Events

SOS kamerplant bij Let’s Fix Plants: red je plant van deze veelvoorkomende problemen

BlueCity-Circulaire-Economie-2018-augustus11 (1)

Ruim 99% van de Nederlanders heeft planten in huis. Niet gek als je je bedenkt dat onderzoek uitwijst dat planten je stresslevel verlagen, productiviteit verhogen en goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Maar in 61% van de huishoudens sneuvelt ook wel eens een plant. Zonde! In dit artikel helpen we je op weg met het redden van je kamerplanten, met tips voor de 5 meest voorkomende problemen. Wil je meer leren over planten? Kom dan op 23 april naar Let’s Fix Plants, waar deelnemers met 3 workshops groene vingers kunnen kweken!

1. Gele bladeren

Ai, je groene vriend heeft ineens een ander kleurtje gekregen! Gele bladeren kunnen op verschillende problemen duiden. Misschien heb je je plant te veel water gegeven en is er wortelrot opgetreden. Het kan ook zo zijn dat de wortels te weinig ruimte hebben en je de plant moet verpotten. Te weinig of te veel zonlicht, te veel kou of te weinig voedingsstoffen kunnen ook de boosdoener zijn.

2. Bruine bladeren

Net als met gele bladeren, kunnen wortelrot en te weinig voedingsstoffen ook de oorzaak zijn van bruine bladeren. Het is ook een mogelijkheid dat de lucht in de kamer te droog is. Vooral tropische planten hebben behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Of misschien is de plant gevoelig is voor de kalk die in ons Nederlandse drinkwater zit. In dat geval is het een goed idee om de plant regenwater te geven of het drinkwater ten minste 24 uur te laten staan voordat je het aan de plant geeft, zodat de kalk naar de bodem van de gieter kan zakken.

3. Hangende bladeren die na een tijdje af vallen

Als de bladeren van je plant gaan hangen en af vallen, dan is je plant in overlevingsmodus. Hij gebruikt al zijn energie om te overleven en stoot daarom ‘extra’ zaken zoals sommige bladeren af. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan wortelrot zijn, een te hoge kamertemperatuur of te veel licht. Maar vaak duiden hangende bladeren erop dat je plant in shock is. Dit kan gebeuren bij plotselinge veranderingen, zoals het verplaatsen naar een andere locatie in je huis of het verpotten van je kamerplant. Het beste advies: laat je plant met rust zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe situatie, dan komt hij er snel weer bovenop.

4. Gaten in de bladeren

Gaten in de bladeren van je kamerplant kunnen erop wijzen dat de plant te veel zon heeft gekregen. Maar het kan ook zijn dat je last hebt van een plaag: luizen of spint bijvoorbeeld. Zij eten een weg door je plant. Ga op onderzoek uit of je wat over je plant krioelt. Check vooral ook de onderkant van de bladeren.

5. Vliegjes

Ineens spot je kleine vliegjes rondom je plant. Lijken ze op fruitvliegjes? Dan heb je waarschijnlijk met rouwvliegjes te maken, een veelvoorkomende probleem bij kamerplanten. Haal de besmette plant weg bij de rest van je planten, zodat de rouwvliegjes zich niet kunnen verspreiden. Droog daarna je kamerplant uit door hem even geen water te geven. Zo kunnen de rouwvliegjes geen nieuwe eitjes meer leggen. Daarna kun je de aarde vervangen of een laagje zand op de aarde leggen, zodat de larven niet meer kunnen uitkomen. In tuincentra kun je ook aaltjes kopen, de natuurlijke vijand van de vliegjes.

Let wel op: dit zijn natuurlijk algemene richtlijnen, maar elke plantsoort is anders en heeft specifieke zorg nodig. Om meer te leren over specifieke plantsoorten of een probleem op te lossen dat niet in deze lijst staat, kun je langskomen bij Let’s Fix Plants op 23 april. Deze zaterdagmiddag kun je je mouwen opstropen bij drie groene workshops. In de workshop Eerste hulp bij kamerplanten. De basics! leren botanici Melitta van Bracht en Astrid Priester je hoe je het beste voor je binnenplanten kunt zorgen. Bij de workshop Hoe zorg je voor een (eetbare) stadstuin? leert Marvy Green je alles over het kiezen en verzorgen van (eetbare) buitenplanten, zodat je een geweldig groene tuin kunt creëren die jou het hele jaar plezier geeft. Of ga in de workshop van Atelier Sje aan de slag met een macramé plantenhanger met gerecycled katoen maken. De workshops starten om 12:30 en 15:30, en kaartjes kosten €7,50.