Food for Thought, New Materials

“Plastic is in wezen gewoon een fantastisch materiaal.” – interview met Casper van der Meer, medeoprichter Better Future Factory

Future-Positive-Rotterdam-Guide-City-Better-Future-Factory-1

Volgens BlueCity ondernemer Better Future Factory past plastic prima in een duurzame toekomst – maar dan moet er wél wat veranderen. Met een team van productontwerpers, ingenieurs en storytellers werkt Better Future Factory aan future proof plastic. Als team ondersteunt ze bedrijven die afval willen elimineren en kunststof producten innoveren.

Better Future Factory is een productontwerpbureau gefocust op duurzame kunststoffen,” vertelt medeoprichter Casper van der Meer, “dus we helpen bedrijven binnen dit onderwerp innoveren. De laatste jaren zie je dat het langzamerhand iets meer opschuift naar strategisch advies. Dus dat je niet alleen maar aan de achterkant aan het opruimen bent, maar juist aan de voorkant impact maakt en bedrijven adviseert welke kunststoffen ze nou moeten kiezen. Dan schrijven we echt mee aan een kunststofstrategie voor de aankomende 10, 20 jaar.”

Met kleine dingen grote impact maken

“Enerzijds maken we dus van een afvalstroom weer een nieuw product,” gaat Casper verder, “en anderzijds kijken we hoe we bestaande producten van plastic kunnen verduurzamen, onder andere door gerecycled plastic te gebruiken.” 

Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf waar een project om vraagt. Soms gebeurt dat met een grote aanpassing, maar dat hoeft niet. De oplossing kan ook liggen in iets heel kleins, legt Casper uit: “Heel veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat zwart kunststof in de regel niet wordt gerecycled. Kunststof wordt met infrarood gescheiden, maar zwart is geen kleur en dus wordt dat niet herkend. Wat we tegenwoordig doen, is dat we een kleine toevoeging doen aan het kunststof, een identifier, en dan wordt het wél herkend. Dus dat begint eigenlijk al in een heel vroeg stadium met het ontwerp van de producten. Het zijn heel kleine dingen waarmee je toch een heel grote impact maakt.”

Plastic fantastic – recycling, refill en re-use

“Als bedrijf geloven we in de circulaire economie,” zegt Casper. Maar hoewel circulair en duurzaam vaak in één adem genoemd wordt, geldt dat niet altijd voor plastic. “Mensen vragen wel eens aan ons: zijn jullie dan tegen plastic? Nee, zeker niet, maar wel tegen de manier waarop we er nu mee om gaan,” legt Casper uit. “Het is in de jaren 50 geïntroduceerd als een soort van wondermiddel en dat is het natuurlijk ook min of meer als je kijkt naar de eigenschappen. Daar kan geen enkel ander materiaal aan tippen, maar we zijn het ook op manier gaan gebruiken zonder na te denken over het feit dat het ergens in het milieu achter blijft. Het interessante aan de circulaire economie is dat ze ook ingaan op verschillende modellen. Recycling is daar één onderdeeltje van, maar ook refill en re-use.

Circulaire shop displays

Met die principes in het achterhoofd worden er innovatieve dingen gemaakt, zoals circulaire shop displays voor HEMA. Casper: “Die displays hebben we gemaakt voor in de winkel zelf, dus die staat in één van de winkels als shop display. Dat is ook een voorbeeld van wat we steeds vaker doen, zo’n closed loop recycling. Wat we dan doen, is we gebruiken het kunststof-afval van een bedrijf en zetten dat dan meteen om in hun eigen nieuwe producten en zo is het cirkeltje gesloten. Het leuke daarvan is als je dat wat vaker doet kun je veel beter controleren wat je terug krijgt en daardoor kun je het ook veel beter future proof maken.”

Experimenteren als uitgangspunt

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan het kantoor van Better Future Factory, is dat je via de werkplaats naar de kantoorruimte geleid wordt. Volgens Casper is dat niet voor niks: “Je kunt alleen innoveren als je je materiaal echt goed begrijpt. Je kunt uren naar een beeldscherm staren, uiteindelijk moet je er gewoon mee aan de slag om te kijken wat het doet en wat je ermee kan bereiken. Dus we doen veel experimenten. Dat is ook leuk want het hele team is best wel gewoon, praktisch, dus je krijgt heel snel tastbare productjes.” Veel van die ‘productjes,’ van prototype tot eindresultaat staan overal tentoongesteld in het kantoor. Van bureau tot muurvullend pronkkabinet, het werk is alom vertegenwoordigd.

Ambitie: een einde maken aan plastic afval

Die experimenteerdrang is niet alleen een teken van de hands-on mentaliteit van het team, Better Future Factory heeft een duidelijke missie: “Ik denk dat we inmiddels behoorlijk veel over kunststof weten, maar je moet jezelf wel blijven onderwijzen. We hebben onszelf als ambitie gesteld om de kunststof-experts te worden op het gebied van recycling,” onderstreept Casper, “maar we willen ook wel wat strategischer worden in Nederland en daarbuiten. Onze missie is om ervoor zorgen dat plastic afval niet meer bestaat. Plastic, daar zijn we helemaal voor, maar dat het straks ergens eindigt – dat willen we niet. Vanuit onze expertise als productontwerpers willen we daar het verschil maken.”

Meer weten over het werk van Better Future Factory? 

Bekijk hun website of volg hen op Facebook en Instagram.

Meer lezen over plastic?

In DOSSIER: PLASTIC verzamelen allerlei verhalen over dit materiaal. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons hevig plastic gebruik op mens, dier en milieu? En belangrijker: wat kunnen we er aan doen? In DOSSIER: PLASTIC proberen we een basis te leggen voor het beantwoorden van die vragen.

Meer lezen over de startups in BlueCity?

BlueCity is het clubhuis voor circulaire pioniers. Er bloeit een dynamische community van like minded entrepreneurs die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Meer lezen? Dat kan:

> interview Sander Peltenburg, De Krekerij
> interview Ruben Krommenhoek, Vet&Lazy