Food for Thought

BlueCity Circular Chef: Veggielettes bakken met Soephoofd

Schermafbeelding 2019-04-24 om 10.31.58

Lekker én duurzaam eten, klinkt best goed toch? Met de hulp van onze korte kookvideo’s zet je je restjes en kliekjes om in verrassende lekkere hapjes. Weggooien hoeft niet meer – en dat is goed nieuws.

Want wist je dat 1/3 van het wereldwijd geproduceerde voedsel weggegooid wordt? Een dérde! En de consument speelt daar een grote rol in. Dat is niet fijn voor je portemonnee – en ook niet voor de planeet. Want voor de productie van dat voedsel zijn wél waardevolle grondstoffen, water en energie gebruikt.

Circulair bakken met Diana van Ewijk (Soephoofd)

Circulair Chef Diana, van Soephoofd en het KliekjesCollectief, deelt graag een van haar favoriete kliekjesrecepten: veggielettes, een soort hartige pannenkoekjes die je maakt met groenten die je anders weg zou gooien. Die gerimpelde aardappel, dat verlepte preitje en die halve zak spinazie die nu toch eens echt op moet. Als we allemaal onze restjes groenten op zouden eten in plaats van weggooien, redden we samen meer dan 200 miljoen kilo groenten van verspilling. De moeite waard!

Over kliekjeskoningin Diana van Ewijk

Wist je dat Diana niet haar hele leven al een keukenprinses is? Ze is pas op haar 38e begonnen met koken. Soepkoken welteverstaan, omdat iets anders te hoog gegrepen was. Met vallen, opstaan en een heuse soep-sabbatical heeft Diana van Ewijk, mede-eigenaar van no waste-label Soephoofd, de term souperen een nieuwe lading gegeven. > lees meer over Soephoofd Diana van Ewijk

Tijdens deze zoektocht ontwikkelde ze, samen met compagnon Sarina Karouw, de SoepStarter. Een handige kruidenmix waardoor je in een handomdraai een heerlijke soep op tafel zet. Het enige wat nodig is zijn weggooigroenten uit eigen koelkast, water en zout.

Mede dankzij SoepStarter eet Diana vrijwel elke dag soep, soms zelfs twee keer. Het verveelt nooit, je kunt oneindig veel combinaties maken en het is gezond. Bovendien werk je er je restjes mee weg – zo verspil je minder, bespaar je meer en eet je gezonder. Maar: dat kan dus ook met dit recept voor Veggielettes.

Zelf aan de slag: No Egg Veggielettes

Deze vegan friendly Veggielettes bak je binnen 15 minuten van restjes groenten uit eigen koelkast. Deze pannenkoekjes zijn een soort mix tussen fritters (groentekoekjes) en burgertjes. Benieuwd? Bekijk dan de video hierboven en bak ze zelf!

No more waste

In BlueCity zijn een aantal ondernemers bezig met het verminderen van voedselverspilling. Die mensen zetten wij tijdens BlueCity’s Circular Chef voor de camera om hun favoriete kliekjesrecepten te delen met jou!

>> bekijk hier de kookvideo van Circular Chef  Arabella van Aartrijk (Food & Foodnotes)

De volgende chef die voor onze camera zijn of haar favoriete recept deelt niet missen? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram!

En wil je vaker je kliekjes omzetten in een lekker hapje?

Word gratis lid van het KliekjesCollectief, de Facebook-groep van Soephoofd, waarin 450+ mensen hun beste restjesrecepten delen.