Mini-documentaire over Circulair Bouwen in BlueCity, Rotterdam

BlueCity-Circulaire-Economie-2018-augustus05

Van subtropisch zwembad naar circulaire voorbeeldstad? Daarvoor moet flink worden (ver)bouwd. Kijk mee achter de schermen en lees hoe wij de voormalige kelder circulair ombouwen tot productiekantoren.

BlueCity is niet alleen een werkplek voor circulaire bedrijven; ook de ruimte waarin die ondernemers werken, is circulair. Zo werd vorig jaar de circulaire kantoorvleugel opgeleverd, met 100 werkplekken voor duurzame ondernemers. Die verbouwing was voor 90% gerealiseerd met hergebruikt materiaal, en daarmee werd in totaal 60 ton CO2 bespaard. Ook bij de verbouwing van de kelders wordt volgens circulaire principes gewerkt.

Van kelder tot kantoor 

De enorme kelder stond ten tijde van Tropicana vol met waterbassins, chloorbakken en watertanks; alleen de technische dienst mocht er komen. Nu worden het dus productiekantoren voor bedrijven als Fruitleather, Better Future Factory, VET & LAZY, Spireaux en Superuse Studios. Dat vraagt om meer licht, grotere, open ruimtes en niet te vergeten: een fijn klimaat.

circulaire-productiekantoren rotterdam

Dat prachtige uitzicht – dat krijgen ze, dankzij een grote glazen pui in de plint van ons gebouw, op de koop toe.

De uitdaging van circulair bouwencirculaire bouw

Het ombouwen van leegstaand zwembad naar circulaire voorbeeldstad met werkplekken voor innovatieve bedrijven heeft heel wat voeten in aarde. Hoe BlueCity dat aanpakt, tegen welke obstakels we aanlopen, waar en hoe we onze materialen sourcen en beslissingen nemen, dat lees je hier:

>> lees meer over Circulaire Bouw in BlueCity

Hier vind je onder andere longreads en interviews met oa Jan Jongert, Karola van Rooyen, Yvette Govaart, Daan Hak, Lennard Mooyman, Jasper Sluimer en Floris Schiferli, en kortere artikelen waarin we dieper in gaan op specifieke materiaalkeuzes en samenwerkingen, ook in andere gedeeltes van BlueCity.

… juist ook in een overspannen markt

Waarom circulair (ver)bouwen zo ingewikkeld én belangrijk is, juist ook in een overspannen markt? Dat lees je in dit interview met Yvette Govaart, projectmanager Circulaire Bouw in BlueCity.

Ondernemer in de new economy?

In BlueCity helpen we de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. Voor echte impact is schaalgrootte nodig, maar veel initiatieven in de circulaire economie zijn nu nog klein en schattig. BlueCity helpt ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden.

Vestig je in BlueCity

We zoeken een mix van circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.

>> check de werkruimte in BlueCity