Rond BlueCity

JobDura Fonds 2016: genomineerden

Stichting Job Dura Fonds heeft weer vijf projecten in de regio Rotterdam genomineerd voor de Job Dura Prijs 2016! Het thema dit jaar? ‘Tijdelijke invulling van leegstand’. Ook heeft de jury zes ‘Drijvende Krachten’ benoemd, die zij extra in het zonnetje wil zetten.

Het goede nieuws? BlueCity is genomineerd, en Femke Snijders ook, als Drijvende Kracht. Wij zijn er trots op dat we in dit rijtje mooie projecten opgenomen zijn!

Tijdelijke invulling van leegstand

Als je om je heen kijkt in Rotterdam schrik je je dood: er staan schrikbarend veel gebouwen leeg. En dat blijft ook nog wel even zo. Dat maakt tijdelijke invulling van die leegstand een realiteit in duurzame stedelijke ontwikkeling. Een pop-up shop hier, een sociaal café daar…

Voor eigenaren is tijdelijke invulling een kans om opbrengsten te genereren, of een gebaar te maken naar de samenleving. Voor tijdelijke invullers is het een kans om op spannende plekken nieuwe concepten te testen. Publieke organisaties ontwikkelen tijdelijke oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen in zorg, onderwijs en opvang van asielzoekers.

Wij zien tijdelijke invulling van leegstand als een kans om op lange termijn rendement te genereren. Hoe? Door de competenties van een pand te bepalen en die af te zetten tegen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.

Competentie-analyse van een gebouw

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn. We hebben ruimte voor ondernemende wereldverbeteraars: van kantoor unit tot een wet lab en van vergaderruimte tot experimentele keuken. Slippers niet verplicht :-)

Wij hebben de afgelopen jaren geleerd wat de competenties zijn van voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana. Het pand zelf (met lovers én haters) en de gigantische hoeveelheid ruimte (12.000 vierkante meter) bieden ons de mogelijkheid om projecten op te zetten die voor deze plek relevant zijn.

Zo organiseren we events in de oude beauty salon, verbouwen we de disco tot kantoor en hebben we de wildwaterbaan veranderd in Aloha bar-restaurant, een ontmoetingsplek voor de wijk – en heel Rotterdam – met de lekkerste vega bitterballen van de stad 🙂

Daarnaast zetten de ondernemers in het pand afval uit de omgeving om in producten; zo kweekt RotterZwam oesterzwammen op het koffiedik van de Rotterdamse horeca, maakt OKKEHOUT meubels van oud hout en metaal en verandert CommunityPlastics plastic uit de wijk tot vogelhuisjes en knikkerpotjes die weer een plek in de wijk krijgen.

Binnen BlueCity wordt de nieuwe, circulaire economie opgezet en grootgemaakt, zodat ze echt impact kunnen maken en de wereld kunnen veranderen. Zo kan een tijdelijke invulling leiden tot lange termijn rendement op sociaal, economisch én ecologisch gebied – en daar wordt iedereen beter van.

JobDura Fonds 2016: genomineerden

Stichting JobDura Fonds ziet die waarde, en heeft BlueCity genomineerd. De door de jury genomineerde projecten zijn:

Wat alle tijdelijke projecten met elkaar gemeen hebben is dat zij kwetsbaar zijn door (financiële) afhankelijkheid en te maken hebben met starre regelgeving. Toch houden zij zich staande door het doorzettingsvermogen van betrokken vrijwilligers en ondernemers. Zij zijn de ‘Drijvende krachten’ achter menig project. De jury wil de volgende ‘Drijvende Krachten’ extra in het zonnetje zetten:

Wij zijn natuurlijk superblij met deze nominatie en feliciteren graag ook de andere genomineerden; stuk voor stuk plekken waar interessante dingen gebeuren en waar we met trots tussen staan.

Meeduimen met ons?

Dat kan – graag zelfs! De Job Dura Prijs 2016 en de Daan Dura Prijs worden op donderdag 24 november aanstaande om 15.30 uur uitgereikt in de Theaterschool van het Hofpleintheater aan de Pieter de Hoochweg 222 te Rotterdam. Geïnteresseerden die de prijsuitreiking willen bijwonen kunnen zich aanmelden via info@jobdurafonds.nl.