Rond BlueCity

Circulaire Bouw in BlueCity: gaten dichten

BlueCity-Circulaire-Economie-juni-09

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat veranderd: een deel van de kelder is omgebouwd tot productiekantoren voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire en blauwe economie.

Een heel concreet voorbeeld daarvan? De manier waarop we de gaten vullen. We hebben namelijk heel wat gaten te vullen, omdat we circulair bouwen, in een pand dat gebouwd is als subtropisch zwemparadijs.

Geen prefab wanden…

Bij circulair (ver)bouwen wordt steeds gekeken: welk materiaal is als reststroom beschikbaar? Dat materiaal is leidend in het ontwerpproces. Het bouwteam gaat dus niet uit van een plattegrond gebaseerd op standaard bouwelementen. Die werkwijze vraagt veel flexibiliteit én vakmanschap van de uitvoerders.

Een voorbeeld: bij de indeling van de kelders moeten flink wat muren verwijderd worden – en flink wat muren geplaatst. Dat levert meteen een mooi voorbeeld van circulair bouwen op: van de betonblokken die ontstaan bij het creëren van doorgangen, bouwen we elders in de kelder tussenwanden. Waar normaalgesproken wordt gebouwd met prefab wanden, gebruiken wij een reststroom van onze eigen renovatie.

> lees meer over circulair bouwen met beton

Een goede, circulaire oplossing dus. Er is alleen één maar: omdat die blokken vaste maten hebben, en het gebouw enorm afwijkt, hebben we overal gaten.

Circulair gaten dichten…

Die gaten, die dichten we natuurlijk óók op circulaire wijze, namelijk: met wat lokaal toevallig voorhanden is. En dat levert grappige vondsten op.

… met Cubord

Cubord? Dat is een merknaam die wordt gebruikt voor bouwborden; informatieborden bij bouwputten, om voorbijgangers te informeren. Die borden zijn gemaakt van FSC-hout en beprint met bijvoorbeeld een artist impression van wat achter de schutting gebouwd wordt.

Deze borden zijn nagenoeg onverwoestbaar, en zijn dus als een project afgelopen is, nog heel goed te gebruiken. Maar: die borden zijn ook superspecifiek qua opdruk. Ons bouwteam houdt wel van een grapje – en dat levert soms leuke situaties op, zoals hieronder.

In BlueCity kom je daarom op allerlei locaties Cubord tegen: in de wanden en plafonds van onze Circulaire kantoorvleugel bijvoorbeeld, maar ook bij de herinrichting van onze voormalige kelders.

… met ándere gaten 


Soms vullen we ook een gat met.. een ander gat. Een boorgat, wel te verstaan: dat zijn de cilindervormige stukken beton die ontstaan bij het boren van een gat in een betonnen muur. Dat gat wordt gebruikt om de zaag in de betonnen muur te zetten, zodat er doorgangen kunnen worden gerealiseerd.


Deze boorgaten (zie hierboven) stapelen we in een gat, en de kieren tussen de boorgaten vullen we op met cement.


Zo maken we optimaal gebruik van onze eigen reststromen en bouwen we de enorme kelder met betonnen cellen en gigantische technische installaties op duurzame wijze om naar een plek waar circulaire ondernemers aan het werk zijn.

Zwembadgaten

Een heel ander soort gat dat we met regelmaat dichten: oude leidingen uit ons zwembadverleden. Deze leidingen zijn niet meer in gebruik, maar moeten wel afgedopt worden.

Dat doen we met grote witte doppen – wat ook nog een onverwachts mooi (en intrigerend) beeld geeft.

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Bluecity visualisatie

Achter de glazen wanden van BlueCity ontluikt een circulaire stad waar wordt geleerd, geleefd en gedeeld. Het is een duurzame droom die wordt gerealiseerd door mensen die de economie radicaal veranderen – van lineair naar circulair. En dat geldt niet alleen voor de ondernemers die zich in het pand vestigen; ook het gebouw zélf wordt circulair verbouwd.  

lees het dossier ‘Circulaire bouw in BlueCity of bekijk de mini-documentaire