Food for Thought

Take, Make, Waste, Repeat? Lineaire versus circulaire economie (infographic)

Take-Make-Waste-Repeat-BLOG2

Voor bijna alles wat er om je heen gemaakt is, zijn heel veel nieuwe grondstoffen gebruikt. En dat terwijl er al behoorlijk wat van die grondstoffen in omloop zijn. Nu zien we die materialen vaak nog als afval. Maar dat jouw wasmachine het niet meer doet, maakt al het plastic en metaal dat daar in zit niet meteen waardeloos. En toch komt ‘ie bij het grofvuil te staan.

Dat komt vooral door hoe wij ons economische systeem hebben ingericht. We delven waardevolle grondstoffen, maken er mooie producten van en als die kapot gaan, gooien we ze weg. We hebben een lineaire take-make-waste-maatschappij gecreëerd. En daarin is eigenlijk iets heel raars gebeurd. De verantwoordelijkheid voor hoe we uiteindelijk omgaan met al die grondstoffen is bij de consument komen te liggen.

Take, Make, Waste, Repeat?

Als consument zit je aan het eind van de keten en heb je een product als laatst in handen.
Jij moet ineens beslissen wat er met die kapotte wasmachine of dat oude mobieltje moet gebeuren. En dat terwijl je waarschijnlijk geen idee hebt van wat er allemaal nodig is geweest om dat product te maken. Welke grondstoffen zitten er allemaal in? Zijn die een beetje verantwoord gewonnen? Kwamen daar gevaarlijke gifstoffen bij kijken? Draait de fabriek waarin het gemaakt is op groene stroom? Je kúnt het vaak niet eens weten.
En toch word jij met die verantwoordelijkheid opgezadeld. Terwijl de spelers die wel invloed hebben op dat proces, hun handen er allang van af hebben afgetrokken.

Van grijs naar blauw

Een vrij deprimerend verhaal tot nu toe hè? Het is dan ook geen beste situatie. Maar – en dat is een Hele Grote Maar – we hoeven niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Er moet ‘gewoon’ een ander economisch systeem komen.
Eentje waar producenten en ontwikkelaars hun verantwoordelijkheid weer nemen.
Eentje waar een eindproduct niet een eindstation is. Eentje waarin we creatief en verstandig omgaan met wat de aarde ons te bieden heeft.
Een economie waarin we optimaal gebruik maken van materialen en energie.
Een economie waarin we uitgaan van samenwerking in plaats van concurrentie.
Een blauwe economie noemen we dat. Blauw in plaats van grijs. Circulair in plaats van lineair. En dat is precies waaraan we in Blue City aan het bouwen zijn!

De blauwe economie in een notendop

De theorie is helder, maar hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daarom delen we de komende maanden een serie infographics waarin we uitleggen wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, en hoe BlueCity daar invulling aan geeft. Deze infographic ‘Take, Make, Waste, Repeat’ is de eerste in de serie.

Infographic blauwe economie

In deze eerste infographic vergelijken we de lineaire take-make-waste-maatschappij met de blauwe, circulaire economie. Het verschil tussen beide economieën maken we daarbij inzichtelijk aan de hand van een zeer bekende reststroom: koffiedik. In de volgende infographic gaan we dieper in op de rol die BlueCity daarin speelt.

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens