
Wat krijg je als je 8 organisaties aan 25 ambitieuze young professionals koppelt en ze 6 weken lang intensief laat samenwerken aan een oplossing voor een – nu nog waardeloze – reststroom? Juist ja, new circular business! Op 14 december 2021 vond de feestelijke finale van alweer de 7e editie van de BlueCity Circular Challenge plaats waarin de teams vol trots hun nieuwe, circulaire business cases presenteerden aan een jury en (online) publiek.
Als winnaar uit de bus kwam Keipot: een multifunctionele, circulaire verpakking slash composteerbare organische afvalbak. De Keipot is gemaakt van een reststroom KEI-slib en gemaaid gras, beide afkomstig van Waterschap Rijn en IJssel.
De challenge
Het team, bestaande uit Manisha Hierdé, Rona Yurismono, RJ Pesigan en Evelien Vaandrager-Gunter, kreeg aan het begin van de Circular Challenge de opdracht om op basis van het KEI-slib van Waterschap Rijn en IJssel een circulair, economisch én rendabel product te ontwikkelen. Maar makkelijk was dat zeker niet, want wat is KEI-slib eigenlijk?
KEI-slib is een reststroom die vrij komt bij de extractie van Kaumera. Kaumera wordt op zijn beurt gewonnen uit proceswater van het zuiveringsproces van de zuivelindustrie. Het slib bestaat deels uit organische stof, calcium en magnesium, en zouten gebruikt bij de extractie. In totaal heeft Waterschap Rijn en IJssel zo’n 1.200 ton droge stof per jaar tot zijn beschikking waar nog niks mee gebeurd – maar als het aan het team ligt komt daar snel verandering in.
De Keipot

Na de nodige experimenten in het BlueCity Lab, ontdekte het team dat het KEI-slib samen met een andere reststroom van het waterschap, gemaaid gras, zou kunnen worden gecombineerd. Van het slib en maaisel ontwikkelde ze uiteindelijk dus de Keipot. Een verpakking voor eieren (maar wellicht in de toekomst ook voor andere producten) met als dubbele functie een wegwerp & composteerbare minicontainer voor organisch afval.
Het idee is dat de Keipot met het gft afval gecomposteerd kan worden – op een organische afvalstortplaats of in je eigen tuin. Dit maakt composteren voor consumenten niet alleen makkelijker, het betekent ook dat vuilniszakken, of deze nou van regulier of bioplastic zijn gemaakt, overbodig worden. En niet onbelangrijk: het voorkomen van een enkeltje verbrandingsoven voor het KEI-slib bespaart het waterschap ongeveer een half miljoen euro per jaar!

De jury, bestaande uit Suzanne Hansen (Startup Village), Stijn Janssen (investment analyst bij ifund) en José van der Klauw (manager duurzaamheid Van Dijk Flora), prees het team voor hun pitch, problem-solution fit en prototype. Wel werd er ook nog de nodige feedback gegeven. “Dit is pas het begin, omring jezelf met entrepreneurs die je inspireren en ga vooral verder met experimenteren.” aldus Hansen.
Dat gaat goed komen. Want naast een schitterende trofee, mag het winnende team 3 maanden lang kosteloos gebruik maken van een werkruimte in BlueCity en BlueCity Lab om zo hun concept verder uit te werken.
Hedge Hok

Uiteraard kwam de winst niet zomaar aanwaaien. Team Keipot werd op de hielen gezeten door het team dat namens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een tijdelijke schuil- en slaapplaats voor egels in de winter presenteerde, genaamd Hedge Hok. Dit duurzame egelhuisje is gemaakt van gedroogd digestaat, wat een residu is van de biogasproductie door vergisting van gemaaid gras.
Niet alleen draagt de Hedge Hok bij aan het terugbrengen van het aantal egels dat elk jaar sterft door toedoen van menselijk gedrag (lees: 135.000 egels), het maakt ook van een reststroom die op dit moment geld kost en het milieu belast, een winstgevend product dat bijdraagt aan natuur en biodiversiteit. Want wanneer het huisje na een tijdje vergaat, verrijkt het de bodem met de voedingsstoffen en zaden die in het materiaal zitten.
De hoge cuteness factor van dit concept deed natuurlijk ook een duit in het zakje 😉
Van kussen tot drijvend eiland

Naast de Keipot en de Hedge Hok werden er nog vier andere circulaire business cases + prototypes gepresenteerd. Zij grepen net naast een podiumplek, maar zijn desalniettemin de moeite waard om te delen (in willekeurige volgorde):
Voor hun waterbeheer maakt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gebruik van verschillende objecten. Op het moment dat deze moeten worden vervangen komen er verschillende materialen vrij – waaronder constructiehout. Het team dat namens het hoogheemraadschap meedeed aan de challenge ontwikkelde van dit hout de WaterLoop: een groen, drijvend eiland dat bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van het wateroppervlak & biodiversiteit.
De reststroom textielafval die werd ingelegd door WE Fashion en Reshare Store kreeg een nieuwe bestemming in de vorm van op maat gemaakt interieur textiel. Het team maakte een nieuwe businesscase voor het versnijden van oud textiel in patches om er vervolgens een nieuwe stof van te maken. Hier kan bijvoorbeeld een kussensloop van worden gemaakt die daarna wordt gevuld met de delen van de stofrestanten die niet geschikt zijn voor de patches.

Een ander team dat niet met één maar twee opdrachtgevers te maken had, was het team dat hun oplossing voor de challenge van Nationale Nederlanden en Renewi op het podium vertolkte. Zij ontwikkelde op basis van een reststroom gebruikte tissues uit het NN kantoor in Rotterdam een compost. Naast de tissues, maakte ze daarvoor ook gebruik van andere afvalstromen uit het kantoorpand zoals koffiedik.
Het team dat het over een hele andere boeg gooide was het team dat met maaisel van Waterschap Hollandse Delta in de weer is geweest. In plaats van een nieuw product ontwikkelde ze de Grasroute: een recreatieve route door het WSHD-gebied, gericht op het betrekken van mensen met het waterschap en klimaatadaptatie. Langs de route staan life size games, zoals bijvoorbeeld een giga schaakbord, gemaakt van maaisel.
Vezel editie

Deze editie van de Circular Challenge stond in het teken van vezels. Bij vezels denk je waarschijnlijk al snel aan de bruine boterham die je vanochtend bij het ontbijt at, maar in werkelijkheid vind je vezels op veel meer plekken dan op je bord. Denk bijvoorbeeld aan het T-shirt dat je draagt, of het kladblok waar je opschrijft. Gemaakt van katoen, wol of papier – het zijn slechts een paar voorbeelden van het groot scala aan plantaardige, dierlijke en synthetische vezels dat we rijk zijn.
Terugkijken? Dat kan!
Ook meedoen aan de Circular Challenge?
De Circular Challenge biedt gevestigde organisaties en bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen 6 weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Onder begeleiding van circulaire pioniers, design thinkers en financieel experts, ontwikkelt een klein, multidisciplinair team van studenten en young professionals een business case en een prototype. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) start ups en veelbelovende innovaties. Het resultaat: new circular business met economisch interessante innovaties die per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.
Werk jij voor een organisatie die ook circulaire ambities heeft? Voor de Circular Challenges in 2022 is er nog plek voor deelnemers. Neem contact op met Niels Braamse via n.braamse@bluecity.nl of 06 82719180 en vraag naar de mogelijkheden.
Tekst door Manon Dijkhuizen, foto’s door Jacqueline Fuijkschot