Food for Thought, Rond BlueCity

De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats – PERSBERICHT

BlueCity_CirculaireBouw-renovatie-kelder-BAM-4

BAM en BlueCity besparen 112.000 kg CO2-equivalent door bouwen met hoogwaardig te hergebruiken bouwmateriaal

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. De focus op hoogwaardig her te gebruiken materiaal, dat in gigantische hoeveelheden vrijkomt, heeft vergaande consequenties; om in 2050 100% circulair te werken, is samenwerking in de keten key.

BlueCity, voormalig subtropisch zwembad dat wordt herontwikkeld tot circulaire voorbeeldstad, dient als proeftuin; hier realiseerde BAM Bouw en Techniek het Lab en de FoodHub grotendeels met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de hoge eisen gesteld aan dit soort ruimtes. Het resultaat: een CO2-besparing van 112.000 kg, ofwel: 643 keer met een personenauto van Rotterdam naar Parijs rijden of 1 ½ keer naar de maan. (klik voor complete lifecycle analysis)

Economisch interessant

Belangrijker nog: de samenwerking zorgt voor verandering in de markt én de keten; er ontstonden nieuwe verdienmodellen. Zo verruimde Pontmeyer het aanbod hoogwaardig herbruikbaar bouwmateriaal en besloot Kingspan de gebruikte koelwanden in de FoodHub ‘as a service’ aan te bieden. Die economische haalbaarheid zorgt ervoor dat circulair bouwen kan vliegen op grotere schaal.

Kennisdeling

De opgedane ervaringen worden breed gedeeld middels een driedaagse workshop waarin partners uit de bouwketen een circulaire propositie voor hun bedrijf ontwikkelen. De ambitie: een toekomstbestendige bouwplaats zonder afval, zonder uitstoot en 100% fossielvrij. Met name op het gebied van bronscheiding, tegengaan van snijverlies en anders omgaan met verpakkingsmaterialen is verbetering nodig en mogelijk.

Openheid van zaken

In de Week van de Circulaire Economie 2021 lanceert BlueCity i.s.m. BAM een serie interviews die inzicht geven in de praktijk van circulair bouwen. Door te spreken met mensen in de hele keten, van opdrachtgever en directeur tot projectmanager, leverancier en timmerman, worden ook de rauwe randjes eerlijk in beeld gebracht. “We wisten: dit wordt niet makkelijk – en uiteindelijk werd het nóg moeilijker dan gedacht. Dat maakt ons des te trotser op het eindresultaat.” aldus Jeroen Zandboer, manager Duurzaamheid, BAM Bouw en Techniek.

 

Aanvullende informatie

Over BlueCity

Sinds haar oprichting in 2015 heeft BlueCity zich ontwikkeld van leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Anno 2020 is BlueCity een voorbeeldstad voor de circulaire economie, waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen. BlueCity is gevestigd in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana, Maasboulevard 100, Rotterdam. De transitie van zwembad naar circulaire voorbeeldstad wordt begeleid door architectenbureau Superuse en ontwikkelaar Coup, die beide al sinds de oprichting partner zijn. Lees meer over BlueCity.

Over BAM Bouw en Techniek

BAM Bouw en Techniek is onderdeel van Koninklijke BAM Groep en biedt een totaalaanbod, van planvorming en bouw tot langdurige exploitatie en onderhoud. Als technische dienstverlener wil BAM Bouw en Techniek toonaangevend opereren, ook op het gebied van circulair bouwen: BAM Bouw en Techniek is een partner voor de volledige levenscyclus van een gebouw.

Beeldmateriaal

Klik hier voor beeldmateriaal van het BlueCity Lab (high res, low res) + de Lifecycle Analysis van het Lab en de Foodhub.

Meer informatie over circulair bouwen in BlueCity

Bekijk ons dossier over circulaire bouw