Rond BlueCity

Overhandiging ‘De Donut Economie’ aan alle leden van de Eerste en Tweede Kamer

wouter-veer-donut-economie-tweede-kamer-balkenende

Op 29 mei 2018 overhandigde Wouter Veer, samen met Jan Peter Balkenende en Ad Faasse, alle Eerste en Tweede Kamerleden het boek ‘De Donut Economie’ van Kate Raworth, dat door zijn stichting ifund gesponsord werd. Enkele fractievoorzitters en leden van de commissies EZK van de Eerste en Tweede Kamer namen de boeken in ontvangst. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat de Nederlandse volksvertegenwoordigers op de hoogte zijn van deze nieuwe kijk op economische ontwikkeling.

Donut als denkkader

“De Donut geeft ons een heel nuttig denkkader. De transitie naar een duurzame samenleving
kan niet alleen vanuit ondernemerschap en burgers komen, ook overheid en politiek moeten
een bijdrage leveren vanuit de verantwoordelijkheid om een beter Nederland en een betere
wereld te creëren. De Donut-theorie heeft een sterke connectie met de Duurzaamheidsdoelen
(SDGs),” aldus de initiatiefnemers.

Raworth biedt een alternatief model voor een duurzame wereldwijde economie: een Donut. De Donut is een metafoor voor een buitenste ring die ons ecologisch plafond weergeeft en een binnenste ring als onze sociale ondergrens. Hiertussen zit het gedeelte waar we binnen moeten blijven om aan ieders behoefte te voldoen, binnen de grenzen van de planeet.

Begin dit jaar hield Kate Raworth in Rotterdam een lezing over haar boek Doughnut Economics. Jan Peter Balkenende nam deel aan een panel met haar over de nieuwe economie. Tijdens de discussie opperde bezoeker Ad Faasse (Business Unusual/IBI2) het idee om alle (Eerste- en Tweede-) Kamerleden het boek van Kate Raworth aan te bieden.

Groei als uitkomst van waarden, niet als doel op zich

Op deze manier kan groei plaatsvinden op een circulaire manier. Impact investor Wouter Veer (stichting ifund) sponsort de boeken en de
actie. “Gelukkig wordt het de laatste jaren voor steeds meer mensen duidelijk dat de transitie naar een duurzame samenleving gehinderd wordt door de werking van ons huidige financieel-economisch systeem. Lange tijd heeft het “prima” gefunctioneerd, maar het is aan
een grondig herontwerp toe. Het is niet langer opgewassen tegen de globale uitdagingen en complexiteit van 2018, waarin het noodzakelijk is de wensen van mensen binnen de grenzen van de Aarde vorm te geven,” aldus Wouter Veer. “We weten inmiddels wel, dat oneindige groei een fabel is en dat de Aarde als life-support-system van de mens piept en kraakt. Ik hecht er belang aan dat de bestuurders en volksvertegenwoordigers van ons land kennisnemen van deze visie.”