Circular Challenge, Ondernemen

BlueCity Circular Challenge – BlueRoof

BlueRoof-circular-challenge-2017

Tijdens de eerste BlueCity Circular Challenge gingen vier groepen studenten en young professionals op zoek naar een oplossing voor de reststromen van vier corporate partners, namelijk Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, UPP en Stedin. In deze serie blikken wij terug met deelnemers op de BlueCity Circular Challenge. 

Het doel van de BlueCity Circular Challenge is om een waardeloze reststroom om te zetten in een waardevol, commercieel interessant product. De vier teams hebben ieder een businessplan geschreven voor een circulaire onderneming. In dit artikel interviewen we Anne Korthals van BlueRoof, het winnende team, om te kijken hoe het gaat met hun kersverse circulaire start-up.

BlueRoof: wie zijn jullie, wat doen jullie, waar doen jullie dat en waarom?

Bij deze stellen we jullie graag voor aan de kersverse ondernemers van BlueRoof. Jelle rondt op dit moment zijn master Science and Business Management af. Bas studeert dit jaar af als industrieel product ontwerper aan de Hogeschool Rotterdam. Ik ben dit jaar afgestudeerd als ruimtelijk vormgeefster aan de Willem de Kooning. Onze verschillende vakdisciplines zorgen voor een verrassende groepsdynamiek met goede aanvullingen en interessante inzichten vanuit verschillende hoeken. Omdat wij de BlueCity Circular Challenge wonnen, kunnen wij in BlueCity de businesscase uitwerken.

Met welke reststroom zijn jullie aan de slag gegaan?

Wij zijn in de BlueCity Circular Challenge aan de slag gegaan met roostergoed van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Roostergoed? Dat is het grovere materiaal dat mensen door het riool spoelen en op de afvalwaterzuiveringen achter de roosters blijft hangen. Denk hierbij aan bladeren, takjes, tasjes, bakjes, maandverband, condooms, telefoons, speelgoed etc. Bij de afvalwaterzuivering Kralingseveer alleen al wordt jaarlijks rond de 130.000 kilo roostergoed gewonnen. Dat wordt tot op heden verzameld en verbrand, en draagt op die manier flink bij aan de luchtvervuiling. Een mooie uitdaging dus!

Wij willen laten zien dat circulair en duurzaam niet meer een onderwerp niet louter op goodwill gebaseerd is, maar dat het ook echt samen kan gaan met een valide businessmodel.

Wat was de eerste stap?

Facebookpagina BlueRoof

Een grote bak vol grijze smurrie… dat troffen we aan op onze eerste werkdag. Nooit gedacht dat we daar daadwerkelijk een tof product uit konden destilleren. Dat was dan ook direct een goede les: elk materiaal, hoe vies of gek ook, heeft bijzondere eigenschappen. En waar unieke eigenschappen zijn, is ook unieke waarde. Na een analyse van de roostergoed-mix hebben wij een overzicht gemaakt met de eigenschappen van de verschillende elementen. Dat klinkt misschien glamoureuzer dan het was: we hebben letterlijk de geperste roostergoed bonken uit elkaar staan pluizen.

Na een analyse van het roostergoed kwamen we er achter dat deze mix van bladeren, takken, condooms en tampons voor meer voor 80% uit vochtige doekjes bestaat. Denk aan reinigingsdoekjes, baby-doekjes, vochtige doekjes etcetera. Deze doekjes horen niet in het riool omdat ze slecht tot niet-afbreekbaar zijn. Hierdoor ontstaan er verstoppingen. Dit roostergoed wordt nu verzameld, geperst en vervolgens verbrand. Wij vonden het een interessante uitdaging om deze minder toegankelijke reststroom om te buigen naar een verrassend en commercieel interessant product.

Groene daken – hoe kwamen jullie op dat idee?

