Ondernemen, Rond BlueCity

Circular Community #2: 50.000 plastic flessen voor Foekje Fleur

Elke twee maanden helpt BlueCity een ondernemer uit haar netwerk met het vinden van materialen om circulaire projecten te realiseren. Die materialen zijn een reststroom vanuit de community van BlueCity; afval dus, uit onze Circular Community. In mei en juni helpen we de Rotterdamse ontwerper Foekje Fleur, die op zoek is naar 50.000 plastic flessen.

UPDATE: Met een beetje kunst- en vliegwerk (en een kleine omweg) lukte dat. Inmiddels heeft Foekje, in samenwerking met Good to Give, de flessen omgezet in de Bubble Buddy: een zeepbakje/rasp, waarmee je vaste zeep kleinraspt om er shampoo, wasmiddel, schoonmaakmiddel of een andere vloeibare zeep van te maken. Deze lanceert ze op 28 september 2018 tijdens de Bubble Buddy Borrel in Groos Rotterdam.

Vertel! Wie ben je en wat doe je?

Ontwerper Foekje Fleur maakt flesvazen gebaseerd op plastic waste uit de Maas.

Ik ben Foekje Fleur. Ik ben product ontwerper en woon in Rotterdam. Mijn meest bekende ontwerp? Dat zijn de flesvazen! Deze serie porseleinen designvazen is gebaseerd op de plastic vazen die ik langs de Maas vond. Zo maakte ik iets moois van iets lelijks, namelijk plastic afval.

Ik werd geïnspireerd toen ik een artikel las over de Plastic Soup, de drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Grote Oceaan, en besloot het afval uit Maas te verzamelen. Ik vond afval uit de jaren zestig – dat nog geheel intact was. Dit probleem was toen nog vrij onbekend, en met de flesvazen heb ik geprobeerd hier meer bewustzijn over te creëren.

Wat wil je van onze Circular Community – en waarom?

De Rotterdamse ontwerper Foekje Fleur in BlueCity voor haar nieuwe project: een zeepbakje dat het gebruik van plastic flessen drastisch zal verminderen

Ik zoek 50.000 polyethyleen flessen als grondstof voor een zeepschaaltje dat het gebruik van plastic moet ontmoedigen. Met mijn zeepschaaltje kun je straks namelijk gewoon een blok zeep gebruiken, voor alle soorten toepassingen. Doordat je het zelf verwerkt, hoef je het niet vloeibaar te kopen – en dat scheelt een heleboel plastic flessen.

Wat is je doel?

De Rotterdamse ontwerper Foekje Fleur is op zoek naar 50.000 plastic flessen om het gebruik van plastic mee tegen te gaan.

Met mijn flesvazen wil ik graag bijdragen aan de bewustwording dat onze wereld langzamerhand verzadigd raakt met afval dat niet afbreekbaar is.
Met dit zeepbakje ga ik een stap verder. Inmiddels is er namelijk steeds meer mogelijk wat betreft hergebruik. Samen met Brighterworld/Goodtogive wil ik mensen inzicht geven in het plastic recycle proces, onderzoeken en laten zien wat er mogelijk is en hoe ingewikkeld – maar ook: noodzakelijk – dat is. Het gebruiken van minder plastic is altijd een goed idee, het zou geweldig zijn als dit zeepbakje daar in kan bijdragen.

De Rotterdamse ontwerper Foekje Fleur is op zoek naar 50.000 plastic flessen om het gebruik van plastic mee tegen te gaan.

Met dit zeepbakje help ik je het gebruik van plastic flessen te verminderen. Hoe mooi is het als we straks met één simpel object, gemaakt van oude PE-flessen, het gebruik van nieuwe PE-flessen overbodig kunnen maken? Dat scheelt enorm veel plastic afval.

Wat voor materiaal zoek je precies?Heel praktisch: 50.000 flessen. Het luistert wel een beetje nauw: ik zoek namelijk lessen van PE (ofwel: polyethyleen) waar vloeibare zeep in heeft gezeten: van shampoo tot wasverzachter – alle flessen zijn welkom.

Hoe weet je nou om welke flessen dat gaat?

De code van het gebruikte plastic staat onderop de fles. Die code moet zijn: PE, of HDPE. Het gaat om een vrij stevig, ondoorzichtige plasticsoort die je zult herkennen van bijvoorbeeld flessen van schoonmaakmiddelen, shampoo, de ondoorzichtige sapflessen en dikke plastic tassen.

Wat ga je precies doen als je de flessen hebt?

De Rotterdamse ontwerper Foekje Fleur is op zoek naar 50.000 plastic flessen om het gebruik van plastic mee tegen te gaan.

Dan begint het echte werk pas! Al die flessen moeten worden gesorteerd, gemalen, gewassen, gesmolten en gezuiverd en gevormd tot pallets. Vervolgens maken we een mal van het definitieve ontwerp, en daarin gaan we de tot pallets verwerkte 50.000 PE-flessen verwerken tot het zeepbakje – zodat we vanaf dat moment die flessen niet meer hoeven te gebruiken.

Circular Community #2: reststroom plastic flessen

Voor deze allereerste Circular Community zijn we op zoek naar 50.000 plastic flessen!

Heb jij nog flessen staan, in je schuurtje of bijkeuken? Of heb jij een bedrijf en wil je ervan af? Kom ze inleveren bij BlueCity.

Meedoen? Tof! Dat gaat zo:

 • Wat: Inleveren van je plastic flessen
 • Waarom: Om bij te dragen aan het ontwerp van een zeepbakje dat de groei van de plastic soup tegen gaat
 • Waar: Hoofdingang voormalig Tropicana, Maasboulevard 100
 • Wanneer: Van 1 mei tot 30 juni. Inleveren kan elke dag. Er staat speciaal daarvoor een grote bak in de centrale hal van BlueCity.
  TIP: Wil je Foekje Fleur graag in levende lijve ontmoeten? Kom dan naar de Meet, Greet & Donate-dagen, van 14 tot 17 uur, op:

   • woensdag 10 mei 2017
   • woensdag 7 juni 2017
   • woensdag 21 juni 2017
   • woensdag 28 juni 2017

Alvast onze grote dank!