Events

Changex XL: een succesvol anti-Black Friday festival

Changez XL (Sophie de Vos)

Op 29 november 2019 veranderde BlueCity in een waar walhalla voor duurzame shopliefhebbers. Tijdens Changez XL werd er door zo’n 500 mensen volop kleding, speelgoed en andere spullen geruild, onder het genot van lokale lekkernijen en verschillende spoken word artiesten, DJ’s en sprekers. 

Naast swappen was het ook mogelijk je kleding, elektronische apparaten of speelgoed (gratis) te laten reparen door De Naaister Rotterdam of een speciaal Repair Café. Er waren plant-based hapjes van o.a. BlueCity’s Arabella (Food & Footnotes) en restaurant Aloha, dansbare deuntjes van verschillende DJ’s, en kilo’s inspiratie van duurzaamheids-experts.

Het was de allereerste keer dat het voormalige zwembad open was voor het publiek, en dat smaakte meteen naar meer! Er hing een feestelijk sfeertje onder de glazen dome en de iconische groene glijbaan, en er was gezelligheid alom.

Tomas de Paauw van het spoken word-collectief SpraakuhlooS schreef speciaal voor deze gelegenheid een tekst, met o.a. dit mooie fragment:

“Want wij kunnen economie draaiende houden, sterker nog, herdefiniëren
Maar dan moeten we docenten, artiesten, kledingmakers en alle onderbetaalde producenten beter betalen en eren
Niet meer méér produceren maar dat wat er al is slimmer en eerlijker verdelen, voor iedereen
Bouw samen aan een kleurrijke stad, skip Black Friday
Stap binnen bij BlueCity, en welkom op ons feest”

Naast kleding, spullen en speelgoed, hadden we ook een heuse plantenruil! Want soms ben je nou eenmaal toe aan nieuwe groene vriendjes in je huis.

Jong en (iets) oud(er) kwamen snuffelen om kledingstukken en andere spullen een nieuw thuis te geven.

Ook kapotte spullen kregen een kans op een tweede leven door de vrijwilligers van Repair Cafe.

Deze culinaire helden zorgden ervoor dat iedereen genoeg energie had om zich suf te swappen!

DJ’s en andere artiesten zorgden voor een muzikale en poëtische aankleding van de dag, die eindigde met een kleine afterparty.

Kortom: Changez XL was een gezellige en geslaagde antidote voor Black Friday, en een hele fijne manier om de decembermaand in te gaan.

Volgende keer bij zijn?

In het nieuwe jaar organiseren we weer nieuwe edities van Changez, dus hou onze Agenda in de gaten! Wie zien we volgend jaar?

Foto’s: Sophie de Vos