Wat ons opviel: het absorberende vermogen en de verschillende meststoffen die in het materiaal aanwezig waren. Dat zette ons aan het denken: meer dan 80% bestaat uit vezeldoekjes. We zijn gaan kijken waar deze kwaliteiten goed van pas zouden komen. Onze conclusie: planten doen het goed op materialen die vocht vasthouden en meststoffen bij zich dragen. Van daaruit zijn we verder gaan bouwen.

Wat zijn de uitdagingen in het ontwerp proces?

Roostergoed haal je niet zomaar even op om er vervolgens thuis wat experimenten mee te doen. Een goede voorbereiding en een aantal voorzorgsmaatregelen gingen aan ons onderzoek vooraf. Daarnaast is de stroom niet constant. We hebben geen invloed op hetgeen wat mensen doorspoelen en de hoeveelheid hiervan.

Aan welk onderdeel van de BlueCity Circular Challenge hebben jullie veel gehad?

De middag met het expertpanel vanuit het BlueCity Lab en de bankiers heeft ons verschillende nieuwe inzichten gegeven en geleerd kritisch te kijken naar verschillende factoren. Die middag hebben we grote sprongen gemaakt. Dat was een eye opener: het unieke netwerk van BlueCity zorgt ervoor dat de juiste expertise altijd binnen handbereik is.

Goed… wat is nu precies het product dat jullie ontwikkeld hebben?

Ons product is een tegel van roostergoed, die te gebruiken is op een groen dak en daar een niet-duurzame substraatlaag vervangt. Op deze tegels groeien de planten. Tegelijkertijd neemt de tegel veel vocht op. Door dit waterbergend vermogen wordt het riool ontzien. Dat is nodig, omdat er met zware regenval veel druk op het riool komt te staan – en juist dan komt al dit roostergoed vrij! In de stad is alles dicht bestraat, waardoor het water geen kant op kan. Een win/win-situatie.

Wat is jullie doel?

Culpeper Roof Garden, Londen

Met de 130.000 kg roostergoed die jaarlijks vrijkomt in Rotterdam, kunnen we jaarlijks 10.000 m2 groen dak realiseren. Dat zijn meer dan 150 woningen per jaar! Een groen dak vangt fijnstof af, zo’n 1.5 kilo fijnstof per jaar, en produceert zuurstof. Bovendien kunnen we 375.000 liter regenwater opvangen, dat niet alleen wordt gebufferd, maar ook gezuiverd.
Een groendak legt CO2 vast waardoor het microklimaat verbeterd en door de verbeterde isolatie kunnen we 150.000 m3 gas besparen.

Hoewel dit heel mooi is, liggen onze ambities wel een stuk hoger.
Het probleem dat we zien komt in steden als New York en Londen op veel grotere schaal voor, en daar is de markt dan ook nog groter. Daarnaast zijn er nog vele andere reststromen die we zouden kunnen gaan toepassen. Interessant is ook om te zien dat in een groot aantal Europese steden de aanleg van een groen dak op nieuwbouw zelfs al verplicht is!

Wat hebben jullie nodig om dit doel te bereiken?

Heel simpel: een plek op het dak van BlueCity waar we een pilot kunnen bouwen en waar we realistische testen kunnen doen. En een expert op het gebied van veiligheid en utiloging die met ons kan kijken naar eventueel schadelijk stoffen die tussen het roostergoed zitten.

Wat zijn op korte termijn jullie plannen, in BlueCity

Momenteel zijn we in het BlueCity Lab bezig met de voorbereidingen van onze testopstelling. We willen veel gaan testen om ons product te verfijnen en veilig op de markt te brengen. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk overgaan tot echte pilots, waarbij we kunnen laten zien dat het product niet alleen werkt onder de beschermde omstandigheden van een lab, maar ook in de echte wereld.

Ben jij een bedrijf en heb jij nu óók een reststroom?

Bekijk dan even de pagina van de BlueCity Circular Challenge van 2018. Al helemaal overtuigd? Mail gelijk naar: rhea@bluecity.nl