Food for Thought, Ondernemen

Het ene plastic is het andere niet

Community-Plastics-Frans-Taminiau-inBlueCity

Plastic is een probleem. Een vervuiler van onze wereldzeeën. Een symbool van onze wegwerpcultuur. Een verpakking. Afval. Mensen houden niet van plastic. Denken we.

Maar het ene plastic is het andere niet. Lego is plastic. Het is duurzaam, het is er in alle kleuren en vormen die je wilt. Je wordt er blij van. Dat is de gedachte achter Community Plastics. Afval bestaat niet, het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Community Plastics is een initiatief van Masters that Matter dat erop gericht is de plastic afvalberg te verkleinen. Sinds 1950 is de hoeveelheid plastic afval per persoon in Nederland verzesvoudigd. Vooralsnog wordt die stijging alleen nog maar groter, dus dachten de professionele probleemzoekers van Masters that Matter: ‘daar moeten we iets mee.’

Plastic voor de buurt

circulair-ondernemer-Community-Plastics-in-voorbeeldstad-BlueCity

‘Plastic inzamelen alleen omdat het goed is voor het milieu, daar geloven we niet zo in’, vertelt oprichter Frans Taminiau van Community Plastics. ‘Uiteindelijk gaat het gemak voor, en daarom werken we met een beloningssysteem. De buurt zamelt plastic in, en wij zorgen dat er iets moois voor terugkomt.’

Met het ingezamelde plastic uit de buurt worden dingen gemaakt voor in de openbare ruimte. Nu al zijn dat vogelhuisjes of stoeptegels met een knikkerpotje of een hinkelpad erin, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Frans denkt bijvoorbeeld aan plantenbakken, bewegwijzering of bankjes.

Als het maar mooi is en iets toevoegt aan de wijk. De Community is net zo belangrijk als de Plastics: het gaat om het gezamenlijk inzamelen en om het delen van het resultaat. Dat kan ook niet anders. Wanneer een buurt een bankje wil is daar zoveel plastic voor nodig, dat ze wel moeten samenwerken om voldoende in te zamelen.

Herwaarderen als sociaal proces

circulair-ondernemer-Community-Plastics-in-voorbeeldstad-BlueCity

De focus op de buurt is er niet voor niks. De sociale component is cruciaal voor het succes van Community Plastics. Frans legt het uit: ‘Wanneer je een systeem circulair wilt maken moet je materialen herwaarderen. De waarde van iets is een maatschappelijk gegeven, het is uiteindelijk wat de gek ervoor geeft. Dus het herwaarderen van plastic is een sociaal proces.’

Door het inzamelen en hergebruiken van plastic in de buurt te organiseren, wordt de gesloten cirkel zichtbaar. Het gaat erom het systeem zo simpel mogelijk te houden. Dat vergroot de betrokkenheid en creëert een gevoel van: dat kan ik ook!

De plasticreis

Community-Plastics-2

Sinds begin 2017 is Community Plastics gevestigd in BlueCity. Daarvoor zat Frans met zijn bedrijf in het ZoHo-kwartier. Samen met Danny, een student Industrieel Ontwerpen die voor zijn stage vanaf het begin betrokken was bij Community Plastics, heeft Frans al een hele plasticreis achter de rug.

Ze deden onderzoek naar verschillende soorten plastic en hoe ze deze het beste konden verwerken. Grofweg zijn er in het huishoudelijk afval vijf verschillende soorten plastic met allemaal een ander smeltpunt, dus om ze in een andere vorm te kunnen gieten moeten ze worden gesorteerd. Vervolgens wordt het plastic gewassen. Dat kan gewoon in de wasmachine op een koud programma (‘er zit altijd wel een fles met een restje shampoo of afwasmiddel tussen, dus het wordt mooi schoon’). Om het gelijkmatig te smelten moet het plastic versnipperd worden, en daar wordt het productieproces wat lastiger. Een plastic shredder koop je namelijk niet zomaar in de winkel.

‘Je mag geen vuilnis meenemen in de trein’

‘We hadden een bedrijf gevonden in Dordrecht waar we ons plastic mochten versnipperen, dus om dat uit te proberen ging Danny met een zak vol plastic op pad’, vertelt Frans. ‘Hij reisde met de trein, maar kreeg van de conducteur allemaal vragen omdat je geen vuilnis mag meenemen in de trein. Hij kreeg die man niet uitgelegd dat het geen afval was wat hij bij zich had, maar een grondstof.’

