Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°6: Sustainable Insurance – stap voor stap

BlueCity-Circulaire-Economie-mei-2018-circulairchallenge-09

Hoe maken we van total loss verklaarde auto’s een nieuw kwaliteitsproduct? Dat is waar een enthousiast team van vier jonge aanstormende talenten mee aan de slag gaat bij de BlueCityCircular Challenge. Dat doen ze voor een iconische combinatie van verzekeraars in Nederland. Voor het eerst hebben drie van de grootste verzekeraars van Nederland zich verenigd om samen de uitdaging van de circulaire economie op te pakken. Centraal Beheer, NN Group en Vivat vormen speciaal voor dit doel: Sustainable Insurance.

De BlueCity Circular Challenge biedt aanstormende talenten de kans om kennis te maken met de circulaire economie én samen te werken met grote Nederlandse bedrijven. De teams van high potentials krijgen de kans om door middel van hergebruik van bestaande producten en grondstoffen nieuwe waardevolle producten te ontwikkelen en hun eigen startup op te zetten.In deze serie maken we een rondje langs de bedrijven en de bestaande producten en grondstoffen die ze inzetten.

Op zoek naar circulaire kansen voor de verzekeringsbranche

BlueCity-Circular-Challenge

Sustainable Insurance is een unieke samenwerking rondom de circulaire economie tussen definanciële dienstverleners Centraal Beheer, NN Group en VIVAT. Deze financials bieden je hypotheken, pensioenen, investeringen en verzekeringen. Centraal Beheer is onderdeel van Achmea en ken je wellicht van de beroemde reclamespotjes ‘Even Apeldoorn bellen’. NN Group is actief in 18 landen, telt maar liefst 17 miljoen klanten en is bij bijna alle Nederlanders bekend onder de naam Nationale Nederlanden. VIVAT kennen we allemaal van haar Nederlandse dochterondernemingen Zwitserleven, Reaal en ACTIAM. Daarmee vertegenwoordigt Sustainable Insurance een set merken die samen een groot gedeelte van de Nederlandse verzekeringsmarkt vertegenwoordigen.

Hoogwaardige producten uit total loss verklaarde auto’s

BlueCity-Circular-Challenge-2018

Alle drie de schadeverzekeraars hebben in hun proces te maken mettotal loss verklaarde auto’s’, in de volksmond ook wel autowrakken genoemd. Als jouw auto total loss is verklaard, mag de auto niet meer worden hersteld, maar moet deze worden verwerkt. Daarom wordt de auto verkocht en vervolgens gesloopt. Dit gebeurt jaarlijks met maar liefst één op de 35 autos en dat is met het grote Nederlandse wagenpark een enorme hoeveelheid materiaal.

Gelukkig wordt dit materiaal grotendeels gerecycled, maar wat er nog nauwelijks gebeurt is dat er nieuwe hoogwaardige producten worden gemaakt van oude auto’s. En eigenlijk is dat vreemd, want alle grondstoffen voor een prachtig nieuw circulair product zijn in de auto aanwezig. Van metaal tot nylon, van rubber tot glas. De total loss auto is een goudmijn voor de circulaire economie. En daarom heeft Sustainable Insurance aan hun team gevraagd om te kijken welke kansen zij zien om een hoogwaardig product te maken uit een total loss verklaarde auto. Deze auto staat nu op het terrein van Blue City, klaar om te dienen als proefkonijn voor circulair verzekeren.

Bovendien gaat Sustainable Insurance na de BlueCity Circular Challenge door. Samen met Blue City geven ze de circulaire economie een extra boost in een exclusief inspiratie event. Tijdens deze ‘deep-divezullen Centraal Beheer, VIVAT, NN Group en BlueCity de toekomst van circulair verzekeren samen verder verkennen!

Geïnteresseerd in mee doen in de BlueCity Circular Challenge?

Wil je als bedrijf ook meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Sustainable Insurance, als een kans om een steentje bij te dragen?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste high potentials!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.