Circular Challenge, Ondernemen

BlueCity Circular Challenge – F.Air

F.air Air filter van mos in BlueCity Circular Challenge

Tijdens de eerste BlueCity Circular Challenge gingen vier groepen studenten en young professionals op zoek naar een oplossing voor de reststromen van vier corporate partners, namelijk Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, UPP en Stedin. In deze serie blikken wij terug met deelnemers op de BlueCity Circular Challenge 2017.

Tweede werden ze, met hun biologische luchtfilters, tijdens de BlueCity Circular Challenge. Vince van der Meer, Floor Beckeringh, Levi Baeten en Joni Reijven keken elkaar aan en zeiden: “Wij gaan door”. In dit interview vertelt econoom-in-opleiding Joni hoe ver F.Air is met het opzetten van hun circulaire start-up.

Wie zijn jullie?

Ik ben Joni Reijven en ik heb samen met Vince van der Meer, Floor Beckeringh en Levi Baeten het bedrijf F.Air opgericht tijdens de BlueCity Circular Challenge 2017. Wij hebben tijdens de challenge een goede groepsdynamiek opgebouwd, met een diversiteit van mensen, kwaliteiten en opleidingen. Zo is Vince afgestudeerd Industrieel product-ontwerper aan de Hogeschool Rotterdam, en studeren Floor en Levi dit jaar af met Product Design; Floor op de Hogeschool van Amsterdam en Levi aan de Willem de Kooning Academy. Ikzelf studeer dit jaar af aan Radboud Universiteit Nijmegen MSc Environment & Society en Erasmus Universiteit Rotterdam Behavioural economics. Heel verschillend, maar we hebben ook gemeenschappelijke interesses. En dát maakt ons team sterk.

Met welke reststroom zijn jullie aan de slag gegaan?

Wij hebben toegang gekregen tot ongeveer 40 reststromen van UPP (een collectief van groenbedrijven). In die reststromen zat een grote variatie. Van bedrijfsafval tot gras, hout, plastic en puin. Vanuit een reststroom-analyse hebben we gekozen voor groenafval. Denk dus aan blad, gras, takken etcetera. De huidige bestemming is een composteerinstallatie. Het blad en gras dat wij gekozen hebben is altijd afval, omdat het vrijkomt bij het maaien van gazons en snoeien van heggen.

Wat was de eerste stap?

www.rtlnieuws.nl

We hebben eerst heel veel brainstorms gehad. Daarna hebben we een bezoek gebracht aan Binder Groenproject en de reststroom die we daar zagen geanalyseerd. De workshops die wij hebben gedaan tijdens de BlueCity Circular Challenge hebben ook geholpen. Bijvoorbeeld die van Better Future Factory en SuperUse-studios. En dan weer verder brainstormen natuurlijk! We hebben ons afgevraagd wat het probleem van UPP nu precies was, en daar een antwoord op geformuleerd. En dan natuurlijk de probleemschets van Rotterdam zelf: een slechte luchtkwaliteit, te weinig natuur, watervervuiling en -overlast en luchtvervuiling.

Rotterdam is de meest vervuilde stad in Nederland. Het grootste probleem? De lucht in huizen en kantoren. Die is 5 tot tien keer slechter dan de lucht buiten en dat terwijl we zeker 80% van de tijd binnen zitten. Er is dus behoefte aan meer frisse lucht in binnenruimtes.

Persoonlijk geloof ik dat de westerse mens haar connectie met de natuur is kwijtgeraakt. Nu we voornamelijk in verstedelijkt gebied wonen en de groente niet meer zelf verbouwen is het enige groen dat wij zien het rondje door het park. Nu brengen we niet meer echt tijd door in de natuur waardoor de mens de natuur domineert in plaats van de natuur de mens. In onze ogen zijn natuur en de mens met elkaar verbonden. Want: hoe kun je nu zeggen dat de zuurstof die gemaakt is door de bomen, en die jij inademt niet een deel van jou is? Aangezien de zuurstof waardoor jij leeft geproduceerd wordt door planten is het niet meer dan logisch om jezelf te plaatsen tussen planten. Of dat nu buiten, in huis of op kantoor is. En daar spelen wij op in. Door groen naar binnen te halen krijg je een betere afweer tegen ziektes, sneller herstel en meer positiviteit en minder stress. Dit is ook aangetoond in verschillende experimenten.

Hoe ontstond F.Air?

