Circular Challenge

Circular Challenge Student N°2 : Anouk – Van mode naar tapijten

0C284ADA-091B-4133-83D7-FB1F3AFFA065

Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat young professional Anouk samen met haar team op zoek naar een nieuwe toepassing voor gebruikte tapijten voor de gemeente Rotterdam. 

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de studenten en young professionals die aan de slag gaan met de reststroom van een van de bedrijven.

Meer dan mode

Wanneer Anouk langs loopt zie je het meteen. Haar opvallende bril, felrode lippenstift en vrolijke lach, één ding daar kunnen we niet omheen: Anouk is modebewust. De 27-jarige Anouk is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie aan TXT (textiel) en is nu druk bezig om van haar passie haar werk te maken, namelijk het ontwerpen en maken van haar eigen kleding.

Mode is volgens haar meer dan alleen wat je draagt. Het heeft ook een maatschappelijke functie. “Er is meer dan het maken van goedkope kleding in China, of zoals ze dat noemen fast fashion. Het gaat ook over onze samenleving.”

Anouk is een dromer die tegelijkertijd overal een realistische en kritische blik op werpt. Dit doet ze voornamelijk binnen haar eigen vakgebied. Anouk heeft tijdens haar studie geleerd om te beginnen met om zich heen kijken en kritische vragen te stellen over hoe mode wordt gemaakt en geconsumeerd.

Ondanks dat wij de link tussen de reststroom en mode nog niet helemaal zien, geeft Anouk aan dat deze reststroom wel degelijk goed bij haar past. “De gemeente Rotterdam werkt via haar dagelijkse routine en houdt daar afval aan over. Hierdoor lopen ze tegen problemen aan, want ze weten niet wat ze ermee moeten doen. Het gaat hierbij over alternatieven zoeken binnen een bepaald systeem. Dat is wat ik exact doe binnen mijn eigen werk.”

> lees meer over de reststroom van de gemeente Rotterdam

Circulair werken als toekomst

Dat Anouk geen technische opleiding heeft gehad, ziet ze niet als een nadeel, maar juist als een voordeel. Haar achtergrond vanuit de kunstacademie stelt Anouk in staat om via andere manieren dan techniek met oplossingen te komen.

Buiten deze kansen ziet Anouk ook uitdagingen binnen de BlueCity Circulair Challenge. Het lijkt haar namelijk een challenge om als onervaren productontwerper daadwerkelijk een bruikbaar product te maken. Maar, haar sleutel tot de oplossing: samenwerken. “Iedereen moet echt van zijn eilandje afkomen en zijn eigen gebied doorbreken. Dát is pas echt circulair.”

De rol van circulaire economie zal volgens Anouk in de toekomst heel groot worden. Op dit moment wordt het meestal gezien als een optie voor een bedrijf, als een keuze uit een keuzemenu. Echter, zal het in de toekomst zal het noodzakelijk worden.

Wij hopen dat ze gelijk heeft. Anouk en team, zet hem op!

Geïnteresseerd in het verwaarden van reststromen?

Heb je als bedrijf ook behoefte aan een team studenten die aan de slag gaan met jouw reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Anouk, als een kans om een verandering in gang te zetten?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.