Food for Thought

BlueCity Circular Chef: Wentelteefjes van oud brood én #nowaste mangospread

bluecity circular chef fruitleather

Lekker én duurzaam eten, klinkt best goed toch? Met de hulp van onze korte kookvideo’s zet je je restjes en kliekjes om in verrassende lekkere hapjes. Weggooien hoeft niet meer – en dat is goed nieuws.

Want wist je dat 1/3 van het wereldwijd geproduceerde voedsel weggegooid wordt? Een dérde! En de consument speelt daar een grote rol in. Dat is niet fijn voor je portemonnee – en ook niet voor de planeet. Want voor de productie van dat voedsel zijn wél waardevolle grondstoffen, water en energie gebruikt.

Circulaire wentelteefjes met Hugo en Koen van Fruitleather

De jongens van Fruitleather staan bijna elke lunchpauze te kokkerellen op hun opvouwbare grill. Van wraps tot tosti’s – en zeker eens per week wentelteefjes van oud brood. Daarbij maken zij graag fruitspread van mango’s – daarvan hebben ze er altijd een heleboel op voorraad. Fruitleather zet afgedankte mango’s uit de havens van Rotterdam om in plantbased leer – vandaar.

Vandaag delen Hugo de Boon en Koen Meerkerk graag een van hun favoriete kliekjestechnieken: wentelteefjes van oud brood! Als we allemaal onze kapjes en oude boterhammen op zouden eten in plaats van weggooien, redden we samen meer dan 10 miljoen sneetjes brood van verspilling – PER DAG. De moeite waard!

Over Fruitleather


Hugo de Boon en Koen Meerkerk begonnen een paar jaar geleden met Fruitleather. Zij zetten afgedankt fruit om in duurzaam leer-achtig materiaal dat sterk genoeg is om te worden gebruikt voor tassen en andere producten. Hiermee voorkomen ze dat voedsel wordt weggegooid, en maken ze een grondstof voor duurzame producten. Fruitleather wordt gemaakt door fruitafval te persen en te koken. Het ‘leer’ wordt zonder chemische toevoegingen geproduceerd, en kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als dierlijk leer; denk aan tassen, schoenen en stoelen.

> lees meer over Fruitleather

Zelf aan de slag: No Waste Wentelteefjes

Deze vegan friendly en no waste wentelteefjes bak je van willekeurig welk oud brood je in huis hebt: croissantjes, krentenbrood, oliebollen of doodgewoon tijger wit – allemaal lekker! Benieuwd? Bekijk dan de video hierboven en bak ze zelf.

No more waste

In BlueCity zijn een aantal ondernemers bezig met het verminderen van voedselverspilling. Die mensen zetten wij tijdens BlueCity’s Circular Chef voor de camera om hun favoriete kliekjesrecepten te delen met jou!

>> bekijk kookvideo Circular Chef  Arabella van Aartrijk (Food & Foodnotes)

>> bekijk kookvideo Circular Chef Diana van Ewijk (Soephoofd)

De volgende chef die voor onze camera zijn of haar favoriete recept deelt niet missen? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

En wil je vaker je kliekjes omzetten in een lekker hapje?

Word gratis lid van het KliekjesCollectief, de Facebook-groep van Soephoofd, waarin 450+ mensen hun beste restjesrecepten delen.