Facebook: Fair Filters

We vroegen ons af hoe we de afvalstroom konden benutten. Dat leidde tot een zoektocht naar bindmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan bio-bindmiddelen, processen om te drogen en hars. Vervolgens hebben wij hier een groeibed en een substraat van gemaakt. Ook kwamen we erachter dat mos heeft een hoog interceptie-gehalte heeft. Dit betekent dat het elektrostatisch geladen is en daarmee fijn stof aantrekt. En omdat mos geen waslaag over de bladeren heeft, dringen de fijnstof cellen er makkelijk in door. Mos is bovendien dag en nacht actief, in plaats van alleen overdag, waardoor de capaciteit om lucht te filteren hoger ligt dan die van gewone bomen en planten.

Wat waren de uitdagingen waar jullie tegenaan liepen?

The sky is the limit qua ideeën, maar: zes weken is kort. Je moet dus snel doorgaan en meteen doorpakken op de ideeën die je hebt. We hebben veel gesproken over verschillende toepassingen. Maar we hadden veel problemen met de regelgeving. We hadden bovendien de wil om een écht nuttig product te ontwikkelen. Daarom hebben we op een gegeven moment de knoop doorgehakt en F.Air ontwikkelt. Er bestaat veel regelgeving op het gebied van groen in openbare ruimtes. Wij hadden eerst een ander plan. Zo wilde wij een bank ontwikkelen van on sight groenafval van UPP. In deze bank zouden wij compost stoppen, dit zou compost opleveren voor mensen in die buurt en warmte aan de mensen op de bank zelf. Helaas kon dit niet, omdat je niet overal groenafval mag composteren. Je hebt namelijk een vergunning nodig als je ergens (in een openbare ruimte) wil composteren. Zo liepen meerdere ideeën op een dood spoor.

Daarnaast hebben we ook nu nog onze uitdagingen; we zitten allemaal óf in een afstudeerperiode óf een fulltime baan. En dat terwijl deze fase praten, praten, praten en nog meer praten inhoudt. Dit brengt soms obstakels mee met planning. Maar geduld siert de mens, zullen we maar zeggen. Andere uitdagingen? Het vinden van een startkapitaal en support voor bepaalde hypotheses. Denk bijvoorbeeld aan de houdbaarheid van mos, als je het binnen wil laten groeien.

Aan welk onderdeel van de BlueCity Circular Challenge hebben jullie veel gehad?

We hebben heel veel gehad aan de Business Modeling Workshops van Peter Akerboom. Hij leerde ons na te denken over een goede pitch, maar ook over hoe we kunnen voorkomen dat anderen over twee maanden met ons product aan de haal gaan. Ook Rabobank, Better Future Factory, Studio Dust en Superuse Studios hebben ons geholpen tijdens de challenge, voornamelijk door middel van de expert panels. Alle verschillende blikken, invalshoeken, perspectieven en netwerken hebben ons verder gebracht.

Wat is het product dat jullie uiteindelijk ontwikkeld hebben

We hebben een biologisch luchtfilter voor binnenshuis ontworpen: F.Air. De F.Air bestaat uit samengeperst en upcycled blad/grasafval. Hierop groeit ons mos waardoor het de lucht kan filteren. Het design van F.Air en de extra features zijn nog in ontwikkeling.

Wat is jullie doel?

Wij willen als team laten zien dat een circulaire startup niet alleen bestaat uit goeddoeners, maar ook gewoon ecologische, sociale en economische waarde kan creëren. Wij willen door middel van circulair ontwerpen en denken opschalen en grote vraagstukken in Rotterdam aanpakken.
Waarom? We beseffen dat we de aarde nog wel even nodig gaan hebben – en dat wij met zijn allen een verandering in gang kunnen zetten.

Wat hebben jullie nodig om dat doel te bereiken?

Om dit doel te bereiken hebben wij een groot netwerk nodig met goede resources, zoals materialen. Zo willen wij onze kennis uit gaan breiden. Mensen die geinteresseerd zijn in ons product of die ons kunnen helpen mogen ons ook altijd mailen: info@fairfilters.nl

Wat zijn jullie korte termijn plannen?

Wij willen Social Media en Communicatieplatformen opzetten en mensen om ons heen verzamelen. Ook willen wij het kweekproces van mos in een binnenruimte gaan regulieren. Het is ook belangrijk dat wij gaan praten (heel erg veel praten!) met experts. Als laatste zijn wij aan het onderzoeken of het mogelijk is om een grootschalig veldonderzoek te starten. Hier willen wij het effect gaan testen wat mos heeft op de lokale luchtkwaliteit. Maar ook het effect op temperatuur, luchtvochtigheid en de vermindering van fijnstof. We hebben al wel een Facebook-pagina. Die kan je hier volgen als je op de hoogte wil blijven van onze ontwikkelingen.

Ben jij een bedrijf en heb jij óók een reststroom?

Bekijk dan even de pagina van de BlueCity Circular Challenge van 2018. Al helemaal overtuigd? Mail gelijk naar: rhea@bluecity.nl