Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°3: gemeente Rotterdam – met lef én elkaar

Rotterdam-gemeente-auto

Ga je verhuizen? De oude matrassen en het versleten tapijt, wat ermee te doen? Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van gemeente Rotterdam.

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de bedrijven met hun reststromen en de studenten die aan de slag gaan met deze reststroom.

Rotterdammers houden Rotterdam schoon

Gemeente Rotterdam streeft naar een schoon en circulair Rotterdam waar jij prettig kan wonen. Om deze reden is één van de verantwoordelijkheden van gemeente Rotterdam het inzamelen van afval evenals het bevorderen van hergebruik van dit afval. Ruim 640.000 Rotterdammers zorgen er samen voor dat Rotterdam schoon blijft door hun afval op de juiste manier af te voeren. Onderdeel van het afval is het grof huishoudelijk afval. Daartoe behoort onder andere jouw kapotte tuinmeubilair, oude bank of versleten gordijnen. Je kan dit aan de straat zetten, als je een afspraak hebt gemaakt op het op te laten halen, maar het is ook mogelijk om het te brengen naar één van de zeven gemeentelijke milieuparken, de toekomstige circulaire hotspots van gemeente Rotterdam. Grof huishoudelijk afval dat naar de milieuparken wordt gebracht is over het algemeen schoon en droog; afval dat langs de straat wordt opgehaald is vaak vies en nat.

Van zooi naar mooi

Heb je wel eens jouw tapijt of matras naar een milieupark gebracht? Wie weet is dit dan nu onderdeel van de reststroom van gemeente Rotterdam. De eerste reststroom, tapijt, bestaat uit verschillende soorten tapijt waarvan de grondstoffen verschillen maar grotendeels waardevol zijn. Momenteel wordt het droge zowel als het natte tapijt gescheiden om deels hergebruikt te worden voor bijvoorbeeld de productie van autostoelen. Helaas wordt het overige gedeelte verbrand. In tegenstelling tot tapijt wordt de tweede reststroom, natte matrassen, volledig verbrand aangezien het niet mogelijk is om deze op te slaan.

Gemeente Rotterdam wil toewerken naar een stad zonder afval en zoekt daarom een circulaire en vernieuwende oplossing voor de verwerking van het tapijt of de natte matrassen. Maar dan wel op z’n Rotterdams; met lef én met elkaar.

Gemeente Rotterdam – een kijkje achter de schermen

In bovenstaand vlog geven we je een kijkje achter de schermen van Gemeente Rotterdam. We brengen een bezoek aan Milieupark Hillegersberg-Schiebroek waar we het tapijt en de natte matrassen gaan bekijken. Milieupark Hillegersberg-Schiebroek zamelt samen met de andere zes milieuparken maar liefst 400 ton tapijt en 160 ton matrassen in per jaar. Ben je benieuwd wie er met deze reststroom, tapijt (nat en droog) en natte matrassen, aan de slag gaat? Volg de BlueCity TV!

Geïnteresseerd in het verwaarden van reststromen?

Heb je als bedrijf ook een reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Gemeente Rotterdam, als een kans om te leren van elkaar en elkaar te stimuleren?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.