Rond BlueCity

BlueCity: Eén jaar!

bluecity-1-jarig-bestaan

Vandaag exact een jaar geleden zetten we onze handtekening onder een berg papieren en zag BlueCity officieel het levenslicht!
In dat jaar hebben we enorm veel gedaan – al zie je daar aan de buitenkant niet zoveel van. In dit blog daarom een overzicht van wat er afgelopen jaar zo ongeveer de revue is gepasseerd.

We begonnen met een toost; na jaren zoeken, praten en onderhandelen kregen we de kans om onze droom op grootse wijze aan te pakken.

bluecity-circulaire-economie-schoonmaakdag
Zo zag het eruit toen we het pand officieel in handen kregen: kaal, desolaat en behoorlijk vies. We begonnen met een grote opruim- en schoonmaakactie.

bluecity-circulaire-economie-rotterzwam

Ook worden direct in januari de eerste huurcontracten met circulaire ondernemers ondertekend: het eerste huurcontract uiteraard voor initiatiefnemer rotterzwam…. en zo zag de eerste versie van de oesterzwammenkwekerij er uit.

bluecity-circulaire-economie-kees

In de periode januari-maart vestigen zich nieuwe circulaire ondernemers in BlueCity. KEES, Spireaux en Stadsimker in de kelders. Gijs van Gemerden, artist in residence, aan de rand van het zwembad en Rebel Urban Farms start de kweek van microgroenten in de wildwaterbaan.

bluecity-circulaire-economie-verven

In april verven we ook de buitenkant: geen overbodige luxe, met alle graffiti, de gekleurde goten en de verkleuring dankzij zon, regen en uitlaatgassen tijdens de jarenlange leegstand.

bluecity-circulaire-economie-challenge-stad-mark-slegers

In april wint BlueCity de publieksprijs Challenge Stad van de Toekomst. Trots zijn we op de steun die we daarmee van Rotterdammers krijgen voor ons initiatief.

bluecity-circulaire-economie-eerste-event-mark-slegers

Rond dezelfde tijd is ook de eerste eventlocatie in BlueCity gereed. De Balzaal ,voorheen Partycentrum Het Ornament, wordt in april voor het eerst verhuurd aan DRIFT.

bluecity-circulaire-economie-community-plastics

In de periode van mei tot september wordt het team uitgebreid met diverse mensen, o.a. marketing & communicatie, financiering, event management en stagiairs. Ook vestigen CommunityPlastics zich in de kelders. Later volgt FruitLeather Rotterdam, dat zich vestigt in de voorraadruimte.

bluecity-circulaire-economie-flexwerk

Tussen alle bedrijven door wordt er verbouwd én opgeleverd: de Skybox, de Kassen en de Bubbelbaden worden verhuurd als vergaderlocatie en flexwerkplek.

bluecity-circulaire-economie-kas

Op deze foto is te zien dat we het oude zwembad behoorlijk aan het vergroenen zijn. Met 12.000m2 en een beperkt budget is dat een behoorlijke uitdaging. Een uitdaging die we op circulaire wijze aangaan…

bluecity-circulaire-economie-planten-campagne

In november starten we de actie ‘Nieuw plekkie voor je stekkie‘, waarin we mensen vragen hun overbodige/ongelukkige planten een tweede kans te geven. Het PlantPower-team (hierboven) vangt deze tweedekansplanten liefdevol op. Samen vormen die planten straks een groene oase die de lucht in BlueCity filtert.

bluecity-circulaire-economie-kantoor

Eind december is ook de verbouwing van de voormalige disco Club Tropicana gereed en zullen zich nog 20-30 ondernemers in BlueCity vestigen. Goed nieuws, want hoe meer circulaire ondernemers, hoe meer reststromen we op elkaar aan kunnen sluiten.

bluecity-1-jaar-blog

Benieuwd naar de geschiedenis van BlueCity?

Bekijk hier de Tijdlijn, voor een overzicht van 2010 tot 2018. Van de sluiting van Tropicana, tot een groente-abonnement afsluitende politie-inval en van Jan-Peter Balkenende tot Gunter Pauli – het staat er allemaal in.

Zien hoe de nieuwe circulaire economie vorm krijgt in BlueCity?

ondernemer #newEconomy in bluecity

Journalist Esther van Bezooijen interviewt de circulaire ondernemers die in BlueCity gevestigd zijn. Stuk voor stuk realistische idealisten met een drive om de wereld beter, mooier en schoner te maken. Zij combineren hun droom met een ondernemende en daadkrachtige geest.

>> lees meer over de new economy in BlueCity

Ruimte voor circulaire ondernemers

Ben je circulaire ondernemer? Vestig je dan in BlueCity. Niet alleen vanwege de geweldige locatie, maar ook vanwege de andere pré’s die BlueCity biedt.
Naast werkplekken biedt BlueCity namelijk ook: een warm bad en netwerk met tientallen cracks en doeners in groen ondernemen en nieuwe businessmodellen. We bewegen ons bovendien in een netwerk van onderzoekers, investeerders, bedrijfsleven en overheid – altijd handig natuurlijk.

>> bekijk wat je van een werkplek in BlueCity kunt verwachten