Food for Thought

Bouwen aan blauw. Lineaire versus circulaire economie (infographic)

Bouwen-aan-Blauw-Infographic-Blauwe-Economie

Goed voorbeeld doet goed volgen. Met andere woorden: als je wilt dat er iets verandert in de wereld, zul je zelf moeten beginnen en voordoen wat er dan precies anders moet. Dat dachten de grondleggers van BlueCity ook. Daarom wilden zij het oude Tropicana omtoveren tot een voorbeeldstad voor de circulaire economie. Maar wat is dat dan precies, zo’n voorbeeldstad?

In de vorige infographic zagen we al dat we op een kantelpunt staan in de geschiedenis. We moeten ons hele economische systeem herzien en een nieuwe, circulaire economie opbouwen. In BlueCity wordt gebouwd aan zo’n nieuwe economie. Een economie waar het eindproduct geen eindstation is en waarin afval niet meer bestaat. Het komt er op neer dat elke ondernemer die zich in BlueCity vestigt, zich bezighoudt met innovatieve (productie)processen. En dat ze die processen ook nog eens op elkaar afstemmen. Wat de ene ondernemer dus als ‘afval’ (of mooier gezegd: reststroom) overhoudt, is voor de ander juist een waardevolle grondstof.

Blauw gebouw

Eén van de toffe dingen van BlueCity is dat niet alleen de ondernemers circulair bezig zijn. Ook het gebouw waar die ondernemers in zitten, is helemaal circulair. Dat begint al met de keuze voor de locatie: het iconische subtropische zwemparadijs Tropicana. Welke Rotterdammer is er niet door de wildwaterbaan geroetsjt? En wie kan zich niet de (school)feesten in Club Tropicana herinneren? Sinds 2010 stond het gebouw echter werkeloos aan de Maas. Platgooien is natuurlijk zonde. De bouw van het complex heeft eind jaren ’80 bijna een jaar gekost. En het zit vol met waardevolle materialen. Toen dus duidelijk werd dat BlueCity zich er mocht vestigen, was het doel om het gebouw zo duurzaam mogelijk te verbouwen.

En dat is gelukt! Samen met Superuse Studios (één van de ondernemers die trouwens ook in BlueCity zit) wordt de voorbeeldstad stap voor stap gebouwd. Zo vind je nu kantoorruimtes in wat vroeger de discotheek was. Daarbij is zoveel mogelijk hergebruikt materiaal ingezet. Wist je bijvoorbeeld dat die prachtige glazen tussenwanden oorspronkelijk in een oud universiteitsgebouw zaten? En dat de wanden tussen de kantoren opgetrokken zijn uit hergebruike contourplaten? Zelfs de verf op de muren is gerecycled.

Ook de kelders onder het zwembad hebben een nieuwe bestemming gevonden. Hier zijn productieruimtes van gemaakt. De ondernemers die dus een echt lab nodig hebben, kunnen hier naar hartenlust experimenteren. Fruitleather tovert in deze ruimtes bijvoorbeeld kilo’s en kilo’s mangoschillen om tot mooi (fruit)leer. Ook ondernemers die klein produceren, zoals slow fashion label KEES en meubelmaker met een visie Okke, opereren vanuit de kelders.

Er kan nog meer bij

De officiële opening van de BlueCity-kantoren was op 31 maart 2017. Maar het is nog lang niet klaar! Er is nog ruim 9000 m2 te verbouwen. En dus evenzoveel ruimte voor ondernemers met circulaire ideeën. De komende jaren wordt BlueCity verder uitgebouwd tot een bolwerk van bedrijven die laten zien hoe het ook kan. Of eigenlijk: hoe het moet. Zij geven het goede voorbeeld. Hopelijk volgt de rest snel!

De blauwe economie in een notendop

De theorie is helder, maar hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daarom delen we de komende maanden een serie infographics waarin we uitleggen wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, en hoe BlueCity daar invulling aan geeft. Deze infographic ‘Bouwen aan blauw’ is de tweede in de serie.

In deze tweede infographic leggen we uit wat BlueCity nu precies doet. Aan de hand van één van de in BlueCity gevestigde circulaire ondernemers maken we inzichtelijk hoe blauw, circulair ondernemen er uit ziet.

infographic blauwe economie gemaakt door bluecity

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens