Events

Open IDEO Plastic Challenge in BlueCity

Website2

Zo’n 80 tot 120 biljoen kilo plastic – dat gaat wereldwijd verloren door slechte recycling. Het meeste plastic wordt maar één keer gebruikt en verdwijnt vervolgens in de plastic soep. Als we zo doorgaan, drijft er in 2050 meer plastic in de zee dan dat er vissen in rondzwemmen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen bezig met het plastic probleem.

Om daar vaart achter te zetten organiseert de Ellen MacArthur-stichting de OPEN Ideo Plastic Challenge. In deze challenge worden ontwerpers, ondernemers en wetenschappers uitgedaagd oplossingen te verzinnen voor plastic kleinverpakkingen. Hoe zorgen we ervoor dat al die kleinverpakkingen nooit afval worden? Een flinke uitdaging dus, waar wereldwijd mensen mee aan de slag gaan. En BlueCity host de Rotterdamse editie.

Plastic: van afval naar grondstof


BlueCity is een broedplaats voor ondernemers die reststromen gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen. Plastic is, in de ogen van circulaire ondernemers, een waardevolle grondstof – niet een waardeloos afval. In de Open Ideo Plastic Challenge werken verschillende in BlueCity gevestigde ondernemers mee aan oplossingen voor de berg plastic. Perpetual Plastic (onderdeel van Better Future Factory) bijvoorbeeld, maakt van recycled plastic 3d-printer filament.

Ook Community Plastics is bezig met het plastic probleem. Zij zijn mede-grondlegger van het Plastic Gilde 010 en zetten plastic uit de buurt om in waardevolle producten voor diezelfde buurt. In dit interview met Frans Taminiau lees je meer over Community Plastics.

Meer informatie over de Open Ideo Plastic ChallengePop-up van Better Future Factory

De Open Ideo Plastic Challenge is vooral gericht op mensen met een innovatief idee en affiniteit met design en technologie. De Challenge is een initiatief van OpenIDEO, New Plastics Economy and Ellen MacArthur Foundation. De Rotterdamse editie wordt georganiseerd door BlueCity, BlueCity Lab en Impact Express.

> lees meer over de Open Ideo Plastic Challenge