De deelnemers van de Wilgen Hackathon zijn geselecteerd: we stellen ze graag aan je voor

Selectie 2

BlueCity maakt zich deze winter hard voor hout, met twee Hout Hackathons: een over Kruislaaghout en een over Wilgen. De selectie van de deelnemers van de BlueCity Wilgen Hackathon is nu bekend. De groep koplopers heeft afgelopen week kennisgemaakt met elkaar, met BlueCity en het systeem rondom de wilg. Komende maanden gaan ze aan de slag om de wilg terug in bedrijf te brengen, maar dan wel in een bio-circulaire economie. De combi van biodiversiteitswaarden en economische waarden van de boom hopen we samen slimmer te kunnen organiseren dan op dit moment gebeurt. En wie ‘we’ zijn? Dat lees je hier: we stellen graag de deelnemers aan de Wilgen Hackathon aan je voor. Wil je weten wie de deelnemers aan de Kruislaaghout Hackathon zijn? Die vind je hier

Angelique Bonhof en Robert Pol – Van Aalsburg B.V.

Van Aalsburg is dé specialist op het gebied van het produceren en toepassen van wilgen in Nederland. Ze zijn op allerlei terreinen actief: van weg- en waterbouw tot onderhoud en productie van ambachtelijke producten en rechte wilgenschuttingen. Wilgen zijn een schitterende vervanging voor zoveel fossiele (en dus eindige) materialen, alleen niet iedereen weet dat. En ook de prijs is soms niet zo goedkoop als puinafval onder wegen. Maar: samen kom je verder, en Angelique en Robert zijn gemotiveerd om met de andere deelnemers van de Wilgen Hackathon  aan de slag te gaan om de wilg zijn volle potentie te laten benutten.

Jan Versluis – voormalig melkveehouder uit Meerkerk

In de polder van Jan Versluis is bodemdaling een groot thema. Hoe kan de wilg ingezet worden als voederboom, veekering, biobased bouwmateriaal en nieuwe inkomstenstroom voor agrariërs? De omslag naar regeneratieve landbouw lukt immers niet zonder nieuwe verdienmodellen. Jan heeft grond beschikbaar en zoekt daarvoor een nieuwe economische invulling.

Jimmie Dijke – GKB Groep

GKB is gestart als loonwerkers bedrijf in de grienden in de jaren vijftig – er staat nog een schitterend filmpje over op hun website. Inmiddels is het een van grootste bedrijven die van alles in de buitenruimte doen van regio Rijnmond. Jimmie beschikt over kennis, logistieke mogelijkheden en heeft zin om te zorgen dat er veel meer wilgen kunnen worden toegepast en fossiele werken kunnen vervangen.

Bonnie Chopard – Inlandschap

Bonnies denk-, doe- en ontwerpkracht als landschapsarchitect en bouwkundig architect is bekend door heel Nederland. Ze ziet kansen om voedsellandschappen te combineren met wilgenteelt bij regeneratieve boeren en heeft zin om deze puzzel uit te gaan werken.

Willem van Doorn – ontwerpende agrariër

Willem is tuin/regeneratief ontwerper. Hij werkt al met de wilg, planten, vlechten en berkwater. Hij is ook meubelmaker en heeft daarnaast aan de Design Academy in Eindhoven gestudeerd. Vanuit de boerderij van zijn ouders in de Kwakel vraagt hij zich af hoe hij daar de wilg kan inzetten om de boerderij een toekomstige bestemming te geven.

René Verhoeven en Jeroen Neele – Plant Health Care

Vanuit multinational Plant Health Care onderzoeken René en Jeroen het verwerken van wilgen, vanwege de interessante inhoudsstoffen in de boom. Maar dan is het wel belangrijk om te weten wat erin zit, en hoe de wilg geproduceerd is. René en Jeroen hopen veel te leren over hoe van grond tot pot deze productieketen eruit zou kunnen zien en welke waarden dat oplevert.

