Food for Thought

Circulaire Catering: soep van #weggooigroente

BlueCity-Circulaire-Economie-Mei2017-06

Het voormalige Tropicana, dat stap voor stap wordt omgebouwd naar circulaire voorbeeldstad BlueCity, is thuishaven van de BlueCitizens. BlueCitizens zijn ondernemers die – gevestigd in en rondom BlueCity – elkaars reststromen gebruiken. Onder die BlueCitizens zijn ook voedsel-ondernemers. Hun producten zijn vaak onderdeel van de circulaire event-catering in BlueCity.  

In deze reeks artikelen stellen we deze voedsel-ondernemers aan je voor. Dit keer is Diana van Ewijk, ook wel bekend als Soephoofd, aan de beurt. Zij vertelt over haar liefde voor soep, haar zorgen rondom voedselverspilling, de ontwikkeling van SoepStarter – en de gedachte hierachter.
>> wil je alvast meer weten over de circulaire catering? Kijk hier

Van soepsabbatical tot soup lab

Zelf eet ze vrijwel elke dag soep, soms zelfs twee keer. Het verveelt nooit, je kunt oneindig veel combinaties maken en het is gezond. Met vallen, opstaan en een heuse soep-sabbatical heeft Diana van Ewijk, mede-eigenaar van no waste-label Soephoofd, de term souperen – wat van origine avondeten betekent – een nieuwe lading gegeven.

Soephoofd-SoepStarter-in-BlueCity

Een paar jaar geleden lanceerde Diana samen met compagnon Sarina Karouw SoepStarter. Met deze mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen zet je in een handomdraai je eigen verse soep op tafel. Het enige wat je nog nodig hebt is water, zout en de overgebleven groente van afgelopen week. En nee, het is niet hetzelfde als een bouillonblokje. Er zitten namelijk geen kunstmatige geur-, kleur-, of smaakstoffen in. En ook geen palmolie, suiker of zout.

Circulaire soephoofden

Als ik Diana spreek, is ze druk bezig met werkzaamheden voor BlueCity. Hier is zij verantwoordelijk voor de storytelling. BlueCity is dé circulaire speeltuin voor ondernemers. Er wordt geëxperimenteerd met mogelijkheden om reststromen (in de volksmond nog ‘afval’ genoemd) weer waarde toe te kennen door deze in te zetten als grondstof voor nieuwe producten. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het kweken van oesterzwammen op afgedankt koffiedik.

SoepStarter past perfect in dit straatje. Hiermee maakt de consument, de meest verspillende partij, van groenten die ze normaal zou weggooien namelijk snel en makkelijk soep. Zo helpt Diana’s bedrijf Soephoofd consumenten om hun eigen reststromen te minimaliseren, en zo niet alleen minder te verspillen, maar ook gezonder te eten.

Sirenesoep in het zwembad

soephoofd-circulaire-bouillon-in-bluecity-rotterdam

BlueCity maakte hier dankbaar gebruik van; Diana serveerde elke maand een Sirenesoep. Dit is een vers bereide soep-lunch voor de in BlueCity gevestigde ondernemers, gemaakt met SoepStarter en restgroenten uit eigen koelkast – of uit het naastgelegen park, maar dat lees je in het volgende blog. 

duurzaam relatiegeschenk van soephoofd

Ook ontwikkelde Soephoofd een BlueCity-souvenir: een portie SoepStarter, waarmee je, als je weer thuiskomt na een bezoek aan BlueCity, direct een lekkere soep kunt maken van de restjes uit eigen koelkast.

Soepsabbatical – met seizoensgroenten

SoepStarter is ontstaan vanuit Diana’s wens om gezonder te gaan eten. Een uitdaging: Diana had tot dan toe eigenlijk nooit echt gekookt. Ze vond dat dit er nu eindelijk maar eens van moest komen en soep leek haar gezien haar zeer minimaal ontwikkelde skills enigszins behapbaar. Als doel stelde ze dat ze binnen drie maanden van elke willekeurige groente een soep moest kunnen maken – zonder recept. Ze noemt dit ook wel haar soep-sabbatical.

diana-van-ewijk-sarina-karouw-monica-rechtstreex-wijkpunt-rotterdam

Je kunt je voorstellen dat sommige soepen beter uit de verf kwamen dan anderen. Zeker ook omdat Diana niet zomaar met elke groente wilde werken, maar voor seizoensgroente koos. Klein probleempje: ook hier had ze – net zoals koken in het algemeen –  0,0 procent verstand van.

Daarom besloot ze, samen met Sarina Karouw, wijkchef voor Rechtstreex te worden. Ze heeft hierdoor veel geleerd over het aanbod, gebruik, de productie en het overschot van onze groente. Diana: “Het kwam wel eens voor dat ik vanuit ons Rechtstreex wijkpunt naar huis ging met een berg Roseval-aardappels en een aantal vreemde knolgroente. Wat doe je daar mee?”  Nou… soep maken dus.