Na veel experimenteren vonden Frans en Danny een goede manier om het plastic te versnipperen en in een andere vorm te gieten. Met houten mallen maken ze nu stoeptegels en vogelhuisjes.

Samenwerking vanaf dag één

circulair-ondernemer-Community-Plastics-in-voorbeeldstad-BlueCity

In BlueCity Lab wil Frans het productieproces verder verfijnen en de grondstof plastic nog beter leren kennen. Daarnaast heeft hij vanaf de eerste dag de samenwerking met de andere ondernemers gezocht en gevonden. Zo is hij nu aan het onderzoeken of hij de plastic wijnvaten van Aloha Bar kan verwerken tot wegwijsbordjes.

‘Wat ik hier fijn vind’, zegt Frans, ‘is dat iedereen weet hoe het is om te pionieren. Het is lelijk aan het begin. Iedereen kent het gevoel van modderen tot je eruit bent.’ De samenwerking met anderen ontstaat vanzelf: ‘Je begint gewoon. Je vertelt je verhaal, deelt je ideeën en ineens is het er. Iedereen in BlueCity beseft dat ‘ie het niet alleen kan, dat samenwerken een cruciaal onderdeel is van het circulaire denken.’

Iedere wijk zijn eigen lab

Community-Plastics-8

Met zijn bakken vol versnipperd plastic, op kleur gesorteerd, lijkt Frans z’n hoekje in BlueCity net een Lego-winkel. In het de werkplaats kan hij experimenteren met zijn product, maar het is niet de bedoeling dat het de productielocatie van Community Plastics wordt.
Uiteindelijk is het idee van Community Plastics dat iedere wijk zijn eigen plasticlab krijgt. Hier wordt het plastic ingezameld, gewassen, gesorteerd en als het kan ook zoveel mogelijk verwerkt, zodat plastic niet meer de wijk uit gaat.

Ook in de wijklabs komt het sociale aspect weer om de hoek kijken. Het plasticlab kan een sociale werkplaats zijn, een leeromgeving waar studenten productkennis kunnen opdoen, een plek waar mensen uit de buurt elkaar tegenkomen.

Het eerste plasticlab van Rotterdam moet komen in de Agniesebuurt, de wijk waar Community Plastics in 2014 is begonnen en waar Frans met zijn bedrijf gevestigd zat voor hij zijn intrek nam in BlueCity. Het is zijn ambitie om dit lab over een jaar draaiend te hebben.

De plasticwereld op zijn kop

circulair-ondernemer-Community-Plastics-in-voorbeeldstad-BlueCity

Nu nog is Community Plastics een onderdeel van Masters that Matter, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het als een zelfstandig bedrijf verder gaat. Frans ziet de buurtlabs voor zich als zelfstandige, overzichtelijk georganiseerde units. ‘Als je er één hebt die goed werkt, kun je dat zo op andere plekken toepassen.’
Hij ziet in Roteb een mogelijke logistieke partner voor de toekomst. Daarnaast gaat Frans graag in gesprek met ondernemers met wie hij commerciële projecten kan draaien of voor wie hij grondstoffen kan leveren.

Door de vestiging in BlueCity raken de mogelijkheden voor samenwerking voor Community Plastics in een stroomversnelling. Frans ziet wel hoe het komt, hij laat het graag gebeuren. Een gezonde houding voor iemand met een grote ambitie: ‘Het uiteindelijke doel? De hele plasticwereld op zijn kop zetten!’

Stap in de BlueCity Lab Community

Wil je meer weten over Community Plastics of Masters that Matter? Heb je een vraagstuk of idee dat je Frans wilt voorleggen? Wil je je verdiepen in plastic, of in het productieproces? Of wil jij een plastic lab opzetten in jouw wijk? Kom langs in BlueCity of neem contact op!  

BlueCity Lab is een open source community. Door samen te werken en te delen komen we op nieuwe ideeën en creëren we waarde.

>> lees meer over BlueCity Lab of check direct de faciliteiten

We zien je graag gauw!

 

Tekst en interview: Sanne Hoving
Fotografie: Sophie de Vos