Events, Ondernemen, Rond BlueCity

“Juist nu is hét moment om door te zetten en te investeren in een betere wereld.” Recap Impact Investor Diner 2020

Impact Investor Diner 2020-LOGO-34

De coronacrisis heeft de tekortkomingen van het huidige economische en sociale systeem blootgelegd – maar heeft het ook onze ogen geopend? Hoe zorgen we ervoor dat we er aan de andere kant van deze crisis beter uitkomen? Tijdens het Impact Investor Diner op 23 september 2020 in BlueCity was dit het gesprek van de avond. Wat kunnen investeerders betekenen in het realiseren van een toekomstbestendige economie die veerkrachtig, duurzaam en inclusief is?

“Dit is de crisis die we nodig hebben,” daarmee opende Wouter Veer, founder van Stichting iFund en mede-initiator, de avond, “juist nu is hét moment om door te zetten en te investeren in een betere wereld.” Zes jaar geleden richtte hij Stichting iFund op met de overtuiging dat we op een duurzame manier op regionale schaal in onze behoefte kunnen voorzien: “En als er iemand is die daaraan kan bijdragen, dan is het de ondernemer.” In samenwerking met Voor Goed Agency en Social Impact Fonds Rotterdam werd daarom dit jaar voor de tweede keer het Impact Investor Diner georganiseerd.

Ongekende uitdaging

Hans Stegeman spreekt de gasten toe.

Weliswaar kleinschaliger dan normaal, maar daardoor zeker niet minder betekenisvol. Sterker nog, volgens de gastspreker van de avond, Hans Stegeman, chief investment strategist bij Triodos Investment Management, kunnen we er iets positiefs uit afleiden: “We laten nu elke dag zien dat we op 1,5 meter van elkaar kunnen leven,” zegt hij, “we kunnen dus echt veranderen, als we de noodzaak maar in zien.”

Voorafgaand aan het hoofdgerecht deelt hij zijn visie op de reset van de economie. “Het grootste deel van de beleggingsindustrie heeft het inmiddels wel over klimaatrisico’s, maar dat zijn niet de kansen die je wilt benutten.” stelt hij, “We moeten niet investeren in het minder negatief maken van effecten van economische activiteiten, we moeten investeren in het actief creëren van positieve effecten. Dat is een ongekende uitdaging waar niet één simpel antwoord op is.”

Wel zijn er genoeg redenen te bedenken waarom investeerders juist nu iets kunnen doen. “Het investeringslandschap verschuift steeds sneller; wat we nu impact investing noemen is over 5 jaar de norm, mainstream.” zegt Stegeman. “Dus als je nog iets van betekenis wilt doen, dan moet je mee opschuiven. Als investeerder zal je steeds een stap verder moeten gaan om het verschil te kunnen maken.”

Wind mee

Dat verschil kan je maken door ver vooruit te kijken, beaamt Veer. “Als investeerder probeer je te voorspellen waar de wereld naar toe gaat,” zegt hij, “maar het zou meer moeten zijn dan dat. Investeer niet in wat je verwacht dat er gaat gebeuren, maar in wat je wilt dat er gaat gebeuren.” En met deze gedachten gaan de gasten aan tafel. Waar ooit werd gesparteld en geproest in het water, wordt nu geworsteld met dit toch wel moeilijke vraagstuk.

Toch is het belangrijk dat dit gesprek juist nu wordt gevoerd, stelt Stegeman. “Wachten heeft geen zin, door de huidige crisis is het nog nooit zo goedkoop geweest om een transitie voor elkaar te krijgen,” vervolgt hij, “daarnaast verwacht ik dat duurzame ondernemers en investeerders de wind mee gaan krijgen, zowel wat betreft regulering als in de ogen van de consument. Ondernemers staan op in tijden dat beleid te kort schiet.”

Kortom – we moeten aan de bak! “We gaan nu door een dieptepunt heen,” zegt Stegeman, “maar deze transitie biedt nieuwe ruimte voor ondernemers en investeerders – maar die moet je wel durven innemen.” Daarop sluiten Carolien Gadella-van Wersch, directeur  Voor Goed en Bart Meijs, directeur Social Impact Fonds Rotterdam, zich aan: “veel sociaal ondernemers zijn al bereid om in te stappen nu alle investeerders nog!”

Circulaire catering

Het Impact Investor Diner werd dit jaar verzorgd door The Food Line-up. Na een amuse van De Krekerij, konden de gasten als allereerste genieten van het nieuwe foodconcept BUDD Easy catering: crowd pleasing comfort food met minimale impact. “Ons doel is het serveren van betaalbaar, lekker eten dat binnen de grenzen van de planeet valt.” vertelt Willem Treep, directeur van The Food Line-Up, tussen de gangen door.

Eerder was Treep al de stuurman van Willem en Drees, een voedselconcept waarin lokaal en duurzaam eten centraal stond. Hij werd in die tijd gesteund door Stichting DOEN, waarvan de oud directeur, nu als private investeerder, deze avond eveneens aan tafel zat. Ook investeringsclub Goeie Grutten schoof aan en liet weten kansen te zien om met BUDD en the Food Line-Up gezond en lokaal eten goedkoop aan te bieden.

Op het menu deze avond stonden o.a. Rotterdamse Mondvermaakjes, vegan bouillabaisse van Nederlandse zeewieren, hangop van yoghurt van de Floating Farm, vlierbeskappers van eigen wildpluk, gefermenteerde oesterzwammen van rotterzwam en 100% Rotterdamse chocolade. Het diner werd afgesloten met plantaardige gebakjes van Sharp Sharp.

Nieuwe circulaire business creëren?

Sámen veranderen we de economie radicaal – van lineair naar circulair. Op zijn Rotterdams, door te doen, samen met ondernemers, intrapreneurs, innovators en investeerders. Hier ligt het begin van business development, circulair ondernemen en innovatie voor jouw organisatie. Meer weten? Lees meer over de Circular Challenge.

 

Tekst door Manon Dijkhuizen, beeld oor Jacqueline Fuijkschot.