New Materials

Het PlasticDieet zit er op: dit is de recap van Job en Hajo

Job van Dulk en Hajo Doorn

Afgelopen september was Plasticdieet maand, en bij BlueCity hebben we gemerkt dat dit niet per se makkelijk was. Onze app groep ‘Rietjes zijn voor Mietjes’ om tips uit te wisselen draaide overuren en we kregen veel vragen in de Facebook groep ‘Duurzame Rotterdammers’. Tijd om terug te blikken. Verspreid over twee blogposts gaan we met verschillende Rotterdamse ambassadeurs in gesprek over hun Plasticdieet maand. In dit eerste deel delen Hajo Doorn en Job den Dulk hun persoonlijke ervaring.

Hajo is stadsdramaturg bij Theater Rotterdam. Job is muzikant bij Convoi Exceptional, Rotterdams meest energieke percussieband.

Waarom besloot je met het Plasticdieet mee te doen?

Hajo: “Thuis scheiden wij, een gezin van 5 personen, al 2 jaar lang ons plastic afval. Ik wilde nu wel een stap verder gaan en onderzoeken hoe we niet alleen plastic kunnen scheiden, maar ook minder plastic kunnen gebruiken. Ook is het natuurlijk noodzakelijke bewustwording voor de kinderen.”

Job: “Ik was er al een tijdje mee bezig: ik scheidde mijn plastic al en levensmiddelen kocht ik altijd al bij de Gimsel, daar besef je pas hoeveel plastic er wordt gebruikt bij andere supermarkten. Maar ik wilde méér! Ik wilde onderzoeken of het mogelijk was om nog minder plastic te gebruiken.”

Hoe heb je de plastic-arme septembermaand ervaren?

Hajo: “Lastig maar leuk! Het is een uitdaging en het is fantastisch om te zien dat zelfs de MediaMarkt tegenwoordig stoffen tasjes heeft. Dit soort dingen geven mij kleine sprankjes van hoop dat er iets verandert in de wereld. Aan de andere kant vinden veel winkels het nog steeds een soort luxe geste om je een tasje mee te geven. Zoals bij de saoto soep. Je moet sterk in je schoenen staan om een tasje te weigeren!”

Job: “Het is me niet echt gelukt om nog meer te downsizen. Zo gebruik ik voor mijn ontbijt graag amandelmelk. Dat is niet te krijgen zonder plastic. De enige optie is om het dan zelf te maken, maar ik weet niet of dat zo lekker wordt en ik heb er eigenlijk ook geen tijd voor. Groenteburgers zitten bijvoorbeeld ook in een plastic verpakking. Die zou je zelf kunnen maken, maar het is natuurlijk een afweging van tijd en gemak. Ik heb geprobeerd om zo min mogelijk plastic producten te kopen, maar volgens mij is mijn plastic afvalzak niet per se kleiner geworden.”

Heb je nog tips voor een plastic-arme toekomst?

Hajo: “Zorg dat je altijd een tasje op zak hebt en stop hem na gebruik weer netjes onder je fietszadel. Dit is één van m’n hobbies geworden, mijn hergebruik tasje weer zo netjes mogelijk opvouwen zodat hij elke keer weer als nieuw voelt.”

Job: “Koop een katoenen broodzak en ga daarmee naar de bakker. Deze zak kan ook gewoon in de vriezer, dus er is geen reden om het niet te doen! En maak een overweging over naar welke supermarkt je gaat, dit is het meest doorslaggevend. Het gebruik van plastic zit vooral in levensmiddelen. En als laatste: neem een kijkje op de blog van Green Evelien; deze staat vol met handige tips voor een afval-arm leven!”

Verder praten over dit onderwerp? Word lid van de Facebookgroep Duurzame Rotterdammers voor tips, tricks en support!