Rond BlueCity

BlueCity: 2017 in vogelvlucht

B9CD44CB-2ABF-4A39-A1F9-815FECB6FCAE

2017 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen. In dit artikel zetten we op een rijtje hoe ons ecosysteem groeide – en dat dat niet zonder tegenslag ging. Want hoewel we enorm groeiden, ging ook een deel van BlueCity in een brand verloren. Dat zorgde voor een regelrechte systeemschok – waar we nog van aan het herstellen zijn, maar die ook positieve gevolgen had. Tegelijkertijd vormden de opening van onze circulaire kantoorvleugel en de start van de programmering over circulaire economie hoogtepunten.

In dit artikel nemen we 2017 nog eens door. Vlieg je met ons mee?

Deuren wijd open

In 2017 zette BlueCity haar deuren open – letterlijk. Met de opening van onze circulaire kantoorvleugel groeide de groep circulaire ondernemers die zich in onze voorbeeldstad vestigden: van negen in oktober 2016, naar 25 in oktober 2017.

Bedrijven als Aloha, Fruitleather, Spireaux, Okke Hout, Kees, Beleef je verbeelding, Stadsimkerij, Vet&lazy, BlueCity Lab, Holland Circular Hotspot, Orange31, Heldergroen, Masters that matter, Impact Express, Wiesje Korf, De Graaf & co, Stichting ifund, rotterzwam, CoffeeBased, VerdraaidGoed, Better Future Factory, Refil, Perpetual Plastics, Rechtstreex, Superuse Studios en BlueRoof, die hun reststromen koppelen en kennis en ervaring delen.

En voor 2018 staan de nieuwste loten al klaar: Merel Wildschut (alias De Groene Meisjes) en Heldergroen vestigen zich per 1 januari in onze blauwe voorbeeldstad. De positieve impact die we hiermee op Rotterdam hebben, werd beloond met de Ketelbinkie-prijs. Deze onderscheiding werd op 18 mei 2017 uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

BlueCity Circular Challenge

Daarnaast gingen we van start met de Circular Challenge: een intensief zes weken-programma waarin studenten van verschillende disciplines aan de slag gaan met reststromen van grote bedrijven. Het winnende team, BlueRoof, is inmiddels binnen BlueCity begonnen als start-up.
>> in 2018 meedoen? De inschrijvingen voor Circular Challenge 2018 zijn begonnen.

Dat we méér ondernemers kunnen helpen hun circulaire business op te zetten en schalen, dat is het belangrijkste resultaat van 2017.

BlueCity Offices

Met de opening van de BlueCity Offices haalden we niet alleen het landelijke journaal en de kranten (zoals o.a. het NRC Handelsblad en Financieel Dagblad); ook won Superuse Studios de ARC17 Innovatie Award en behaalde BlueCity twee keer de tweede plek, inclusief een eervolle vermelding door de jury, voor de Rotterdam Architectuurprijs 2017. Bovendien werd BlueCity genomineerd voor NL Bouwprijs en werd Yvette Govaart (Bouwteam, COUP) verkozen tot winnaar van de Creative Heroes award. Grootste winst? Dat circulair bouwen op deze manier een groter podium kreeg.

Blauwe inspirator

Daarnaast kregen we afgelopen jaar de kans duizenden mensen, in BlueCity, te inspireren en informeren over de blauwe, circulaire economie. Meer dan 170 partijen boekten een rondleiding door BlueCity en rond de 12.500 mensen kwamen af op de circulaire programmering en events. Het BlueFood Festival, op 29 april 2017, waar meer dan 600 Rotterdammers samen aan de slag gingen tegen voedselverspilling, en de Living University trokken daarbij de meeste aandacht.

Een veelvoud daarvan werd online meegenomen in ons verhaal: artikelen in kranten, en interviews op radio en TV, zowel regionaal als nationaal, brachten de circulaire economie dichter bij de Nederlandse samenleving. Ook een uitzending van Tegenlicht Groene Dromen bereikte veel mensen, net als de daarop volgende Tegenlicht MeetUp.

Diepe dalen

Diepe dalen waren er ook. Zo waren er behoorlijk wat spanningen met de huurders: een oud zwembad, inclusief de kelders, verbouwen terwijl er al 25 ondernemingen in gevestigd zijn – dat zorgt voor flink wat overlast.

