Food for Thought

1. Gebruik alles. Natuur kent geen afval [download]

Bring-Back-Balance-Downloadable-1-Blogbeeld-2

In de natuur geldt: afval bestaat niet. Dat principe kun je overnemen! Wees creatief en zie de waarde van afval. Is iets kapot? Laat het repareren. Wil je iets weggooien? Bedenk of je het op de een of andere manier toch kunt gebruiken. En heeft iets echt geen waarde meer voor jou? Recycle het dan door je afval te scheiden. Want door het bij het restafval te gooien, weet je zeker dat die waardevolle grondstoffen in rook opgaan. Terwijl er anders nog heel veel moois van gemaakt kan worden.

Zelf blauw en circulair leven betekent dus vooral: creatiever worden. En dan niet op een onbegrijpelijke, zoek-de-betekenis-achter-de-betekenis, kunstacademie-achtige manier. Maar vooral op een bekijk-de-wereld-eens-anders manier. Voor alles wat je gebruikt, zijn grondstoffen uit de aarde gehaald. En we gebruiken nogal veel. Kijk maar eens om je heen: de bank waar je op zit, het glas waar je uit drinkt, de laptop waar je op typt, de tandenborstel waarmee je poetst, de fiets waar je op rijdt en ga zo maar door. We nemen het vaak voor lief, maar het is eigenlijk heel bijzonder!

Creatief…

Wanneer je daar bij stilstaat, wordt je je automatisch ook meer bewust van de waarde van die grondstoffen. Want dat iets misschien niet meer de functie vervult waar je het voor aangeschaft hebt, betekent niet dat die grondstoffen automatisch ook waardeloos zijn geworden. Daarom is recyclen zo belangrijk: dan wordt er tenminste nog gebruik gemaakt van die grondstoffen. Want wat je je misschien ook niet dagelijks realiseert, is dat dat vuilniszakje dat je elke week aan de straatkant zet en dat netjes wordt opgehaald, verbrand wordt. Dag grondstoffen. Hallo extra CO2 uitstoot.

… met internet

Misschien is creativiteit niet je sterkste punt. No worries, je bent echt niet de enige. Het mooie aan de tijd waarin we leven is dat zo’n beetje alles wel op internet te vinden is. Dus je hoeft maar een zoekopdracht bij je favoriete zoekmachine in te tikken en je wordt overladen met ideeën. Zo zijn er talloze manieren om lege wc-rolletjes te hergebruiken. Net als kapotte panty’s. Je kunt zelf je elektrische tandenborstel repareren. Of je kunt je koffiedrap gebruiken om er zelf oesterzwammen op te laten groeien. Kortom: als je wilt, hoef je niets in huis meer onbenut te laten.

Maak #weggooigroentesoep van waste

Voor eten geldt dat ook: al ons voedsel komt vanuit de aarde. Probeer eens stil te staan wat voor reis die piepers op jouw bord al hebben afgelegd. Die hebben maanden in de grond gezeten. Ze zijn geteeld, verzorgd, geoogst en in zakken gestopt om vervolgens naar de supermarkt gebracht te worden waar jij ze kocht. En dan komen je aardappels waarschijnlijk nog uit Nederland. Maar je tomaten komen misschien wel uit Spanje en je sperzieboontjes uit Afrika. Die hebben dus helemaal een flinke reis achter de rug.

Als je daar bij stilstaat, is het eigenlijk vreemd dat we eten vaak klakkeloos in de vuilniszak mikken. Gemiddeld gooien we per persoon per jaar zo’n 47 kilo eetbaar voedsel weg. Dat is zonde. En vooral: dat is niet nodig! Want verlepte spinazie of rimpelige wortels zijn vaak nog prima te eten. Je kunt sippe groentes met gemak omtoveren in een soepje. Om te laten zien hoe simpel het eigenlijk is om alles te gebruiken, geven we je hier het recept voor #weggooigroentesoep.

De blauwe economie bij jou thuis

Om je echt op weg te helpen delen we de komende maanden vijf heel handige, superpraktische tips waarmee je je eigen leven kunt verblauwen. Dit recept, of eigenlijk is het meer een methode, voor #weggooigroentesoep*, is de eerste in de serie. Print uit, hang in je keuken en maak voortaan om de week soep van groente die je anders weg zou gooien. Als we dat allemaal zouden doen, zouden we op jaarbasis bijna 130 miljoen kilo groenten van de verspilling redden!

>> download hier het recept voor #weggooigroentensoep

LET OP: BEZINT EER GE PRINT – EN WEGGOOIT

Check voor je gaat printen je printer-instellingen, zodat je alleen pagina 2 uitprint. En ken je de recept uit je hoofd, doe het dan bij het oud papier. Van oud papier wordt namelijk weer nieuw papier en karton gemaakt – zo help je bij het sluiten van nog een reststroom. Blauw tot het einde. 

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens
* de term weggooigroentesoep is in 2016 geïntroduceerd door Soephoofd.