Rond BlueCity

Circulaire Bouw in BlueCity: gebrand, dus bestand

BlueCity-Circulaire-Economie-2018-juli-20

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat veranderd: een deel van de kelder is omgebouwd tot productieruimtes voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire bouw en blauwe economie.   

Een voorbeeld? De gevelbekleding op de kop van BlueCity bestaat uit gebrand hout. De keuze voor hout is op zich is al een bewuste keuze: de bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor een groot aandeel van de CO2-uitstoot en het grondstoffengebruik. Vooral bij de productie van materialen als aluminium en staal is veel energie nodig. Daarom wordt bij de circulaire bouw in BlueCity zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikt materiaal en biobased materialen zoals hout – die zijn, mits bij de productie niet teveel energie wordt gebruikt, juist CO2-positief.  

Shou sugi ban – een eeuwenoude techniek

Bluecity planken gebrand

Het verduurzamen van hout met oppervlakte-verbranding is een eeuwenoude Japanse techniek en wordt shou sugi ban of yakisugi genoemd. In Nederland waren het boeren en landeigenaren die weidepalen verbrandden voordat deze in de bodem werden geplaatst, om ze zo te beschermen tegen rot. De Japanse architect Terunobu Fujimori heeft deze techniek aan het eind van de vorige eeuw opnieuw onder de aandacht gebracht.

Door het hout oppervlakkig te verbranden, ontstaat er een koollaag. Het werkproces is als volgt:

  •  • de toplaag van het hout wordt verbrand, in een oven of bijvoorbeeld met behulp van een gasbrander
  •  • de overtollige koolstof wordt met water en een borstel weggespoeld
  •  • de koolstoflaag wordt behandeld met een natuurlijke houtolie met UV-bescherming om de diepe kleur te behouden. Hierdoor komt ook de kleur beter tot zijn recht en wordt de structuur beter zichtbaar  

Esthetisch en duurzaam

Bluecity gebrande planken

Het hout is na deze behandeling beter bestand tegen het weer, insecten en schimmels. Daarnaast werkt de koollaag brandwerend; hout dat al gebrand heeft, vat minder snel vlam. Bovendien hoeft gebrand hout niet meer gelakt of geverfd te worden; een natuurlijke houtolie volstaat. De koolstoflaag van verbrand hout heeft bovendien niet alleen voordelen op het gebied van duurzaamheid; het heeft het ook een bijzondere uitstraling.

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Bluecity visualisatie

Achter de glazen wanden van BlueCity ontluikt een circulaire stad waar wordt geleerd, geleefd en gedeeld. Het is een duurzame droom die wordt gerealiseerd door mensen die de economie radicaal veranderen – van lineair naar circulair. En dat geldt niet alleen voor de ondernemers die zich in het pand vestigen; ook het gebouw zélf wordt circulair verbouwd.

> lees het dossier ‘Circulaire bouw in BlueCity’ 

Duurzaam ondernemer? Vestig je in BlueCity

BlueCity helpt de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden en helpen ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen.

> check de werkruimte in BlueCity  

We zoeken een mix van circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.