Events, Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Groener Festivallen I: Hardcup vs. Softcup

ryan-everton-dsp8uHRlS6c-unsplash

Hardcup versus Softcup: hoe ga je als festival duurzaam om met bekers?

Cultuur, muziek, dansen, lekker eten, buiten zijn: de zomer staat gelijk aan festivals. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 900 festivals. Heerlijk toch? Maar er is ook een keerzijde: gemiddeld laten festival bezoekers 2,33 kilo afval achter. En met 26,7 miljoen festivalbezoeken per jaar is dat een enorme afvalberg. 

Hardcups

Een van de grootste afvalstromen op festivals is plastic wegwerpbekers. Je zou zeggen: gebruik gewoon herbruikbare hardcups, dat is een stuk duurzamer. In de praktijk ligt dat iets ingewikkelder. Om te beginnen moet een hardcup minimaal acht keer gebruikt worden om duurzamer te zijn dan een single-use cup. Voor een kleinschalig festival is dat niet altijd haalbaar. “Afgelopen editie zijn er bij Mals van de 4000 bekers zeker zo’n 500 meegenomen of weggegooid”, vertelt Berend van Zanten, organisator van onder andere het Vegan Foodfestival Mals en dakfestival DÂK. “Vorig jaar hadden we een statiegeldsysteem, maar dan vraag je extra inzet van je bezoekers en heb je een heleboel euromunten nodig. Dit werkte in de praktijk ook niet voor ons. Bekers zijn ieder jaar weer een thema. Het is complexer dan het lijkt: je wilt het beste voor de planeet, jezelf maar ook gemak voor je bezoeker.” 

Don’t give up on your cup

Blijdorp Festival legt dit jaar extra focus op duurzaamheid. Een van de acht pijlers is ‘Don’t give up on your cup’. Bij binnenkomst krijgen alle bezoekers één recyclemunt. Tijdens de aanschaf van een eerste drankje kan deze munt ingeruild worden voor een beker of flesje. Festivalorganisator Martine: “De munt is dus het statiegeld. Ben je je beker of flesje kwijt, dan betaal je een halve munt. Daarnaast hebben we Greenteams. Dit zijn onze duurzaamheidteams die ervoor zorgen dat we het park schoonhouden en dat het statiegeldsysteem goed werkt. Zij zijn mobiele bekerinzamelpunten. Bezoekers kunnen daar hun lege beker of flesje inleveren en krijgen een recycle munt terug, zodat ze niet hoeven te dansen met een lege beker.” 

Circulaire bekerhouder

Dansen met een lege beker in je handen of klappen voor een band terwijl je je cup vast moet houden is inderdaad niet handig. Om het voor festivalgangers makkelijker te maken en de drempel voor festivalorganisatoren te verlagen om een hardcupsysteem te gaan gebruiken, heeft Calix een 3D-geprintte circulaire bekerhouder ontworpen. De houder klik je makkeiljk aan je broek, je zet de beker in de houder en je hebt je handen vrij. Op het festival DGTLl en Welcome to the Village is de Calix getest bij het publiek. 

Monostroom Plastic

Toch zijn deze oplossingen niet voor alle festivals weggelegd. De beschikbare faciliteiten hebben invloed op wat er mogelijk is. Zo heeft festival DÂK geen waterpunten beschikbaar. “Hardcups kunnen we niet gebruiken omdat we de bekers niet kunnen spoelen. Om zo duurzaam mogelijk te zijn, creëren we een monostroom plastic. Je mag in Rotterdam alles op één hoop gooien, maar die boodschap willen we niet meegeven. Dus blijven wij scheiden. We werken samen met Community Plastics in BlueCity, die maken communitytegels voor schoolpleinen van de monostroom afval.” Het liefste gebruikt Berend geen single-use plastic. “Eigenlijk willen we niet dat iets zomaar weggegooid wordt als het maar één keer is gebruikt. Maar bij DÂK kan het niet anders zolang de watervoorzieningen niet beter zijn. We willen de watervoorzieningen wel beter maken, maar daarvoor zijn verguningen nodig.”

Motiveren

Blijdorp festival wil naast het park schoonhouden bezoekers aanmoedigen om hun afval te recyclen: “Wij zien dit systeem als een manier om het park schoon te houden, onze bezoekers te motiveren hun afval te recyclen en de bekers schoon genoeg in te zamelen om ze goed te kunnen recyclen. Of de bekers kwijt raken, weten we nog niet. Dit jaar doen we het voor het eerst. Voor dit jaar is het voor ons vooral zaak om duidelijk inzicht te krijg in wat er aan materialen en grondstoffen in en uit ons festival stroomt, dan kunnen we hier in aankomende edities op inspelen om ons festival duurzamer te maken.”

Meest duurzame oplossing verschilt per locatie

Rotterdam Festivals helpt organisatoren in Rotterdam hun evenement te organiseren. De Stichting valt onder Gemeente Rotterdam, maar is een externe partij die ingesteld is om te faciliteren en te adviseren met betrekking tot evenementen. De stichting heeft geen specifiek duurzaamheidsbeleid, maar juichen festivals die zo circulair mogelijk organiseren vooral toe. Joost Trines van Festival Rotterdam legt uit: “Uiteraard vinden wij duurzaamheid belangrijk, maar de uitvoering ervan ligt bij de festivalorganisator. Wij kunnen adviseren, maar focussen ons ook op andere aspecten. Inclusiviteit bijvoorbeeld. De gemeente Rotterdam denkt erover het gebruik van hardcups tijdens festivals te verplichten. Daar zijn wij eigenlijk tegen. Het verschilt per evenement en per locatie wat de meest duurzame oplossing is. Door het verplicht stellen van hardcups, smoor je een aantal leuke festivals. En in sommige gevallen is een monostroom afval creëren en hergebruiken duurzamer dan het gebruik van hardcups.” 

Duurzame festivalstad Rotterdam?

Berend vindt het jammer dat de gemeente of Rotterdam Festivals zich niet meer inzetten voor duurzame festivals. “Ik denk dat festivalorganisatoren veel meer zouden kunnen samenwerken. En ook de gemeente zou het verduurzamen belangrijker kunnen maken. Nu gaat er veel tijd verloren bij het aanvragen van vergunningen. Tachtig procent van de tijd ben je bezig met de vergunning. Als dat makkelijker zou gaan, blijft er veel meer tijd en energie over om festivals duurzamer te maken. Op korte termijn kan je festival niet zonder vergunning maar wel zonder duurzaamheid. Dus de keuze is dan vaak snel gemaakt. Zonde. Ik zou willen dat Rotterdam de ambitie zou hebben om de meest duurzame festivalstad ter wereld te worden. En die festivalorganisatoren actief helpt om dat te realiseren. Dan maak je als stad echt een statement” 

 

Organiseer je zelf een festival en wil je weten hoe je kunt verduurzamen? Bekijk dan eens de https://greenevents.nl en download de Green Deal Toolkit 

Tekst: Iris Klapwijk

Foto: Ryan Everton via Unsplash