Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°5: Woonstad Rotterdam – Het eindige oneindig maken

Rotterdam-circular-challenge

Oude bouwmaterialen met een suffig karakter, wat ermee te doen? Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van Woonstad Rotterdam, een groot woningcorporatie.

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de bedrijven en de reststromen die ze inzetten.

Een prettige woning in een leefbare wijk

Woonstad-rotterdam-bluecity

Woonstad Rotterdam is één van de belangrijkste huisvesters in Rotterdam met ruim 57.000 woningen en 3.000 bedrijfsruimtes in beheer. De kans is daarmee groot dat jouw huis ook binnen de portefeuille van Woonstad valt. Helemaal als je aangewezen bent op een sociale huurwoning, aangezien dat de kerntaak is van Woonstad.

Om er voor te zorgen dat de wijken leefbaar en de woningen prettig blijven, worden woningen regelmatig vernieuwd. Woonstad vernieuwt jaarlijks circa 1.000 woningen waarvan het in 400 gevallen om sloop voor nieuwbouw gaat en in 600 gevallen om renovatie gaat. Tijdens vernieuwing worden zoveel mogelijk reststromen gerecycled of geupcycled, maar er zijn ook reststromen waarvoor dit momenteel niet mogelijk is.

Van binnen en buiten

Trespa en glaswol vallen onder deze reststromen waar momenteel geen recycling toepassing beschikbaar voor is. Trespa-platen, de eerste reststroom, zijn massieve en compacte platen opgebouwd uit houtvezels of papier. Het materiaal staat een beetje synoniem voor de suffe en armoedige uitstraling die de woningen ervan krijgen. Trespa is echter een hoogwaardig en kwalitatief materiaal. Het is geschikt om in weer en wind gebruikt te worden en prijkt dan ook op de gevels van veel vooroorlogse woningen.

Glaswol daarentegen, de tweede restroom, werd pas in de jaren 70 en 80 veel toegepast in gebouwen. Glaswol is geschikt als isolatiemateriaal aangezien het niet oplos- of brandbaar is. Dat het niet brandbaar is, zorgt ervoor dat verbranding als verwerkingsmethode niet mogelijk is. Met als gevolg dat het eindigt op enorme stapels bij slopers waar beide reststromen liggen te wachten op een circulaire toepassing.

Woonstad-rotterdam

Bron: www.interieurdesigner.be

Woonstad Rotterdam ziet potentie in de circulaire economie, maar staat zelf nog aan de vooravond hiervan. Om deze reden zoekt de woningcorporatie een vernieuwende, circulaire oplossing voor de reststromen Trespa en glaswol met de hoop zo geïnspireerd te raken met het oog op andere circulaire toepassingen. Mag de Challenge de eerste stap zijn richting een van de dromen van Woonstad: het realiseren van circulaire woningen samen met het netwerk van ondernemers in BlueCity.

Woonstad Rotterdam – een kijkje achter de schermen

In bovenstaand vlog geven we je een kijkje achter de schermen van Woonstad Rotterdam. We brengen een bezoek aan de wijk Kralingen waar we verschillende woningen van Woonstad Rotterdam zien. De buitenkant van de gebouwen zijn veelal bedekt met Trespa en binnen in de gebouwen is het glaswol zichtbaar. Ben je benieuwd wie er met deze reststroom aan de slag gaat? Volg BlueCity TV!

Geinteresseerd in het verwaarden van reststromen?

Heb je als bedrijf ook een reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Woonstad Rotterdam, als een kans om geïnfecteerd te raken met het ‘circulaire virus’?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.