Food for Thought, Rond BlueCity

Draadloos internet via het licht – LIFI in BlueCity Rotterdam

66F9D9FD-5B34-43D6-A1FF-D74C6325DE50

Draadloos internetten via het licht? In Rotterdam vond op zaterdag 9 juni 2018 de eerste openbare test plaats met de toepassing van lifi, een concept dat al jaren als grote belofte op het internet wordt genoemd – en die een tiental bezoekers van BlueCity Lab eens in het echt wilde testen.

Uitkomst: in Rotterdam kunnen we internetten via het licht. Niet alleen speelt een video op standaard instelling (480p) af onder het LEDlamp, ook verbinden twee laptops tegelijkertijd in het licht.

Testen of en hoe het werkt

De Duitse natuurkundige Harold Haas presenteerde zijn idee om draadloos te internetten via LEDlampen in een TEDtalk in 2011. Die video maakt sindsdien veel innovatie experts nieuwsgierig naar de techniek. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam test BlueCity Lab komende maanden drie LIFI-opstellingen in de oude kleedkamers van het voormalige subtropisch zwemparadijs aan de Maas.

De eerste test

De eerste testdag vond op 9 juni plaats tijdens de Open Source Circular Economy Days. Een handvol bezoekers, waaronder Guido van Katwijk zijn op hun vrije zaterdag aangehaakt om hun vragen naar lifi beantwoord te krijgen. Guido werkt in het dagelijks leven intensief aan technische innovaties. Shristi Sharma, student van de Willem de Kooning Academie, test de opstelling van de GEO LIFI, waar de lampen alleen een signaal zenden, en geen internetverbinding mogelijk is op verschillende plekken in het oude zwembad. Ze is optimistisch:  Ook in zonlicht zenden de lampen een signaal uit dat wel zeven meter reikt. De twee andere lifi-lampen werken anders. Beide zijn op het internet aangesloten en zenden en ontvangen data in de lichtbundel mee. Twee laptops verbinden met gemak onder één lamp, en een video streamt onder vrolijk applaus via het licht.

Internetten we straks via het straatlicht?

Bron: TechWorld

Radiogolven, waar wifi zich op verplaatst, raken vol, vertelt de wetenschapper Haas in zijn Tedtalk. Bovendien zijn deze radiogolven niet altijd veilig, omdat ze door muren gaan. Lifi is razendsnel, omdat via het visuele licht veel meer data kan verplaatsen. Ook is er alleen internet waar het licht zichtbaar is. Gevers en Van Katwijk ondervinden dat de verbinding héél lokaal is: alleen direct onder de LED lampen speelt de video af. Een van de bezoekers: “Tof om te zien hoe het werkt. Het bereik is echter beperkt, ik denk dat je daarvoor een betere transmitter nodig hebt, een USB3”. Van Katwijk vult aan: “Ik ben benieuwd naar de toepassing voor de maritieme en industriële sector. Zou een peer2peer netwerk via licht standhouden? Dat is het testen waard.”

Nienke Binnendijk van BlueCity Lab: “Ik ben verbaasd over hoe gemakkelijk internetten via licht gaat. De techniek verbetert snel, vertelden de ondernemers die de installaties hebben gemaakt. En dat is ook wel nodig, want met de lampen die wij hebben staan, kun je niet zomaar via lantaarnpalen internetten. Door de snelheid, en doordat het een veilige verbinding is, zie ik de eerste toepassingen in treinen, tunnels en in bijvoorbeeld de tram van de RET.”

Partners voor de volgende stap

Bron: 42Workspace

De potentie van deze techniek hangt voor een deel af van de kwaliteit van de installaties. De lampen die zijn ingekocht bij Oledcomm, een bedrijf uit Frankrijk, zijn uit elkaar gehaald en aan verschillende tests onderworpen. Mark Slegers, een van de oprichters van rotterzwam en initiator van de samenwerking met de Gemeente Rotterdam om lifi in Rotterdam te testen, wil de techniek op plekken testen waar het nuttig kan zijn. “Bedenk dat je geen wifi-kabel meer over een afstand hoeft te leggen die lastig te overbruggen is.” De volgende tests wil het lifi-team laten plaatsvinden op andere plekken in de stad, zoals in het Erasmus MC, in tech broedplaats 42Workspace of in de haven.

Stap in de BlueCity Lab Community

Wil je meer weten over het BlueCity Lab? Wil je je verdiepen in plastic, of in het productieproces? Of wil jij een plastic lab opzetten in jouw wijk? Kom langs in BlueCity of neem contact op!  BlueCity Lab is een open source community. Door samen te werken en te delen komen we op nieuwe ideeën en creëren we waarde.

>> lees meer over BlueCity Lab