Wilde Wereld Soep in Westwilde-wereld-soep-west

De locatie van haar Rechtstreex-wijkpunt was café Stroop Rotterdam. Die wilden graag een avond per week open. Diana en Sarina zagen hun kans. Met de restgroente van hun wijkpunt deden ze waar ze inmiddels goed in waren geworden: er soep van maken. Zo werd de Wilde Wereld Soep-avond bij Stroop geboren, die gehost werd door Soephoofd en vrienden, zoals hierboven de drijvende krachten achter Natuurlijk Spangen.

Omdat er ondanks de wekelijkse soep-avond toch nog restgroenten overbleven, besloten ze de productie op te schalen en diepgevroren te verkopen – ook weer via Rechtstreex. En daardoor konden ze ook soep verkopen op Rotterdamse Oogst.

Blikken, zakjes, dozen en potjes

“Honderd liter uiensoep en tomatensoep tegelijk maken en verkopen via Rechtstreex – dat was een leuke tijd! Maar het was ook arbeidsintensief en Sarina en ik merkte dat emmers diepvriessoep zich niet echt leenden voor promotionele doeleinden. Het ziet er gewoon niet zo aantrekkelijk uit,”  legt Diana uit.

Om gezonde soep toch voor iedereen bereikbaar te maken, besloten de dames om een e-nummerloze variant op Cup-a-Soup te ontwikkelen, vrij van ‘rotzooi’. Dit bleek na enige tijd experimenteren helaas onmogelijk. Zonder de kunstmatige toevoegingen kwam de mix niet voldoende op smaak om binnen drie minuten – met enkel kokend water – een volwaardige soep te zijn.

SoepStarter

Het idee van een droge mix bleef echter wel hangen en de basis van SoepStarter was een feit. Na enkele maanden experimenteren met smaken van diverse kruiden en specerijen gemengd met gedroogde groente was er een product. Je kunt je voorstellen dat de keukens van Diana en Sarina overuren maakte met droogovens, bergen groente en probeersels.

In januari 2017 lanceerden Diana en Sarina hun SoepStarter. Deze wordt inmiddels verkocht via hun eigen website, Dille & Kamille, Rechtstreex en bij een stuk of 40 andere verkooppunten – tot in België aan toe.

Stop met voedsel verspillen

Maar Diana en Sarina snakte naar meer. Zij wilden consumenten leren voedselverspilling tegen te gaan. Om dit te bereiken runnen zij ook het foodblog Soephoofd, geven ze af en toe workshops en runnen ze het KliekjesCollectief, een besloten Facebookgroep waar mensen hun beste kliekjesrecepten delen – en waarmee ze huis-, tuin- en keukenconsumenten leren hoe je een onappetijtelijk kliekje omzet in een lekker hapje.

Ook vind je op het blog van Soephoofd naast talloze soeprecepten ook een infographic waarin je precies ziet hoe je in 25 minuten van enkel #weggooigroente, water en wat zout een soep maakt. Download deze gratis, hier.

Diana: “Wij geloven er in om mensen sterker te maken. Door te informeren en inspireren, en door mensen kennis te laten maken met een meer circulaire denkwijze. Uit onderzoek blijkt dat we zo’n 47 kilo voedsel per persoon, per jaar weggooien. Hiervan is ruim 11 kilo groente en fruit. Doodzonde natuurlijk! Via workshops en het blog geven wij mensen handvatten om van die #weggooigroente voortaan heerlijke en gezonde soep te maken. Heb je daar geen tijd voor of zin in? Dan is SoepStarter een uitkomst.”

Benzine door de gootsteen gooien

soephoofd-impact-visual

 

Samen met de andere BlueCitizens nodigt Soephoofd ons uit om bewuster te gaan leven. Om te leren optimaal gebruik te maken van alles wat we hebben, wanneer we dat hebben. We moeten af van het idee dat voedsel slecht is als het er niet uitziet zoals het in kinderboekjes getekend staat. Er is niets mis met een grote of juist veel te kleine aardappel, die kan gewoon gegeten worden. Hetzelfde geldt voor een wortel met drie tenen.

Weggooien zou geen optie moeten zijn. Voor iedere kilo voedsel die je weggooit, giet je 1,3 liter benzine door de gootsteen. Zoveel energie is namelijk in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van het voedsel gestoken. De bewustwording van dat hele proces, en de verbeteringen die wij zelf nu al kunnen doorvoeren, gaan Diana en Sarina aan het hart.

Zelf ook minder voedsel verspillen?

Doe mee met het KliekjesCollectief, een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Als we dat allemaal doen, redden we samen miljoenen kilo voedsel van verspilling.

Meer weten over circulaire catering?

Voedsel produceren om vervolgens weg te gooien lijkt absurd – en is toch doodnormaal, zeker in de evenementenbranche. Dat moet niet alleen anders, dat kán anders. BlueCity werkt daarom toe naar een circulaire catering en zero waste events. Geen verse aardbeien in de winter; wèl siroop van Rotterdamse vlierbessen. Geen gewone bitterballen; wij maken ze van oesterzwammen en besparen daarmee 50 tot 90 liter water – per stuk. En burgers van krekels – gewoon, omdat dat kan.

>> lees meer over circulaire catering

 

tekst: Fenna Posthuma, fotografie, tenzij anders vermeld: Sophie de Vos