Food for Thought, Rond BlueCity

Luchtkwaliteit – in en om BlueCity

Merel-De-Groene-Meisjes-BlueCity

Hoe erg is het eigenlijk gesteld met de luchtkwaliteit en, belangrijker nog, wat kunnen we er aan doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren? Merel, van het blog De Groene Meisjes, ging op onderzoek voor het Longfonds.

De luchtkwaliteit in Rotterdam

Een paar weken geleden kwam Merel Wildschut met haar Groene Meisjescrew op bezoek in BlueCity.  Ze had de luchtkwaliteit op het strand al gemeten, en was nu benieuwd naar de kwaliteit van de lucht in en om BlueCity. Hoe die test uitpakte? Dat zie je in haar vlog. Laten we het erop houden dat die voor sommige mensen toch wel verrassend was…

>> bekijk hier het vlog van De Groene Meisjes voor het Longfonds

Luchtkwaliteit en de rol van BlueCity

Stadslab Luchtkwaliteit overlegt in het bubbelbad van BlueCity.

Stadslab Luchtkwaliteit (hierboven aan het vergaderen in ons Bubbelbad) onderzoekt hoe we de stedelijke luchtkwaliteit kunnen verbeteren. De focus ligt daarbij op de ’s Gravendijkwal en de Maasboulevard. BlueCity onderzoekt hoe we ons gebouw (dat immers aan de Maasboulevard ligt) zèlf in kunnen zetten om de luchtkwaliteit binnen BlueCity, en op langere termijn ook daarbuiten, te verbeteren. Een concreet plan daarbij is het inzetten van een plantaardig filter.

Plantaardig filter: Aquaponics 4o2 en Groene Long

In BlueCity wordt geexperimenteerd met een Aquaponics 4o2 opstelling

Het plantaardig filter dat BlueCity in samenwerking met Engie ontwikkelt, bestaat deels uit Aquaponics 4O2 en een zogenaamde Groene Long.
Een Aquaponics 4o2-systeem is een mini-ecosysteem waarbij vissen luchtfilterende plantjes bemesten, en de plantjes de vissen voorzien van gefilterd, schoon water. Hierboven zie je de proefopstelling in BlueCity.

Een Groene Long is een soort straat van planten die de lucht filteren. Een eerste test met deze Groene Long wordt gerealiseerd in de kantoorvleugel van BlueCity, die in maart wordt opgeleverd en die zich bevindt in de voormalige Club Tropicana. Op langere termijn gaan we experimenteren met speciale groenvoorzieningen, zoals mossoorten die fijnstof opvangen, en bewust gebruiken van bepaalde soorten bomen en struiken. Het idee? Met slimme toepassingen van andersoortig groen kan er langs de Maasboulevard eenvoudig ‘winst’ op luchtkwaliteit behaald worden.

Luchtkwaliteit zelf verbeteren?

Aan de luchtkwaliteit van de stad kun je als particulier niet zoveel veranderen. Maar je kunt wel het één en ander doen om de luchtkwaliteit in je eigen huis te verbeteren. Merel deelt op de Groene Meisjes een paar tips over hoe je dat aanpakt.

>> bekijk hier het vlog van De Groene Meisjes voor het Longfonds