Circular Challenge

Circular Challenge Student N°4: Myrthe – “Dit is misschien wel wat filosofisch?”

circular-challenge-bluecity-myrthe

Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat student Myrthe samen met haar team op zoek naar een nieuwe toepassing voor de reststromen trespa en glaswol van Woonstad Rotterdam.

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de studenten en young professionals die aan de slag gaan met de reststroom van een van de bedrijven.

En hoe nu verder?

De 21-jarige Myrthe is bezig met de allerlaatste loodjes van haar studie Liberal Arts & Sciences aan de Erasmus University College. Ze is nu bijna officieel expert op het gebied van internationale betrekkingen en filosofie. Nu denk je misschien met mij: wat is de logica van deze combinatie? Volgens Myrthe is dat heel logisch: “Het zijn twee verschillende manieren van kijken naar politiek, waardoor het voor mij niet twee losse dingen zijn.”

In deze 3 jaar heeft ze onder andere geleerd om kritisch naar de maatschappij te kijken, vanuit verschillende theorieën. Echter, zoals waarschijnlijk herkenbaar is voor andere universitaire studenten; de praktische toepassing ontbrak. Myrthe hoopt de manier van denken die ze zich tijdens haar studie heeft eigen gemaakt, toe te kunnen passen binnen de Challenge.

Ook hoopt ze een antwoord te vinden op de vraag: “Is dat wat we tijdens de Circular Challenge doen, iets wat ik later ook wil doen?” Myrthe ziet de volgende opties voor zich; “Wil ik zelf actie ondernemen op het gebied van duurzaamheid zoals bij de Circular Challenge – of wil ik anderen stimuleren om duurzaam te handelen?” Dit laatste bracht ze in de praktijk bij het Fair Fashion Festival dat ze vorig jaar organiseerde.

Stuk staren

Naast de uitdagingen die het studentenleven met zich meebrengt, bevat de BlueCity Circular Challenge ook een flinke dosis obstakels die overwonnen moeten worden. Een voorbeeld? Het team van Myrthe staarde zich aanvankelijk stuk op de materialen, trespa en glaswol. Maar om de Circular Challenge tot een succes te maken, is het belangrijk is om te switchen van gedachtegangen. Haar rol hierin? Rare ideeën afvuren op haar team en zorgen dat plannen overgaan in actie.

De rol van de Challenge is hierin ook belangrijk: de workshops vanuit verschillende perspectieven genereren nieuwe inzichten voor de teams. Zo wordt er door iedereen samen toegewerkt naar een waardevol circulair eindproduct. Want net als Myrthe zijn de deelnemers en organisatoren er van overtuigd dat de rol van de circulaire economie alleen maar zal groeien.

We sluiten dit blog graag af met één mooie vraag en les van Myrthe; een vraag om je bewustzijn aan te wakkeren: “Wat zijn de gevolgen van mijn acties en aankopen voor anderen en de aarde? Denk en kijk verder dan jezelf.”

Wij wensen Myrthe en haar team heel veel succes tijdens de BlueCity Circular Challenge!

Geïnteresseerd in het verwaarden van reststromen?

Heb je als bedrijf ook behoefte aan een team studenten die aan de slag gaan met jouw reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Myrthe, als een kans te ontdekken wat jouw rol gaat zijn in de ontwikkeling van de circulaire economie?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.