Rond BlueCity

Creative Heroes Award voor Yvette Govaart

CHA_20170629-IMG_8283_Hanne_Hansen

Yvette Govaart is met haar bedrijf COUP uitgeroepen tot Creative Hero in de categorie Architectuur en Samenwerking. Het doel van de Creative Heroes Award is ondernemend en ontwerpend Nederland een nationaal platform bieden dat een positieve bijdrage levert aan het succes en de impact van de creatieve sector.

Van honderden inzendingen naar 60 genomineerden naar 15 winnaars – een geweldige prestatie. Gefeliciteerd, Yvette!

Het projectbelang voorop

De jury riep Yvette Govaart uit tot winnaar – met kop en schouders. Een stukje uit het juryrapport: “Yvette brengt de werelden van ondernemers, gemeente, bouwers, installateurs en financiers bij elkaar. Ze zet unieke processen op om mogelijk te maken met zoveel mogelijk hergebruikt materiaal een bijzonder uniek, complex en voorheen afgedankt iconisch gebouw opnieuw te bestemmen en als circulaire voorbeeldstad in gebruik te nemen. De transformatie van Tropicana naar BlueCity is een goed voorbeeld van hoe COUP te werk gaat: het projectbelang staat voor COUP voorop, COUP doet wat nodig is om het project verder te helpen.”

Zelf zegt Yvette hierover: “Als projectcoördinator is het niet altijd even makkelijk om te werken met torenhoge ambities die soms tegenstrijdig zijn, maar ik ben er ontzettend trots op dat ik mag werken met een team dat haar ideaal voorop zet, daar grenzeloos moeite en energie in stopt en, óók als het lastig wordt of moeilijk is, weet vast te houden aan het hogere doel: het voormalige Tropicana op verantwoorde, duurzame manier transformeren tot BlueCity.”

Over BlueCity

Ook BlueCity werd in het rapport uitgelicht: “Blue City is met enorm veel lef gefinancierd. Met een van de nieuwe duurzame businessmodellen realiseren de initiatiefnemers een voorbeeldstad op basis van de circulaire economie waarin afval als grondstof wordt gezien. Waar bijvoorbeeld koffiedrap uit een nabijgelegen bar/restaurant voor de champignonkwekerij wordt gebruikt en de champignons op het menu van bar/restaurant komen te staan. Waar de bijenwas naar de meubelmaker gaat en van het plastic afval nieuwe producten worden gemaakt. Als dit werkt hebben we nooit meer afval, zijn we blij met koffiedrap en champignons en groeit het uit tot een omvang die nodig is om nog meer impact te hebben. BlueCity gaat niet over slopen maar over oogsten.”

Meer lezen over Creative Hero Yvette Govaart

Er wordt bij het circulair verbouwen van BlueCity steeds gekeken: welk materiaal is er op de markt, en hoe kunnen we dat in deze ruimte gebruiken? De eigenschappen van het materiaal zijn sturend in  het ontwerpproces. Govaart: “Je omarmt het materiaal en gaat daarvan uit, niet van een gestandaardiseerde plattegrond, gebaseerd op elementen uit de nieuw te vervaardigen productencatalogi.” Die werkwijze vraagt niet alleen veel flexibiliteit, maar ook veel ambacht van de uitvoerders. Een flinke uitdaging voor Yvette Govaart.

>> lees dit interview met Yvette Govaart over de circulaire bouw in BlueCity

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Het eerste deel van de transformatie van Tropicana tot BlueCity is voor 90% circulair. De eerste, ruim 1.300 vierkante meter van de in totaal ongeveer 10.500 duizend vierkante meter is gereed. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het gedaan hebben – waaronder natuurlijk Yvettte Govaart. In een serie interviews laten wij het circulaire bouwteam van BlueCity aan het woord.

> lees meer over de circulaire bouw in BlueCity

 

 

foto Yvette Govaart op het podium: Hanne Hansen