New Materials, Rond BlueCity

BlueCity opent eerste circulair verbouwde biolab ter wereld in voormalig Tropicana

BlueCity-Lab-Compilatie

Op vrijdag 27 november 2020 opent BlueCity Lab haar deuren voor biotechnologen, ontwerpers en innovatieve bedrijven. Op deze Rotterdamse maakplek worden de materialen en producten van de toekomst ontwikkeld, denk aan leer van planten, zelfhelend beton van bacteriën of zelfs een urn van schimmels. De Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, opent deze kweekvijver, waar impact maken door biocirculair ontwerp en biobased technologie centraal staat, online.

[English article here]

Hoewel de innovaties nog experimenteel zijn, is de reden om te starten bloedserieus. “De markt heeft dringend alternatieven nodig. Producten die op een duurzame en slimme manier zijn ontworpen, met toekomstbestendige materialen, zodat we straks helemaal geen afval meer hebben,” aldus Nienke Binnendijk, directeur BlueCity Lab. “Toegankelijke plekken voor experimenten en kennisdeling zijn cruciaal voor de transitie naar de nieuwe economie.”

Essentiële combinatie van labs

Met steun van partners als Rabobank Rotterdam, Stichting DOEN en Gemeente Rotterdam realiseerden Binnendijk en haar team een ruim 2000 m² grote ruimte, bestaande uit een lab om te experimenteren met schimmels, een bacterieel lab en een algemeen lab voor licht biochemisch werk, aangevuld met een werkplaats met 3D printers, een CNC-frees en houtbewerkingsmachines. “Die combinatie van ruimtes is uniek en essentieel,” aldus Binnendijk: “In de de labs kweek je materiaal, in de werkplaats zet je dat om in een product. Zo kun je je prototype ontwikkelen en testen.” In samenwerking met Hogeschool Rotterdam bereidt het BlueCity Lab bovendien studenten vanuit een circulaire praktijksituatie voor op de arbeidsmarkt van de toekomst.
lees meer over de bioniers in BlueCity Lab

De circulaire verbouwing van BlueCity Lab is uitgevoerd onder leiding van partners COUP, Superuse en BAM Bouw en Techniek. De opening van het Lab is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Stichting DOEN, Gemeente Rotterdam (via CityLab010), Stichting Bevordering van Volkskracht, Rabobank Rotterdam Fonds, Job Dura Stichting en BlueCity. Ook hebben diverse laboratorium spullen een nieuw leven gekregen in BlueCity Lab. Sanquin heeft diverse koelkasten, centrifuges en laboratoriumapparaten gedoneerd, de laboratoriumtafels zijn geschonken door het Erasmus MC en Bronson heeft diverse incubatoren gegeven om de missie van het BlueCity Lab te ondersteunen.

Nieuwe bio-oplossingen dankzij extra plek
marjanne cuypers blueblocks in bluecity lab met zeewier experiment

Het BlueCity Lab biedt ruimte aan bioniers als Lori Goff, die UnPlastic ontwikkelt, een composteerbaar verpakkingsmateriaal van bierbrouw-afval, Marjanne Cuypers-Hendrikson ontwikkelt er SeaWood, milieuvriendelijke alternatief voor spaanplaat, Willem Flinterman test de afbraak van piepschuim door meelwormen en schimmels, wat veel uitstoot bespaart en Emma van der Leest, grondlegger van BlueCity Lab, werkt er aan haar gekweekte materialen. Binnendijk opent het Lab in een top van biodesigner Ilse Kremer, gekleurd met pigment uit schimmels, die de mode-industrie minder vervuilend maakt.

Circulair verbouwd laboratorium 

Door de verbouwing van BlueCity Lab en de FoodHub, iets verderop in de kelders, grotendeels uit te voeren met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de eisen gesteld aan dit soort ruimtes – is 112.000 kg CO2-equivalent bespaard. Hiervoor rijd je 643 keer met een personenauto vanaf BlueCity naar Parijs heen en weer, of anderhalf keer naar de maan. 

Meer lezen over BlueCity, vroeger, nu en in de toekomst?

De komende maand delen we meer over onze toekomstplannen én vind je op deze site een rondleiding door het nieuwe BlueCity Lab terug..
Niets missen?