Charl Goossens – VARTA Lab

Het is ongelofelijk dat we in Nederland nog zoveel turf gebruiken in potgrond. Charls team doet onderzoek naar turf-vervangers en hoopt een flinke stap te zetten in valideren van hoe de wilgenhout-vezels met zijn inhoudsstoffen zoals salicylzuur substraat kan zijn om planten in te kweken. Daarvoor werkt hij graag samen met de andere pioniers.

Fred Booy – werkzaam met/voor DS landschapsarchitecten en eigenaar Het Groene Huis in Boskoop

Fred hoopt de lobby voor het belang en de noodzaak van de wilg als Nederlandse grondstof en boom voor elkaar te krijgen in deze Hackathon. Bekend maakt namelijk bemind. Met zijn ruime kennis over ecologie is hij een waardevolle aanvulling op de groep.

Jennifer de Jonge – Faunest, architect voor de dieren & Inge Savelkouls – Huisman ontwerper/retail stylist non-food

Wat kan de wilg in toepassing binnen én buiten het huis brengen? Met die vraag is dit powerduo onze Wilgen Hackathon ingestapt. Van stoelen voor mensen tot huizen voor dieren in de stad en herstellen van biodiversiteit: Jennifer en Inge kunnen het allemaal. Hun gezamenlijk kracht zit in brede keten kennis, kracht om producten en productie processen te ontwerpen en te durven te vernieuwen. En, ook niet geheel onbelangrijk, ze hebben er zin in.

Wim Aardenburg – landgoed Rorik

18 ha grond, wat kan de wilg daar doen? Wim is een creatief maker, opgeleid als bouwkundig ingenieur en architect. Hij kan met zijn handen werken en zoekt bestemming voor die 18 ha grond rondom landgoed Rorik in Beverwijk. Liefst wel op zo’n manier dat het ook repliceerbaar is voor andere landgoederen. Een biomeiler die gevoed wordt door wilgensnippers bijvoorbeeld? Wim denkt als een bouwer, dus de groep heeft ook een goede aan hem om eventuele beloften rondom houtbouw en wilgenhout niet over het hoofd te zien.

Sjaak Kreeft en Patrick Asmawidjaja – Yuverta

Deze groene VMBO in het midden van de Alblasserwaard is het hart waar de wilgen professionals van morgen vandaag worden opgeleid. Sjaak kent de polder op z’n duimpje. Hij ziet mogelijkheden om onderwijs te koppelen aan het aanleggen van grienden, oogst en verwerken van wilgenhout om zo de boom weer terug te brengen in die polder. Patrick weet veel over schimmels, algen en andere microben, en wil veel leren over de kwaliteiten van de wilg. Samen sluiten ze aan om te zorgen dat de oplossingen ook voor en door het onderwijs in de regio gedragen en gebruikt kunnen worden.

Zairah Khan – BlueO2

De wilg is een fantastische vasthouder en herverdeler van water in de stad. Als regeneratief ontwerper heeft Zairah met stichting BlueO2 een WijkWadi (groene oase) gerealiseerd in Den Haag, waar ze dankbaar gebruik maakte van de kwaliteiten van de wilg. Ze droomt van WijkWadi’s in alle steden van Nederland om meer water vast te houden, biodiversiteit terug te brengen en onze steden te vergroenen en te koelen. Ze hoopt daarom samen te kunnen werken met de andere deelnemers in deze Hackathon.

Volg de reis van deze wilg-pioniers via de LinkedIn-pagina van BlueCity. De oplossingen van de Wilgen Hackathon worden gepresenteerd tijdens de week van de Circulaire Economie in BlueCity, begin februari.

Samenwerkingspartners

BlueCity kan deze Hout Hackathons organiseren dankzij de support van Gemeente RotterdamStimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, Waterschap Hollandse Delta en Provincie Zuid-Holland. Bij de Wilgen Hackathon hebben we aanvullende support van diverse waterschappen. Circulaire economie is voor deze overheden topprioriteit. Zij kijken mee in het Hackathon-traject en proberen de voorgestelde hack te implementeren waar relevant voor hen.