Food for Thought

Green Gift Guide – 15 cadeau-tips voor de circulaire Rotterdammer

Green-Gift-Guide

Winter is coming – dus de feestdagen staan voor de deur. Het begint met Black Friday, en gaat dan via Sinterklaas en Kerst naar Oud&Nieuw. Maar.. Hoe doe jij jouw inkopen nou het duurzaamst? Daar helpen we je graag bij. Ons team heeft zorgvuldig naar allerlei cadeau ideeën gekeken en deze speciaal voor jou op een rij gezet.

Circulair kerstinkopen doen, dat is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt. Maar… waarom is dat nou zo nodig? Laten we dat eerst even uitleggen.

Take-make-waste-repeat? Doe maar niet

Bij de productie van spullen worden vrijwel altijd nieuwe grondstoffen gebruikt. Terwijl er al behoorlijk wat van die grondstoffen in omloop zijn. Die grondstoffen worden weggegooid als het product waar ze in verwerkt zijn afgedankt wordt. Je wasmachine bijvoorbeeld – als die het niet meer doet, zet je ‘m bij het grofvuil. Terwijl: al het plastic en metaal dat daar in zit verwerkt op zichzelf helemaal niet waardeloos is.

Dat is nou een typisch voorbeeld van lineair denken: bedrijven delven waardevolle grondstoffen, maken er (consumenten)producten van en als die kapot gaan, gooien we ze weg. De verantwoordelijkheid voor hoe we uiteindelijk omgaan met al die grondstoffen is bij de consument komen te liggen. Die heeft vaak geen idee, gooit het product na gebruik weg en hopla: waardevolle grondstoffen belanden op de vuilnisbelt. Zonde – en slecht voor het milieu. Een gemiste kans bovendien: die grondstoffen kunnen heel goed opnieuw gebruikt worden.

Van grijs naar blauw – met de Green Gift Guide

BlueCity werkt hard aan het versnellen van de lineaire economie waar we nu in zitten, naar een blauwe, circulaire economie waarin afval niet meer bestaat, omdat die als grondstof dient voor nieuwe producten. Lees hier meer. Maar ook jij, als gewone consument, kunt iets doen, bijvoorbeeld door niet meer mee te doen aan dat lineaire verhaal en door lokale ondernemers te steunen – en dat is makkelijker dan je denkt!

Stem met je portemonnee voor een duurzamere wereld – 15 sustainable gifts

Als consument hoef je niet mee in dat systeem van Take-Make-Waste-Repeat. Sterker nog: je kunt stemmen voor een duurzamer systeem, simpelweg door je geld uit te geven aan lokale bedrijven en producten die wél duurzaam zijn. Wij zetten er alvast 15 op een rijtje!

1. Voor de (bijna) overspannen ontspanner


Ken jij iemand die hard toe is aan even helemaal niets? Geef een ontspanmomentje! Bijvoorbeeld met de ambachtelijke, circulaire zepen van Kusala Gifts. Dat is ontspannen zonder palmolie en zonder plastic, maar mét koffie van rotterzwam of bierbostel van Vet & Lazy
TIP: Geef er een mooie zeephouder bij cadeau. Hierin droogt de zeep sneller en gaat hij langer mee. Wij zijn fan van de Bubble Buddy van Foekje Fleur (zie tip 11).

2. Voor de doe-het-zelver
Je eigen oesterzwammen kweken op je eigen koffiedik? Dat kan! Leer het van de meesters van rotterzwam of ga meteen zelf aan de slag de rotterzwam growkit. Met deze skills kweek jij voortaan eindeloos je eigen plantbased eiwitten – gewoon, op je eigen koffiedik. Easy does it!

3. Voor de tassengek

Vóór het verbod op gratis tasjes gooiden we 170 plastic tassen per jaar weg. Per persoon! Dat is sinds 2016 met 70% gedaald naar ruim 50 plastic tassen per jaar – maar da’s nog steeds zonde, natuurlijk. Geef daarom een circulaire shopper van Verdraaid Goed cadeau. Die zijn mooi en gaan eeuwig mee.
TIP: de Pleurt op Shopper.
Liever chique? Check deze
Deluxe Shopper special: King Louie

4. Voor de waterdrinker

Ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid. En alleen al in de VS worden per dag meer dan 60 miljoen plastic flessen weggegooid. PER DAG! Gelukkig is daar Dopper, de perfecte fles om te hervullen met kraanwater. En, niet te vergeten, ze verkopen ook isoleerflessen! Dan kan je je thee en koffie onderweg meenemen – en dat scheelt weer single use coffee cups.

5. Voor de (sustainable) fashionistaDuurzame mode onbetaalbaar? Niet dus! Bij Beleef Je Verbeelding shop je duurzame damesmode en tassen. Mooie basics en modellen die iedereen staan, allemaal gemaakt van mooie materialen die lang meegaan. Denk duurzaam katoen en restpartijen leer – Suctainable and Chic.

6. Voor de foodlover Geef comfort food cadeau in een kwalitatief isolerende lunchbakje – dat daarna voortaan elke dag, gevuld met homemade food, mee naar kantoor kan. De Jar Uno van Goodbyn is BPA-vrij en ontworpen om jarenlang mee te gaan. Toch kapot? Het thermosbakje is voor 97% recyclebaar. Alle onderdelen zijn makkelijk uit elkaar te halen en er worden geen gemengde materialen gebruikt.
TIP: combineer dit cadeautje met het KliekjesKookschrift en sla twee vliegen in één klap!

