Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Hackathons om tot échte systeemverandering te komen

HAC2205_Social_07-100

Na het succes van de wol hackathon en de regenwaterhackathon hebben we de smaak te pakken en zijn we bij BlueCity diverse topics aan het uitwerken tot een hackathon. Graag praten we je bij over hoe we tot een topic komen, en met welke dossiers we komende jaren aan de slag willen. In de hoop dat je geïnspireerd wordt om er zelf ook mee aan de slag te gaan, en misschien wel met ons wilt samenwerken om deze systeemhacks tot stand te brengen.

Bepalen van topic voor een BlueCity Hackathon

Een hackathon topic selecteren we als volgt. Als we dromen richting een biocirculaire economie, dan spelen er een aantal stromen (ook reststromen, maar ook hernieuwbare grondstoffen) belangrijke rol in die toekomstige economie. Vaak zijn deze stromen bio afbreekbaar en staan ze al tientallen jaren op diverse lijstjes als “belangrijke grondstoffen waar we eigenlijk tijd aan moeten besteden”.

Onze lijst met te hacken topics halen we uit ons netwerk, en uit de bestaande literatuur. Denk aan het boek van de Blauwe Economie geschreven door Gunter Pauli. De 112 businesscases die werken binnen de grenzen van de planeet zijn ook openbaar gemaakt op de website van de blauwe economie (www.theblueeconomy.org). Een andere belangrijke bron voor ons is het onderzoek van het team achter Project Drawdown. Zij hebben twee boeken geschreven: Regeneration: Ending the Climate Crisis in one generation en Drawdown: 100 solutions to reverse climate change.

5 topics die we gaan hacken komende twee jaar

Na het voorzichtige succes van de BlueCity Wol Hackathon (die het ontstaan van het Hollands Wol Collectief bewerkstelligde), en de #Regenwater Hackathon (www.regenwaterwet.nl) ben ik met ons team de komende “hackathons” aan het voorbereiden. We zeggen voorzichtig, omdat er voor de definitieve systeemverandering nog flink werk verzet wordt: dat stopt natuurlijk niet na onze hackathons, maar speelt door als een rimpeleffect in onze andere programma’s en agendasetting richting een circulaire economie.  De topics die we willen hacken komende jaren zijn de volgende vijf.

  1. Circulair CLT
  2. Hennep als textielvezel
  3. Ganzen
  4. Zomerhitte
  5. Wilgen als biocirculair bouwmateriaal

De impact van een BlueCity Hackathon

Landelijk nieuws halen, eigenaarschap organiseren: dat is wat we tot stand brengen met onze hackathons op korte termijn. Op de 1 – 3 jaar scope hopen we dat het bijeenbrengen van pioniers op specifieke thema’s de structurele verandering teweegbrengt: een organisatie die een reststroom op een compleet andere manier organiseert bijvoorbeeld in de commons of in een coöperatieve structuur. We laten pas los als een stroom is geregeld binnen de grenzen van de planeet. Veel werk? Jazeker, die biocirculaire economie wordt niet vanzelf in elkaar gezet – dat is mensenwerk. En het is ook supertof om hiermee bezig te zijn: opbouwen van een toekomst die zoemt, verstilt, verkoelt, regenereert en waarin werk weer echt werk is.

Ook een systeemhack veroorzaken?

Wil je op een van bovenstaande topics samenwerken, en ben je benieuwd naar de pagers die we hiervoor hebben geschreven? Stuur gerust je vraag naar nienke@bluecity.nl. Heb je een stroom die ook een systeemhack verdient? Laat het ook zeker even weten!