BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub: de Vortex als businesscase

Schermafbeelding 2019-09-19 om 09.14.09

Op de laatste avond van oktober spraken Mark Slegers (rotterzwam, BlueCity) en Nienke Binnendijk (BlueCity Lab) tijdens de BlueBusinessClub over inzet van de vortex en of deze een natuurlijke oplossing kan bieden voor zuivering van oppervlaktewater.

Uitgenodigd was Michiel Pols, eigenaar van 1Blue, allround water innovator en ontzettend enthousiast over alles wat waterkwaliteit kan verbeteren, de kracht van water kan benutten voor (lokale) energieopwekking en over de mensen die aan de slag zijn met wateroplossingen.

Waar de BlueBusinessClub vaak een kennismaking is met de businesscase die Gunter Pauli heeft beschreven en een inventarisatie is die voor inspiratie zorgt bij de aanwezigen, leken we nu in twee uur tot een slim ontwerp voor een prototype te komen. Kan de vortex inderdaad een natuurlijke oplossing bieden voor zuivering van oppervlaktewater?

De Vortex: blauwe businesscase #1

Als je in bad zit, en het water loopt weg in een werveling: dát is een vortex. En die vortex, daar kan van alles mee omdat er zoveel kracht bij vrijkomt. In ons gesprek hebben we diverse toepassingen doorgenomen, waarvan degene die Gunter Pauli in de businesscase beschrijft natuurlijk als eerste.

Ondernemen met de vortex

Een flink aantal organisaties en bedrijven maakt gebruik van deze werveling voor allerlei toepassingen.

  • Turbulent
    Dit Belgische bedrijf heeft een prototype ontworpen waardoor ze energie kunnen opwekken met behulp van een bypass in een rivier. Voorwaarde is een stroming of een hoogteverschil waardoor het water een blad aanzwengelt. De vortex wordt gebruikt om de vissen eruit te laten zwemmen. Onderstaande plaat komt van hun website. Dit filmpje is nog veel inspirerender (wellicht heb je ‘m al eens online voorbij zien komen!). Je blijft ernaar kijken…

  • Watreco
    Deze innovators staan genoemd in de businesscase. Ze hebben een simpele technologie ontwikkeld waarbij de vortex zo ronddraait dat lucht uit water kan worden onttrokken door de middelpunt vliedende kracht van de werveling. Dit water-zonder-lucht levert extreem helder ijs op. De businesscase beschrijft dat enige creativiteit nodig is voor de verkoop van deze toepassing. Denk aan schaatshallen die op hun vloer onder het ijs sponsorplekken kunnen verkopen dankzij het heldere ijs. Ook groeien aerobe bacteriën niet meer in dit ijs. De derde toepassing is de verwijdering van algen uit het oppervlaktewater. Hoe ze dat precies doen staat niet genoemd in de beschrijving.

Opschoning van oppervlaktewater

In ons gesprek kwamen we op een oplossing die een flutter, een manier om windenergie te gebruiken als aandrijfmechaniek, gebruikt om een vortex in stilstaand water aan te drijven: een soort natuurlijke fontein, waardoor er meer zuurstof in het oppervlaktewater komt, wat direct bijdraagt aan een rijker ecosysteem. Zou zo’n flutter met een wilgentak kunnen worden gemaakt, zodat het van bestaande (natuurlijke) materialen gemaakt wordt? En komt die vortex dan tot stand in een vaststaand model in het water, in een soort kom? Volgens Michiel geven gemeenten veel geld uit aan bestrijding van algen en verhogen van de waterkwaliteit. Het zou een mooie stap zijn voor studenten om eens te testen welke kwaliteit toevoeging een vortex met flutter brengt.

Over de Blue Business Club

Blauwe economie gaat over positieve impact voor mensen, natuur en voor je portemonnee. Op www.theblueeconomy.org staan 112 businesscases beschreven die over de hele wereld werken. Alleen: elke locatie is weer anders. De context, zoals de aanwezige grondstoffen en ondernemerszin bepalen hoe en op welke plek welke businesscase een slimme oplossing is.

We organiseren de Businessclub voor bioniers die willen leren hoe een bepaalde businesscase werkt op de drie genoemde aspecten. Elke maand komen we bij elkaar, bespreken we een blauwe casus en delen we de resultaten online. Op deze avonden vertalen we de theorie van de blauwe economie naar de praktijk van de stad, met de mensen die het gaan doen.

Er zijn 20 plekken beschikbaar. We nodigen uit ons eigen netwerk experts en geïnteresseerden uit, en iedereen is verder welkom om mee te doen en te leren hoe we de grijze economie kunnen vervangen door een briljant-blauwe.

De Blue Business Club kan kennis delen dankzij samenwerking met de Gemeente RotterdamRabobank Rotterdam Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht.