Food for Thought, Ondernemen

Meubelmaker met een missie

Okke van Beugen, circulair ondernemer in BlueCity, Rotterdam

Okke van Beuge bouwt meubels van restmaterialen; ‘netjes’ voor het milieu, maar vooral ook gewoon heel leuk.

Wanneer je de werkplaats van Okkehout binnenstapt, zie je naast prachtige meubels vooral veel hout: opgestapelde platen en planken, overal waar je kijkt. Voor een leek niet veel bijzonders, maar als Okke begint te vertellen over de herkomst van het hout, verandert zijn ruimte in de kelder van BlueCity in een verhalenkabinet.

Okke en zijn collega’s werken zo veel mogelijk met materialen die bij hen al aan hun tweede of derde leven beginnen: oude wagonplanken uit Frankrijk, meerpalen uit de Maas, samengestelde grenen delen van een boorplatform; Okke weet hoe hij ‘afval’ omtovert tot hebberig makend mooie meubels. Hij vindt het werken met dit hout vooral leuk. “Alles is gewoon elke keer anders, bovendien is oud hout vaak veel mooier. En dan heb je natuurlijk het feit dat het gewoon ‘netjes’ is voor het milieu om met restproducten te werken. We houden in het hele proces rekening met het milieu.”

Net spul

bluecity-circulaire-economie-okke9
Een van zijn meest geliefde materialen zijn Rotterdamse meerpalen. “Ik was al lang op zoek naar iets echt Rotterdams om mee te werken. Met de gast die in de Sauna woont, filosofeerde ik over het gebruiken van de meerpalen die hier in de Maas stonden. Die moeten soms vervangen worden. Niet veel later waren ze hier bezig, een bedrijf uit Friesland haalde de palen eruit en moest ze eigenlijk mee terug nemen naar de afvalverwerking. Die palen vallen in de klasse van het meest lastig te verwerken afval, dus toen ik ze honderd euro aanbood en ze een plekje op de kade wees om ze achter te laten was het snel geregeld.”

okke-quotes-02

Okke kent veel collega-bedrijven die ook keurig met restmateriaal werken, maar die vervolgens onnatuurlijke materialen gebruiken om de meubels mee af te werken. “Ik wil dat het bij ons zoveel mogelijk biologisch afbreekbare materialen zijn. Als mijn tafel dan ooit ergens op een brandstapel of vuilnisbelt eindigt weet ik dat het wel net spul is. Daarom gebruik ik meubelwas die we zelf maken met natuurlijke harsen van bomen en bijenwas. Die was komt van de imker die ook in BlueCity zit. Dat zelf maken doen we omdat een milieuvriendelijk alternatief niet echt voor handen is, er zit altijd parafine in, dat is gewoon goedkoper.”
foto

Kruisbestuiving

Door de samenwerking met stadsimker Abderrahim wordt de kringloop van beide ondernemers weer wat verder gesloten. Wat voor de een afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn, is het idee daarachter. Maar in de wandelgangen van het oude zwembad worden meer mooie plannen gesmeed. De ontwerpsters achter KEES waren wel in voor een gezamenlijk meubel. Dus komt er een schommelstoel van vrachtwagenbinnenband, een materiaal waar de dames veel mee werken. Frans van Community Plastics is enthousiast om te kijken of zijn plastic ook gebruikt kan worden voor een tafelblad. De tijd dat Okke de kelders voor zichzelf had is met de komst van het BlueCity definitief voorbij. Maar gelukkig levert die verstoorde rust heel wat creatieve kruisbestuiving op.

Want als Okke zijn machines even met rust liet was het behoorlijk stil in het lege Tropicana. Drie jaar geleden bestond het overkoepelende BlueCity nog niet. Nu proberen zij het pand vol circulaire ondernemers te krijgen, maar toen was de enige andere anti-kraak huurder de man die nog steeds in de sauna woont. “Het zijn hier roerige tijden geweest, we kregen een brief van de curator waarin stond dat we van de ene op het andere dag eruit gezet konden worden. Dat is best spannend als je paar ton hout hebt liggen. Er was een hoop gedoe met de verhuurder, op een gegeven moment werd de elektriciteit bijna afgesloten. Het is heel erg prettig om te weten dat ik bij BlueCity een jaarcontract heb en dat het licht brandt als je aan het werk wil.”

Doorgaan tot het lukt

In BlueCity werkt Okke met andere ondernemers aan een circulaire economie, een wereld waar afval niet bestaat. Toch loopt hij daarbij geregeld tegen muren aan van instanties die niet meewerken. “Wij zijn geen afvalverwerkend bedrijf, daarom mag ik de meerpalen niet ‘verwerken’ dus kopen we het nu in als brandhout. Dan heb ik een briefje waarop staat dat het brandhout is, het slaat helemaal nergens op, maar ik heb dat briefje wel nodig, anders riskeer ik hoge boetes.”
okke-quotes-01
Ondanks de beperkingen die sommige instanties opleggen gelooft hij in de potentie van het circulaire gedachtegoed. Zeker met een netwerk als BlueCity achter zich; “Om dingen voor elkaar te krijgen bij bedrijven en gemeenten moet je hoog in de boom zitten. Nu hebben we het voordeel dat we niet een klein bedrijfje zijn die dit ergens in een hoekje probeert te doen, maar dat we een bedrijf zijn met een opvallend pand vol mensen die dingen voor elkaar willen krijgen. Als kleine meubelmaker is contact met de politiek vaak lastig, maar als BlueCity kunnen we gewoon een wethouder opbellen. Het is soms een kwestie van net zo lang met je hoofd tegen de muur slaan tot dat er iets lukt.”

Meubelmaker Okke van Beuge (rechts) met impact investeerder Wouter Veer in BlueCity

Meubelmaker Okke van Beuge (rechts) met impact investeerder Wouter Veer in BlueCity

“Toen Siemen en Mark van rotterzwam voor het eerst naar mij toekwamen met het idee om een investeerder te zoeken voor het hele pand dacht ik ‘stelletje mafketels.’ Komen een paar jongens aanlopen die een jaartje paddenstoelen kweken en die zeggen we willen het pand opkopen. Maar het is ze wel gelukt, gewoon met hard werken en blijven proberen.”

Verschil maken

Okke is er van overtuigd dat het harde werken en proberen van de ondernemers impact heeft. “BlueCity richt zich op bedrijven, dat vind ik een goede insteek. Ik heb nooit geloofd dat huishoudens het verschil kunnen maken. Het maakt niet uit of jij je glas naar de glasbak brengt; de afvalberg van huishoudens is peanuts naast die van bedrijven. BlueCity maakt duidelijk dat er voor bedrijven winst zit in afval, dat is misschien cynisch, maar het werkt gewoon.”

#neweconomy ondernemer Okke van Beuge vertelt over zijn blauwe bedrijf in blueCity

Voor de toekomst hoopt Okke vooral dat hij mag groeien. ‘Voor we zo groot zijn als Piet Hein Eek zijn we wel dertig jaar verder, als dat ooit gebeurt. Maar ik heb zin om nieuwe dingen te ontwikkelen, niet alleen in opdracht werken maar ook een eigen lijn opzetten. De meerpalen gaan verwerken met betere apparatuur zodat we niet meer met een zaag van tien kilo door palen van achthonderd kilo hoeven te zagen. Ook wil ik meer ambachtelijk gaan werken met oud ijzer. Daarvoor hebben we een oven nodig, die kunnen we stoken op ons eigen resthout.

bluecity-circulaire-economie-okke6
“Als we zelf  mallen voor gietijzer maken, kunnen we goedkopere meubels produceren. Dat is niet alleen als ondernemer interessant maar daarmee kunnen we ook concurreren met buitenlandse prijsvechters die het milieu niet zo serieus nemen. Dan zitten we die Chinese concurrentie dwars.” Want hoewel Okke het timmeren zo leuk vindt dat hij soms zes dagen in de week twaalf uur lang doorgaat, hij is ook meubelmaker met een missie.


Bedankt Okke, voor deze rondleiding door de plek waar jullie prachtige meubels met een goed verhaal maken!

Wil je meer zien en lezen, en vooral: de meubels zien?
>> bekijk de website van OKKEHOUT 

Meer informatie over, en interviews met, ondernemers in de nieuwe economie?

>> lees meer over BlueCity en de nieuwe economie
>> lees meer over de visie van BlueCity

Ondernemer in de new economy?

In BlueCity helpen we de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. Voor echte impact is schaalgrootte nodig, maar veel initiatieven in de circulaire economie zijn nu nog klein en schattig. BlueCity helpt ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden.

Vestig je in BlueCity!

We zoeken een mix tussen circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.

>> check de werkruimte die BlueCity beschikbaar heeft

 

 

Interview: Esther van Bezooijen
Foto’s: Sophie de Vos