Rond BlueCity

Hogeschool Rotterdam opent satellietlocatie voor circulair onderwijs in BlueCity [PERSBERICHT]

BlueCity-Circulaire-Economie-2019-april-60-min

PERSBERICHT – Per september 2019 is BlueCity een satellietlocatie van de Hogeschool Rotterdam, waar onderwijs, onderzoek en ondernemers elkaar structureel vinden op het gebied van circulariteit. Op locatie kunnen studenten en docenten van betrokken opleidingen elkaar inspireren en van elkaar leren. Belangrijk, want om de circulaire economie in 2050 te realiseren, is actieve betrokkenheid van het onderwijs nú cruciaal.

“BlueCity is een plek waar we studenten leren werken aan circulaire oplossingen voor onze stad,” aldus Hilke Stibbe, projectleider Werkplaats Techniek. Om die kruisbestuiving verder te faciliteren, vindt maandelijks het ImpactCafe plaats, dat openstaat voor alle studenten en docenten. Het einddoel: professionals afleveren die buiten de gebaande paden denken en dóen.

Circulair in 2050? Goed onderwijs cruciaal

Om de mensheid te kunnen blijven voorzien van noodzakelijke goederen, is een fundamenteel andere omgang met grondstoffen nodig. De transitie naar een circulaire economie, die voorziet in behoeften zonder onaanvaardbare milieudruk en zonder uitputting van natuurlijke bronnen, heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt en het onderwijs. Er zijn circulaire ‘skills’ nodig: ambachtelijke vaardigheden bijvoorbeeld. Dat vraagt om een ander leersysteem met een holistische kijk, waarin toekomstgericht leren denken, van perspectief kunnen wisselen en actiebereidheid belangrijke uitgangspunten zijn. 

Van afgedankt boeket tot high couture

Studenten die multidisciplinair werken vinden tot nu toe met moeite de weg. Zo onderzocht WdKA-student Jessica Rijkers de mogelijkheden van flower textile, een textielsoort gemaakt van uitgebloeide boeketten. Via-via kwam ze terecht op de Universiteit van Wageningen, waarmee ze tijdens haar onderzoek heeft samengewerkt. Met de satellietlocatie middenin BlueCity, en de daarbij behorende beschikbaarheid van BlueCity Lab, faciliteert de Hogeschool Rotterdam vanaf nu structureel studenten die multidisciplinair en/of biobased willen werken, zodat ze binnen de hogeschool hun circulaire droom of project kunnen realiseren.

Meer informatie over de samenwerking met de Hogeschool Rotterdam?

Vind hier ons persbericht (in PDF, Word en Open Tekst-bestand) en hier de bijbehorende high-res persbeelden