Rond BlueCity

MoMo inspireert voor een meer duurzame eventbranche

MoMo_LisetteMaNeza_KarenvanGilst_2021_hr_07

Afgelopen week klonk er een nieuw geluid in BlueCity. Letterlijk, want de enige echte Lisette Ma Neza was deze week samen met haar band te gast in onze studio. De opnames maken deel uit van MoMo Create & Perform: een online event van Motel Mozaique waarbij verschillende artiesten vanuit verschillende locaties in Rotterdam nieuw werk creëren. Het is niet voor niets dat BlueCity één van die locaties is – duurzaamheid staat namelijk centraal bij MoMo. Niet alleen door zelf duurzame evenementen te organiseren, maar ook door anderen binnen de branche én de bezoekers te inspireren.

Motel Mozaique

MoMo is een stichting die elk jaar meerdere evenementen organiseert: denk bijvoorbeeld aan concerten en festivals, maar ook performance art en beeldende kunst komen aan bod. En dat alles met Rotterdam als decor en met duurzaamheid als belangrijke factor, vertelt Tom Tomasowa. Tom is actief bij MoMo als duurzaamheidscoördinator en ondersteunt daarin de productie afdeling om duurzame evenementen te organiseren en te programmeren. ‘We hebben de ambitie om per 2030 klimaat positief te zijn, daar werken we met kleine stapjes naar toe. Dat zie je terug in de evenementen die we organiseren’.

Alles wordt zo duurzaam mogelijk gedaan,neem bijvoorbeeld de catering en het gebruik van plastic. Zo organiseerde MoMo afgelopen september het eerste wegwerpplasticvrije popfestival van Nederland en is ook de catering tijdens MoMo Create & Perform geheel plantaardig. Daarnaast werkt MoMo ook veel samen met lokale en groene initiatieven én locaties. Tom: ‘Om ons doel van klimaat positief worden te behalen, moeten ook met alle partners waarmee we samenwerken, die kant op gaan. Daarom hopen we in deze fase onze partners te inspireren’.

 

Lisette Ma Neza, beeld door Karen van Gilst

Locaties en de eventbranche

Ondanks dat MoMo haar locaties al uitkiest op duurzaamheid, is hier vaak nog meer winst te behalen, vertelt Tom. Door te laten zien wat de opties zijn en waar MoMo zelf mee bezig is, hopen ze ook locaties te inspireren die omslag te maken. ‘De reacties van de locaties zijn veelal positief, locaties zijn zelf ook al met duurzaamheid bezig en zien de urgentie. Sommigen zijn er nog iets minder mee bezig, die hopen we te motiveren en te enthousiasmeren. Het is voor iedereen een goede investering’.

Dit doet MoMo door in gesprek te gaan en hun eigen ervaringen te delen, niet alleen met locaties maar ook met andere evenementen en organisatoren. ‘Iedereen voelt ‘m, iedereen wil het en daarom is het juist zo belangrijk om samen op te trekken’. Daarom onderhoudt MoMo goed contact met locatiepartners en (festival)organisatoren en verzamelen ze de lessen die zij zelf trekken uit hun evenementen. Op die manier hoeven andere organisatoren het wiel niet opnieuw uit te vinden. ‘Zo hopen we op een positieve manier iedereen mee te krijgen’.

 

Motel Mozaique, beeld door Jelmer de Haas

Duurzaamheid in de eventbranche

Op de vraag waarom duurzaamheid een relevant onderwerp is voor elke organisator hoeft Tom niet lang na te denken: ‘Het is duidelijk wat er met het klimaat gebeurt. We hebben er alleen maar baat bij als we ons nu al anticiperen en onszelf toekomstbestendig maken’. Daarnaast ziet Tom ook een belangrijke rol van de eventbranche in het grotere duurzame plaatje: ‘Met events bouw je een hele infrastructuur op, met veel bezoekers en een enorme voetafdruk. Het zou mooi zijn als je die grote hoeveelheid bezoekers kan inspireren’.

Gelukkig ziet hij hierin zeker een trend in de eventbranche: ‘We hebben vorig jaar met alle festivalorganisatoren samen gezeten met Green Events. Dat was al een hele stap. Maar ook andere producenten en organisatoren die ik spreek, iedereen is bezig met het onderwerp duurzaamheid’. De uitvoering is echter de volgende stap. ‘Het is voor iedereen zoeken hoe je dat doet en de een is daar wat vooruitstrevender in dan de ander’.

Volgens Tom is het vooral belangrijk dat MoMo blijft samenwerken, ook met minder vooruitstrevende partijen. ‘Uiteindelijk moeten we allemaal die overstap maken, dus laten we elkaar daarin inspireren’. En dat is wat MoMo doet en voorlopig zal blijven doen: mensen inspireren voor een betere wereld en stad. Want, zo zegt Tom: ‘We gebruiken Rotterdam als decor, daar moeten we dan ook netjes voor zorgen. Dat willen we ook aan bezoekers mee geven. Hier leven wij, dus daar moeten we ook zorgvuldig mee omgaan’.

 

 

MoMo Create & Perform brengt op 23 en 24 april de werken van de artiesten samen in een online event. Voor meer informatie over de line-up en tickets, klik hier. Ook voor andere duurzame events en acties, zoals een groene stadswandeling, kan je terecht op de site van MoMo.

Wil jij ook een duurzaam festival of event organiseren en weet je niet waar je moet beginnen? Kijk op Green Events en zie wat jij nu al kan doen voor een duurzamer event als we weer mogen.

Tekst: Ayla Lebbing