Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

BlueCity’s Circular Chef: Snackaroons maken met Food & Footnotes

b12ca8be-fc3f-4b70-8618-5fe9a7534a6a

Lekker én duurzaam eten, klinkt best goed toch? Met de hulp van onze korte kookvideo’s zet je je restjes en kliekjes om in verrassende lekkere hapjes. Weggooien hoeft niet meer – en dat is goed nieuws.

Want wist je dat 1/3 van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, wordt weggegooid? Een dérde! En een groot deel daarvan wordt door de consument verspild… Dat is slecht voor je portemonnee én voor de planeet. Want voor de productie van dat voedsel zijn wél waardevolle grondstoffen, water en energie gebruikt.

Circular Chef: korte kookvideo’s van BlueCity

In deze mini-serie korte kookvideo’s laten de foodies van BlueCity je zien hoe je jouw kliekjes in een handomdraai omtovert tot verrassend lekkere hapjes. Zo helpen ze je om minder te verspillen en dus meer CO2-uitstoot te besparen.

Circulair bakken met Arabella van Aartijk (Food & Footnotes)

Circular Chef Arabella, van Food & Footnotes, deelt graag haar recept voor circulaire koekjes: de Snackaroon. Het hoofdingrediënt van deze circulaire lekkernij? Oud brood! Met het kliekjesrecept van Arabella tover je die ietwat uitgedroogde bammetjes tot heerlijk smeuïge koekjes. En dat komt nog eens goed uit ook, want wist je dat Nederlanders dagelijks zo’n 10 miljoen boterhammen weggooien? Zonde!

Heb jij nooit oud brood over? Geen probleem: oliebollen, paasstollen en cakes zijn perfecte vervangers in dit recept.

Over foodwaste warrior Arabella van Aartrijk

Naast het runnen van haar circulaire korte ketenkeuken, geeft Arabella geregeld rondleidingen aan groepen in BlueCity. En is ze de co-founder van Ugly Food Rescuers Club, een los-vast georganiseerde club van Rotterdamse voedselmakers die samen perfect eetbare groenten en fruit redt van verspilling. Ook kun je deze circulaire duizendpoot verwachten op podia, waar ze verteld over foodwaste en wat zij als ondernemer eraan doet – zoals laatst bij Female Ventures.

Circulaire keuken in BlueCity

Meatless Monday MeetUp in BlueCity

Food & Footnotes heeft een eigen keuken in de kelder van BlueCity, precies onder de bar. Arabella verzorgt vanuit daar de wekelijkse ‘Meatless Monday Meetup’, waarbij (bijna) alle ondernemers en werknemers samenkomen om te genieten van een heerlijke lunch. Zoals de naam al doet vermoeden is het altijd een vega, en soms een vegan, lunch.

Meer over Arabella en haar bedrijf lees je hier >

Naast de wekelijkse lunch die Arabella aan de BlueCitizens voorschotelt, voedt zij ook de monden van bezoekers: tijdens meetings worden haar Snackaroons bij de koffie geserveerd, bij events scoor je haar Broodjes Bieterbal of andere plantbased plates. Sinds kort is deze duurzame doener bezig met Hummus Happiness, een no waste hummus-abonnement voor de in BlueCity gevestigde ondernemers.

En nu zelf aan de slag: Snackaroons

Een heel lekker én duurzaam koekje: dát is de Snackaroon. Het leukste? Je kan veel verschillende verouderde producten verwerken in dit baksel: brood, cake, oliebollen, paasstol… net welk brood je hebt liggen. Bekijk de kookvideo hierboven!

No more waste

In BlueCity zijn een aantal ondernemers bezig met het verminderen van voedselverspilling. Die mensen zetten wij tijdens BlueCity’s Circular Chef voor de camera om hun favoriete kliekjesrecepten te delen met jou!

> bekijk hier de kookvideo van Circular Chef  Diana van Ewijk (Soephoofd)

De volgende Circular Chef kookvideo niet missen? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!