Ondernemen, Rond BlueCity

Circular Community #1: Eetbare tuin in BlueCity

Elke maand gaat BlueCity een ondernemer uit haar netwerk helpen met het vinden van materialen om projecten te realiseren. Die materialen zijn een reststroom vanuit de community van BlueCity; afval dus. In maart helpen we Arabella van Aartrijk, van ons eigen event team, die op zoek is naar materialen voor een eetbare tuin.

Vertel! Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Arabella van Aartrijk, event coördinator BlueCity. Na een corporate carrière als consultant bij een groot reclamebureau, doe ik nu niets liever dan gevraagd of ongevraagd mensen vertellen over reststromen, circulaire economie. Dat doe ik vanuit de beste, meest-inspirerende en leukste werkplek van Rotterdam – met dit onbetaalbare uitzicht.

Wat zoek je precies en waarom?

eerste circular community campagne 2017: eetbare tuin

Wij zijn op zoek naar zeil of doek om de plantenbakken in BlueCity waterdicht te maken. Waarom zouden we muntplantjes kopen, die helemaal uit België worden geïmporteerd en voor eenmalig gebruik zijn gekweekt, terwijl we een enorme binnentuin tot onze beschikking hebben en dus zélf kunnen kweken?
Er is, onder andere door stadsboer Caroline Zeevat, al een begin gemaakt met een eetbare tuin in BlueCity, maar dat willen we graag opschalen. Meer aanplanten dus! Helaas zijn sommige plantenbakken lek. Door hergebruik van doek kunnen we de bakken waterdicht maken.

Wat is je doel?

Zodra de bakken waterdicht zijn, kunnen we ze vullen met eetbare planten zoals verse munt, salie, citroenmelisse en ga zo maar door. Van die verse kruiden maakt onze leverancier Maidy van den Bos van Bloesembar een superlekkere en dito -circulaire siroop. En die schenken we weer tijdens evenementen. Hyperlokaal dus! Bovendien: door de kruiden te siroperen, kunnen we ze bewaren. Zo maken we in de winter nog gebruik van onze zomeroogst. En tot slot planten we natuurlijk kruiden die meerjarig zijn; zo zorgen we voor een onuitputtelijke stroom grondstoffen voor onze lokale limo’s.

Wat voor materiaal zoek je precies?

Heel praktisch: we zoeken vijverfolie, landbouwplastic, vrachtwagenzeil en/of schaduwdoek met een dikte van minimaal 0,5 mm, op rol, in totaal 25 meter lang. De minimale afmeting per doek moet zo’n 2 x 2 meter zijn.

Wat ga je precies doen als je het doek hebt?

Dan gaan we beginnen met tuinieren! De bakken zijn nu gevuld met aarde, dus dat moet er eerst uitgeschept worden. Daarna kunnen we de bakken bekleden met het doek. Vervolgens scheppen we de aarde weer terug en kunnen de muntplantjes erin.

Circular Community #1: reststroom doek

Voor deze allereerste Circular Community zijn we op zoek naar:

  • • vijverfolie, landbouwplastic, vrachtwagenzeil en/of schaduwdoek met een dikte van minimaal 0,5mm, op rol, in totaal 25 meter lang
  • • plantenpotten
  • • eetbare plantjes: munt, citroen-melisse, verbena, lavendel, etc

Heb jij nog folie, potjes en/of plantjes in je schuurtje staan, of heb jij een bedrijf en wil je ervan af? Kom ze inleveren bij BlueCity.

Meedoen? Tof! Dat gaat zo:

  • Wat: Inleveren van je zeil, potjes en/of eetbare plantjes
  • Waarom: Om bij te dragen aan een eetbare tuin in onze circulaire voorbeeldstad
  • Waar: Hoofdingang voormalig Tropicana, Maasboulevard 100
  • Wanneer: Van 2 tot 30 maart op iedere maandag, woensdag en vrijdag. Kom je plant inleveren tussen 10:00 en 17:00 uur.

Wij zijn je eeuwig dankbaar 🙂