Events, Rond BlueCity

Circulaire Kantoorvleugel BlueCity: opening

Opening-Blue-Offices-Branded-039

Afgelopen vrijdag opende BlueCity haar circulaire kantoorvleugel. Met een openingsceremonie door wethouder Pex Langenberg, (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur), een stuk of 150 genodigden én een televisieploeg van RTL-nieuws was het een geslaagd feest.

Circulaire Kantoorvleugel BlueCity: opening

Siemen Cox, één van de grondleggers van BlueCity, opende de middag. Hij interviewde onder andere Yvette Govaart en Floris Schiferli over het bouwproces.

Vervolgens hield investeerder en mede-oprichter Wouter Veer een gloedvol betoog over denkers versus doeners – en waarom doeners nu kansen moeten krijgen en pakken.

Daarna vertelde Siemen Cox over de klimaatwinst die is behaald met de circulaire verbouwing van de kantoorvleugel. Die is aanzienlijk:

  • • 90% van de materialen voor inbouw is afkomstig uit reststromen en gedemonteerde gebouwen
  • • de grootste winst zit in hergebruik van staal zoals constructie, kabelgoten, ventilatiekanalen en verlichting
  • • in totaal 60 ton CO2 bespaard= 8x rond de wereld rijden = gelijk aan wat 2400 bomen in een jaar absorberen
  • • bijna 70% CO2 reductie ten opzichte van reguliere kantoorinrichting
  • • er is optimaal gebruik gemaakt van bestaande gebouw met behoud van de bestaande gebouwvoorzieningen

Die CO2-besparing bij de verbouwing is fantastisch. Maar daar houden we niet op; we willen natuurlijk ook bijhouden wat we aan CO2-uitstoot besparen nu we de kantoorvleugel in gebruik hebben genomen. Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) onthulde het cadeau dat BlueCity kreeg van haar bouwteam en partners: een set Eve Room-apparaten waarmee we de luchtkwaliteit binnen BlueCity kunnen meten.

De Elgato Eve Room (hierboven te zien in één van de kantoor-units) is een apparaatje dat de luchtkwaliteit in de ruimte meet. De Eve Room herkent naast CO2 ook zogenaamde VOC’s. Dit zijn stoffen die makkelijk verdampen maar wel van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit. Een perfecte manier dus om onze CO2-uitstoot in de gaten te houden.

Mix, mingle & touren

Na de officiële opening was er natuurlijk ook ruimte om elkaar te ontmoeten. Netwerken is namelijk key bij het welslagen van de circulaire economie: om die enorme omslag van lineair naar circulair te maken, is het nuttig en nodig te krachten te bundelen.

En voor degenen die benieuwd waren naar de kantoorvleugel: verschillende BlueCitizens gaven hun gasten een rondleiding door het pand. Hier commercieel directeur Lars Crama.

Circulaire opening – met circulaire catering

Natuurlijk was ook de catering circulair: Bloesembar leverde lokale wildpluksiropen, waar we prachtige blauwe mocktails mee maakten.

Onze inhouse brouwerij Vet&Lazy zorgde voor het hyperlokale bier. In twee smaken: Temul Dunkel en Dubbelwit Zomerfit.

En de bitterballen? Die zijn gemaakt van oesterzwammen uit eigen kelder, geteeld door rotterzwam. Deze bitterballen leveren, vergeleken met rundvleesbitterballen, een waterbesparing van 50 tot 90 liter op – per stuk.

Met de opening van de circulaire kantoorvleugel realiseert BlueCity de eerste circulaire werkplekken van Rotterdam. Het kantoorconcept is bedoeld voor innovatieve bedrijven die met hun producten en diensten de groei van de circulaire economie versnellen.
De ondernemers die al in BlueCity gevestigd zijn, waren ook van de partij. Hierboven bijvoorbeeld Lisanne Addink-Dölle, één van de oprichters van Verdraaid Goed.Opening circulaire kantoorvleugel: waarom eigenlijk?

Al met al was het een geweldige middag. Voor ons, omdat we onze circulaire kantoorvleugel eindelijk konden delen. Een goed gevoel, want zo makkelijk is het niet, circulair bouwen. Waarom we het dan toch doen, die hele 12.000 M2 circulair verbouwen van zwembad tot voorbeeldstad? Omdat het enorm veel klimaatwinst oplevert.

Gelukkig zien steeds meer mensen dat in. Zo was RTL-nieuws op bezoek om de circulaire kantoorvleugel te filmen. Zij gebruikten het diezelfde avond nog in een landelijk nieuws-item over het belang van circulair bouwen. Hierboven kun je dat item bekijken. [klik en kijk, vanaf minuut 6:49]

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Het eerste deel van de transformatie van zwembad tot voorbeeldstad is voor 90% circulair. De eerste, ruim 1.200 vierkante meter van de in totaal ongeveer 12 duizend vierkante meter is gereed. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het gedaan hebben. In een serie interviews laten wij het circulaire bouwteam van BlueCity aan het woord.

>> hier vind je meer informatie over de circulaire bouw in BlueCity en interviews met BlueCity’s bouwteam