Events, Food for Thought, Rond BlueCity

Groener Festivallen II: Duurzame energie op festivals

yvette-de-wit-NYrVisodQ2M-unsplash

Duurzame energie op festivals

Duurzame energie op een festival klinkt als muziek in de oren. Maar in de praktijk worden er nog bijna altijd dieselgeneratoren ingezet om een festival te voorzien van stroom. Die aggregaten zorgen voor een hogere productie van fijnstof en roet. De uitstoot is vergelijkbaar met die van stadswegen, dieseltreinen of binnenvaartschepen. En voor een festival is er behoorlijk wat energie nodig: geluid, licht, de bar, maar ook de toiletvoorzieningen en de catering draaien op stroom. Veel festivals vinden plaats op plekken die afgelegen liggen van netstroom, waardoor een verplaatsbare generator een makkelijke oplossing is. Maar duurzaam is het natuurlijk niet: een groot deel van de CO2-uitstoot op festivals wordt veroorzaakt door de dieselgenerator. CO2 is een broeikasgas dat zorgt voor een stijging van de temperatuur op aarde. Gevolgen: de zeespiegel stijgt, koraal gaat dood, biodiversiteit neemt af en er ontstaat meer droogte, hittegolven en bosbranden.

Inzet van elektrische batterijen, auto’s en energie-torens.

Er wordt hard gewerkt aan verschillende oplossingen. Innofest werkt samen met tien festivals om innovatieve prototypes van producten te testen die in de toekomst bijdragen aan een betere wereld. Een van de cases ter vervanging van dieselgeneratoren is het inzetten van elektrische auto’s. Met een omvormer kan de batterij van de auto gebruikt worden als energiebron. Een andere oplossing zijn groene batterijen. Die worden opgeladen met groene stroom en zijn krachtig genoeg om festivals te voorzien van stroom. Ook de Technische Universiteit Eindhoven doet onderzoek naar duurzamere vormen om festivals te voorzien van energie. Op dit moment wordt de GEM-toren verder ontwikkelt: een toren die energie opwekt door middel van zonnepanelen en een windturbine. De energie wordt opgeslagen in een batterij. Op die manier heeft een festival ongeacht de weersomstandigheden duurzame energie. Maar in de praktijk blijkt dat dit soort oplossingen voor een klein festival toch best een flinke hap uit de begroting zijn. Vegan food festival organisator Berend van Zanten: “Een alternatief op zonne-energie is al gauw vier keer zo duur als een generator inclusief diesel. Dat is voor kleinere festivals een enorm verschil. Dan kan je het wel willen als organisator, maar het moet ook financieel haalbaar zijn.”

Netstroom op locatie

Om niet afhankelijk te zijn van dieselgeneratoren, is netstroom nodig. Rotterdam telt verschillende festivallocaties, maar de meeste zijn niet voorzien van krachtstroom. Festivals zijn dus aangewezen op aggregaten. Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam op een aantal locaties water- en energievoorzieningen aangelegd. Een van die plaatsen is het Roel Langerak Park. Dit park is ook het decor voor het Blijdorp Festival. Doordat de faciliteiten van het park zijn aangepast, kunnen evenementen die er plaatsvinden gebruik maken van netstroom. Martine: “Tijdens Blijdorp Festival 2019 gebruiken we geen generatoren, omdat we zijn aangesloten op het vaste stroomnetwerk. Dit kunnen wij dit jaar voor het eerst doen, omdat dit stroomnetwerk in het park eerder niet toereikend was.”

Geen groene stroom in Rotterdam

Hoewel de intentie is om hem niet in te zetten, heeft Blijdorp Festival toch ook een generator in geval van nood. Martine: “Als festival moet je altijd rekening houden met dat de stroom kan uitvallen. Als dit gebeurt zullen we overstappen op een noodgenerator. Maar als het goed is wordt deze dus niet gebruikt.”

Maar gebruik maken van de krachtstroomvoorzieningen maakt nog niet dat een festival écht duurzame energie heeft. Berend: “De Gemeente Rotterdam heeft grijze stroom. Het lijkt dus heel duurzaam maar het is geen groene stroom. Dat is echt een gemiste kans. En van alle festivallocaties die er in de stad zijn, zijn er nog maar twee met die voorzieningen. Er zijn bijna 200 evenementen in Rotterdam die daar geen gebruik van kunnen maken en dus nog steeds aangewezen zijn op generatoren.”

De goede kant op

Joost Trines van Festivals Rotterdam snapt dat organisatoren vinden dat het beter kan in Rotterdam, maar toch wil hij de initiatieven juist vooral positief inzien. “Rome is ook niet in één dag gebouwd, ik denk dat we de goede kant op gaan. De eerste festivals kunnen nu gebruik maken van duurzame voorzieningen en vaste netspanning. En ja, het zou nóg beter zijn als Gemeente Rotterdam gebruik zou maken van groene stroom. Maar iedere generator die uit de stad verdwijnt is mooi meegenomen. Ik vind niet dat we te negatief moeten zijn en ons blijven focussen op meer plekken de faciliteiten te verbeteren. Het is een grote stad met een log systeem. Daar gaat nou eenmaal tijd in zitten.”

 

Organiseer je zelf een festival of event en wil je liever geen dieselgenerator gebruiken? Bekijk dan eens het hoofdstuk energie van  https://greenevents.nl/areasofimpact/#energy en kijk welke oplossingen voor jouw festival mogelijk zijn of laat een Smart Power Plan opstellen en krijg een op maat gemaakt advies. Je kunt tot wel 40% dieselgebruik besparen!

Lees ook deel 1 van Groener Festivallen: Hardcup v.s. Softcup

Tekst: Iris Klapwijk

Foto:  Yvette de Wit via Unsplash