Circular Challenge

BlueCity Circular Challenge Night 2018 | de recap

687DC1AA-A5BA-4517-9503-ECAAACA25069

Zes bedrijven en overheidsinstanties. Zes groepen van Young Professionals en studenten. Zes pitches. En er kwam maar één winnaar uit de bus: Hoogheemraadschap Delfland. Hun uitdaging: het sluiten van de waterkringloop. De vier studenten sloegen met hun drab-cement-tegel twee spreekwoordelijke vliegen in één klap.

De overwegend vrouwelijke groep studenten maakte een tegel van de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland. Deze reststroom bestond voornamelijk uit drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelde een waterdoorlatende tegel. Daarmee wordt niet alleen het drab gebruikt om een waardevol product te maken, ook de wateroverlast in Rotterdam (en andere Nederlandse steden) wordt opgelost. Een terechte winnaar dus!

Naast de door het BlueCity Lab gegroeide #CircularChallengeCup wint dit team €5000 om hun circular businesscase uit te werken, plus een werkplek in BlueCity voor hun kersverse circulaire startup!

Hoogheemraadschap Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland is een waterschap en actief in het gebied tussen de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en de as Wassenaar, Zoetermeer/Berkel/Rodenrijs. Niet alleen zijn hier 40.000 bedrijven gevestigd, er wonen ook 1,4 miljoen mensen in dit stukje Nederland. Alle activiteiten in dit stuk eisen een flinke hoeveelheid water. Hoogheemraadschap Delfland is verantwoordelijk voor dit water.

Om ervoor te zorgen dat jij altijd kan douchen, water kan gebruiken om mee te koken of ergens anders voor te gebruiken is het heel belangrijk dat het water altijd kan blijven stromen. Hoe? Dat gebeurd door het baggeren van de waterwegen. Het baggeren is het weghalen van de bovenste laag slik, modder en plantaardige resten. Maar wat doe je vervolgens met die bagger? Dat vroeg Hoogheemraadschap Delfland zich ook af en zo zijn Simon, Wies, Eva en Tessa zes weken geleden begonnen aan deze challenge.

Het idee – WaterWays

Teamlid Wies in actie tijdens de pitches

De groep van van vier kwam niet alleen met een oplossing voor de reststroom van Hoogheemraadschap Delfland; ze bedachten ook een oplossing voor het wateroverlast in verschillende grote steden in Nederland. Door het vele gebruik van tegels en andere verhardingen in steden, word het water ook minder goed doorgelaten, dat kan immers niet door tegels stromen. Daarom ontwikkelden Simon, Wies, Eva en Tessa een nieuwe tegel waarbij dat wel kan. WaterWays was geboren!

Nieuw cement

Zoals je kan zien in bovenstaande vlog, is de bagger dat uit sloten gehaald wordt behoorlijk stevig. De BlueCity Circular Challenge studenten mixte de bagger met cement en ontwikkelde hierdoor niet alleen een circulaire, ketensluitende tegel, maar ook een economisch verantwoorde.
De tegel is niet massief, maar bestaat uit verschillende ‘strepen’ die met elkaar in verbinding staan. Door de openingen in de tegel kan gras groeien, waardoor het water weg kan stromen terwijl er ook een verharding ontstaat waar je prima op kan lopen.

Strenge jury tijdens BlueCity Circular Challenge Night


De vijfkoppige jury bestond dit jaar uit impact-investeerder Wouter Veer (Stichting iFund, BlueCity), duurzame ondernemer Timmy de Vos (E-waste), Antoine Heideveld (Het Groene Brein), Mark Tesselaar (PwC) en Maya van der Steenhoven (Warmte Koude Zuid-Holland).

Ze keken dit jaar niet alleen naar de ideeën van de studenten, maar ook naar de kansen die de studenten voor zichzelf zagen in de nieuwe markt. Zo vroeg Wouter Veer aan elk team: “Hoe groot acht jij de kans dat jullie verdergaan met dit project?”
De meeste teams antwoordde met: “99%.” Al valt dat natuurlijk nog te bezien..

Ook was het voor de jury belangrijk dat het idee van de studenten niet alleen financieel haalbaar was, maar ook met de resources en eventuele concurrenten die de studenten hebben in de markt waar ze hopelijk na de BlueCity Circular Challenge binnenstromen. Er is niet alleen bagger in Hoogheemraadschap Delfland, maar ook in andere Hoogheemraadschappen en steden. Hierdoor ontstaat er een grote markt voor het winnende team.

De pitches

Winnen doe je niet zomaar. Eerst werd er door de studenten zes weken lang opgestaan en naar bed gegaan met de BlueCity Circular Challenge. Want van afval binnen zes weken een deugelijk en levensvatbaar product maken is natuurlijk wel een kunst. Waar sommige groepen al contact hadden met grote bedrijven (denk Ikea) en al een echte opdracht hadden uitgevoerd (het team van Woonstad Rotterdam) hadden andere groepen meer moeite met het bedenken van het product. Maar hoe je het went of keer: na zes weken stonden ze allemaal in de startblokken voor de pitch met een publiek van ruim 140 man.

Tijdens de BlueCity Circular Challenge Night had elk team vijf minuten tijd om hun pitch te houden. Daarna was het de tijd voor de jury. Ook zij hadden vijf minuten de tijd, maar nu om de teams kritische vragen te stellen na aanleiding van de pitch, maar hun eigen ervaringen als ondernemer. Dit alles werd meegenomen in het uiteindelijke juryberaad.

De teams

Van lampen tot grondzuiverende planten en een modulair ophangsystemen gemaakt van autoriemen. De studenten hadden van uiteenlopende reststromen verschillende producten gemaakt, die allemaal voldeden aan de normen van de circulaire economie.

Alle reststromen staan beschreven in de volgende blogs:

Het winnende team ontvangt €5000 en een werkplek in voorbeeldstad voor de circulaire economie BlueCity om hun idee van prototype naar start-up te brengen. De winnaars van de eerste BlueCity Circular Challenge, BlueRoof, heeft die stap inmiddels gezet. Lees hier meer over hun proces.

Geïnteresseerd in het verwaarden van reststromen?

hacking-the-future

Heb je als bedrijf ook behoefte aan een team studenten die aan de slag gaan met jouw reststroom en wil je meedoen aan de volgende BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als de studenten, als een kans om een nieuwe weg in te slaan?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!