7. Voor de wereldverbeteraar
Zet jouw beste vriend(in) zich in voor het verbeteren van de wereld? Dan is NIKS voor haar/hem! NIKS is een donatie aan Greenpeace die je cadeau kan doen. Door NIKS te geven of te vragen stel je Greenpeace in staat om in actie te komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld en breng je weer ietsje minder spullen die wereld in. En wie NIKS geeft, hoeft niet met lege handen aan te komen. NIKS komt namelijk in de vorm van een wit pasje. Heeft de ontvanger liever écht niks? Dat kan ook: als hij of zij het pasje in de grond stopt, is het binnen enkele dagen verdwenen.

8. Voor de samendoener
Iets samen doen is eigenlijk veel leuker dan iets krijgen. Geef daarom een ervaring cadeau! Neem jouw lievelingsmens mee op avontuur. Daar komen geen onnodige spullen aan te pas en je zorgt voor een mooie herinnering. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het opdoen van ervaringen voor langer plezier zorgt dan het krijgen van spullen.

INSPIRATIE: samen naar een concert of voorstelling, een weekendje wildkamperen waarbij jij zorgt voor de organisatie, circulair uit eten bij InStock, Aloha of The Greenhouse Utrecht, of een workshop fermenteren!

TIP: LIEVER ECHT IETS GEVEN? Met de Rotpot maak je van je left over veggies tafelzuur. En ook het kookboek van Instock is handig bij het redden van voedsel uit eigen koelkast!

9. Voor de filmofiel

Tijd voor jezelf – dat vinden veel mensen nogal moeilijk te regelen.De Cinevillepas is een perfect cadeautje voor mensen die zichzelf regelmatig voorbij rennen. Onbeperkt naar de film in 42 verschillende filmtheaters in 20 steden voor maar € 21,- per maand. Ook gewoon een fijn cadeau voor de filmliefhebber in jouw leven.

10. Voor de leesgekKen je iemand dit altijd met met zijn neus in de boeken zit? Maak hem of haar blij met een digitaal abonnement. Dat scheel spullen én papier. Kies je voor feit, of fictie? Het kan allemaal met een abonnement op bijvoorbeeld Blendle, de Correspondent of geef een ebook cadeau. Uren leesplezier gegarandeerd!

11. Voor de witwasser
Dit mooie zeepbakje (gemaakt van gerecycled plastic) dubbelt als -rasp. Met de Bubble Buddy een ontwerp van Foekje Fleur, rasp je je vaste zeep tot sop, showergel of shampoo – en dat scheelt bergen plastic! Wordt geleverd inclusief een stuk huishoudzeep. Ook zeer geschikt voor je shampoo bar!
FUN FACT: een deel van het gerecyclede plastic werd door ontwerper Foekje Fleur ingezameld in BlueCity. Zijn wij best trots op 🙂

12. Voor de bierliefhebber
VET & LAZY, craft brewery gevestigd in BlueCity, brouwt bijzondere bieren van onder andere lokale vlierbloesem, sezchuanpeper, knallende rook en een inpandig restproduct, namelijk zelf gebrande koffiebonen van Alohabar. Alle reststromen worden zo efficiënt mogelijk benut. Zo gaat bijvoorbeeld het graan naar de zorgboerderij, het koelwater wordt opgeslagen en hergebruikt voor andere processen binnen BlueCity, en zelfs het regenwater blijft niet onbenut.
TIP: Wij vinden Je Moeder erg lekker. Je koopt haar o.a. hier.

13. Voor de tweedekanskoper
Veel kringloopwinkels geven tegenwoordig cadeaukaarten uit. De Rataplan cadeaukaart bijvoorbeeld. Daarmee kan de ontvanger naar hartenlust rondneuzen in de kringloopwinkel en zo zijn/haar feest-outfit voor Oud&Nieuw super duurzaam aanschaffen.

14. Voor de circulaire chef
Circulair koken, dat is best makkelijk! Met dit gratis KliekjesKookschrift van Soephoofd tover je jouw leftovers om een smakelijke nieuwe maaltijd – die nog vegan friendly is ook. Let’s make taste, not waste! TIP: print de cadeaubon uit en en geef met een flink stuk homemade Rocky Road gemaakt van je Sinterklaaskliekjes.

15. Voor de luisteraar Liever iets geven om tijdens het schoonmaken of fietsen te luisteren? Geef een podcast cadeau. Podcasts stijgen enorm in populariteit, je luistert ze whenever, where ever (tijdens het forensen, als je de hond uitlaat of tijdens de afwas) en zijn ze vaak ook nog leerzaam. Onze favorieten? De Rudy en Freddy Show, Hurry slowly, Conscious Chatter (over de mode-industrie), Het Groene Hart van de Groene Meisjes EN natuurlijk BlueCity’s eigen podcasts zoals Goed Geld Verdienen, The Growcast en Het Nieuwe Nassen. Wie wil jij kennis cadeau doen?

(Beeld: De Groene Meisjes)

Laatste (inpak)tips

Adopteer je kerstboom (in Rotterdam kan dat bij Rotterdamse Munt), gebruik LED-feestverlichting en pak je duurzame cadeautjes bijpassend in, met furoshiki.

Furoshiki is de Japanse kunst van inpakken met textiel. Simpelweg met een vierkante lap en wat slimme vouw- en knooptechnieken. Dat kan met speciale Japanse furoshiki-doeken, maar ook met een theedoek of een mooie shawl. Je kunt er van alles mee inpakken: een brood zijn, twee flessen wijn, een boek – voor iedere vorm is er een speciale furoshiki vouwtechniek. (hier vind je een goede uitleg voor de basic wrap!)

Het Japanse Ministry of Environment publiceerde deze handige furoshiki vouw-instructies. Scoor wat mooie lappen in de kringloopwinkel en pak jouw duurzame cadeautjes in. Of: geef een originele Furoshiki-doek (inclusief de vouw-instructies) en inspireer de ontvanger haar cadeautjes voortaan duurzaam te overhandigen.