Daarnaast zorgden vertragingen in de bouw ook voor vervelende situaties: Superuse Studios en Better Future Factory zouden eigenlijk in september al hun intrek in hun nieuwe ruimte nemen. Fantastisch dat de in BlueCity gevestigde ondernemers daar zo goed mee om zijn gegaan.
De grootste tegenslag? Op 23 mei woedde er brand in de kelders van BlueCity. Gelukkig vielen er daarbij geen gewonden. Maar de schade was groot, in materieel opzicht, en zeker ook emotioneel gezien.

Resprouting na de brand

De brand had voor bijna alle partijen, en zeker de betrokken ondernemers, grote gevolgen. Met name rotterzwam, die aan de wieg van BlueCity stonden, kreeg het zwaar te verduren. Zij riepen hun uitgebreide netwerk ten hulp, en haalden met een wederopbouwcampagne voldoende geld op om de brand in ieder geval financieel gezien te overleven.

De brand heeft ook een positief resultaat: het dient als versnelling tot de stap naar opschaling. Resprouting noemt rotterzwam dat: “Door de brand hebben wij de kans om zonder “ballast” onze gehele kwekerij opnieuw te ontwerpen. Wij focussen ons dan vooral op een modulaire kwekerij die in verschillende volumes werkbaar is. Kweekruimtes van materiaal dat mondiaal aanwezig zijn en met minimale aanpassingen gereed zijn voor de kweek van paddenstoelen.” aldus de oprichters. Hierboven een eerste test-unit van rotterzwam, in het M4H-gebied.

>> lees hier meer over Resprouting rotterzwam

Naar aanleiding van de brand werd ook begonnen met de grondige schoonmaak van de Dome, beter bekend als het voormalige zwembad. Meer dan 200 ton aan steiger-staal en meer dan 3500 planken werden in vijf weken opgebouwd tot een gehele tweede verdieping. Allemaal hard nodig om bij het aangetaste staal, akoestische platen en glas te komen, die schoon te maken en waar nodig te vervangen.

BlueCity Lab

Ook in het BlueCity Lab werd dit jaar hard gewerkt. Nienke Binnendijk kwam het team versterken, en kreeg samen met Emma van der Leest direct een flinke tegenslag te verwerken. De brand in de kelders van BlueCity, direct naast het Lab, had flinke impact op het laboratorium in aanbouw.

Inmiddels zijn desondanks de brand wel de workshops (denk: Het Weekend van de Wetenschap, Kombucha Kweken en instant crowdfund-event Boiling Rotterdam) in het BlueCity Lab van start gegaan, de eerste partners aangetrokken en hebben de eerste huurders hun contract binnen.

Tot slot nog leuk om te melden: Emma stond op het podium van TEDxRotterdam; je kijkt haar TEDtalk over biodesign hier terug.

Van verhuurschuur naar circulaire inspiratie

Ook het eventlocaties-team maakte een flinke groei door. Letterlijk groeide het team van duo naar dit vrolijke vijftal. Het gevolg: het aantal geboekte events en rondleidingen maakte een grote groei door, dit ondanks het feit dat er drie event locaties moesten worden gesloten vanwege de brand.

Ook werd in 2017 de stap van verhuurschuur naar circulair inspirerende event-locatie te maken; dit kwam met name tot uiting op het gebied van circulaire catering. Serveerden we in 2016 nog CocaCola uit plastic flessen en kratten bier uit de supermarkt, inmiddels schenken we fair trade Moyee Coffee, wildpluksiropen en hyperlokaal gebrouwen bier, en serveren we daar rotterzwamballen, bostelbrood en Day Old Bread Cookies bij. Ook werden de eerste Dumpster Dishes geserveerd, gemaakt uit regionale reststromen.
Wat voor 2018 op de planning staat: dezelfde stappen zetten op het gebied van no waste events. Een flinke uitdaging!

Op naar 2018

2017 sluiten we af met een hoofd vol plannen, een zwembad vol steigers en een kelder vol in de verbouwing. En vooral: vol dankbaarheid. Dank voor alle steun aan en geloof in onze missie. 2017 was een bewogen en enorm dynamisch jaar – in 2018 gaan we daar vol mee verder!

Op de hoogte blijven van onze ideeën, plannen, programmering en stappen op het pad van de blauwe, circulaire economie?

>> Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan blijf je automatisch op de hoogte.

En volg ons op Facebook, Twitter, Linkedin of Instagram!