Events

Klimaatverandering en design – een goed duo | What Design Can Do

LeoVeger_WhatDesignCanDo

Wat kan design doen in de strijd tegen klimaatverandering? Die vraag stond centraal op 23 en 24 mei op het 8ste What Design Can Do congres in het Muziekgebouw aan het IJ. Emma van der Leest, één van de oprichters van het BlueCity Lab én bio-designer, en zakelijke sidekick Nienke Binnendijk, mochten op uitnodiging van het Design Platform Rotterdam naar Amsterdam om te horen wat designers van over de hele wereld aan oplossingen maakten om de grootste uitdaging van onze tijd het hoofd te bieden.

De verschillende divisies van design werden behandeld tijdens de dag. De twee drijvende krachten achter het BlueCity Lab kwamen erachter dat er voor hun eigen divisie – biodesign – nog een grote kans is: de biodesigners op What Design Can Do zijn op één hand te tellen.

Micromimicry en biodesign

De dag startte met plenaire lezingen in de prachtige grote zaal van het Muziekgebouw, waarna twee activation sessions volgden. Tijdens de workshop Biomimicry ontwierpen de deelnemers oplossingen voor de vraag: Wat als de dijken breken? Biomimetica of biomimicry is de kunst en wetenschap van het nadoen van de natuur(het komt ook van het Griekse woord voor nabootsen). Emma van der Leest is één van de designers in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in ontwerpen met behulp van biologische materialen – dat gaat dus verder dan nabootsen van de natuur: in het Lab ontwerpen we met behulp van de natuur.

>> schrijf je in voor de nieuwsbrief van BlueCity om op de hoogte te blijven van de eerste biomimicry workshops bij ons in het BlueCity Lab

Advocaat van het milieu

Sprekers uit alle uithoeken van de wereld kwamen naar Amsterdam voor het evenement. De sprekers kwamen uit verschillende industrieën. Social design-oplossingen voor onze uitdagingen ten aanzien van het milieu kreeg het grootste podium. Denk bijvoorbeeld aan Marcello Ebrad – oud-burgemeester van Mexico-stad. Hij verbeterde het verkeersplan en maakte van één van de gevaarlijkste steden in de wereld met behulp van design thinking tot een veiligere plek. En Kamel Mouzawak, de oprichter van Libanons eerste Open Farmers Market legde uit hoe hij eten gebruikt om mensen nader tot elkaar te brengen.

Polly Higgins maakte diepe indruk op Nienke met haar pleidooi voor een wet die ecocide strafbaar zal stellen – haar woord voor een natuurramp veroorzaakt door de mens. Ze vraagt zich af hoe het mogelijk is dat grote bedrijven miljoenen verdienen met het kapotmaken van ecosystemen. Haar lobby voor wereldwijde wetgeving die ecocide strafbaar stelt maakte veel bezoekers van WDCD stil – haar verhaal kende sommigen al van VPRO Tegenlicht – waar ook BlueCity te zien was.

What Biodesign Can Do

Tijdens de terugreis mijmerden Emma en Nienke door en concludeerden: dit event is tof. Waarom organiseren we niet een What Biodesign Can Do event in samenwerking met deze stichting? Wij zouden het in ieder geval super leuk vinden om What Design Can Do volgend jaar te verwelkomen in ons oude zwembad. Je weet wel – die blauwe voorbeeldstad.

Oh oh… brood in plastic?!

Klinkt allemaal leuk en positief toch? Maar helaas was er ook iets dat Emma en Nienke minder vonden. Want de lunch van dit congres? Drie kleffe broodjes in plastic. “Echt ontzettend zonde”, aldus Nienke. De lunch had een super leuke inspiratiebron kunnen zijn. “We zitten hier met de creatiefste geesten van Europa bij elkaar en praten over design oplossingen tegen klimaatproblemen. Daar hoort een zero waste lunch bij. Of een experimentele, gekke hap. Op z’n minst een lekkere lunch. Gelukkig was de directeur van het congres het roerend met ons eens. We hebben contact uitgewisseld om hierover mee te denken.”

BlueCity Lab

Het BlueCity Lab beschikt over de unieke combinatie van wet lab en dry lab. Dankzij de ligging in de circulaire voorbeeldstad, met zijn blauwe ondernemers, wordt hier radicaal vernieuwd door ondernemers, ontwerpers en onderzoekers.

Hier verdwijnt de grens tussen design en wetenschap. Dé plek in Rotterdam waar je je bedrijf een duw in de goede richting kan geven. Hier is namelijk geen concurrentie; iedereen werkt samen en sluit natuurlijk de reststromen op elkaar aan. Wil je meer weten over het BlueCity lab? Bekijk onze pagina!