Rond BlueCity

Opening circulaire kantoorvleugel BlueCity – in het RTLnieuws

jan Jongert, Superuse Studios, in BlueCity over de circulaire bouwen

40% van ons afval is bouwafval. Zonde, want waarom zou je sloopmateriaal niet gewoon opnieuw gebruiken? Jan Jongert van Superuse Studios legt in RTL Nieuws uit hoe dat werkt, circulair bouwen. En laat meteen zien waarom de circulaire kantoorvleugel in BlueCity er uitziet zoals ‘ie eruit ziet…

Het landelijke nieuws besteedde aandacht aan BlueCity in het kader van een grote item over de opkomst van circulair bouwen. Goed nieuws, want bouwmateriaal weggooien – dat is natuurlijk nergens voor nodig. Sterker nog: werken met bestaand bouwmateriaal heeft heel veel voordelen.
[Klik en kijk, vanaf minuut 6:49]

Facts & figures circulaire kantoorvleugel BlueCity

  • • 90% van de materialen voor inbouw is afkomstig uit reststromen en gedemonteerde gebouwen
  • • de grootste winst zit in hergebruik van staal zoals constructie, kabelgoten, ventilatiekanalen en verlichting
  • • in totaal 60 ton CO2 bespaard= 8x rond de wereld rijden = gelijk aan wat 2400 bomen in een jaar absorberen
  • • bijna 70% Co2 reductie ten opzichte van reguliere kantoorinrichting
  • • er is optimaal gebruik gemaakt van bestaande gebouw met behoud van de bestaande gebouwvoorzieningen

Naast de klimaatwinst, is er ook nog een ander voordeel: met circulair bouwen krijg je gegarandeerd een uniek object. Je bouwt namelijk met de materialen als uitgangspunt. Dat leverde in BlueCity bijvoorbeeld de unieke houten binnengevel op.

Meer lezen over circulair bouwen?

Floris Schiferli

BlueCity opende op 31 maart 2017 haar circulaire kantoorvleugel; 100 werkplekken voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Bijzonder is dat die werkplekken, volgens de regels van de circulaire bouw, zijn gerealiseerd in de voormalige disco Club Tropicana.

Daarmee is de kantoorvleugel het eerste gedeelte van subtropisch zwemparadijs Tropicana dat getransformeerd is. BlueCity is niet alleen een werkplek voor circulaire bedrijven; ook de ruimte waarin die ondernemers werken, is circulair.

Circulair bouwen: van weggooicultuur naar innovatief lego’en

Circulaire bouw in BlueCity. BlueOffices in voormalige discotheek.Circulair bouwen lijkt op lego’en: je denkt vanaf het begin na over hoe je onderdelen – het liefst al bestaand – van een gebouw in elkaar schuift, zodat je ze aan het einde van de rit weer uit elkaar kunt halen. Om ze te hergebruiken of terug te geven aan de natuur. En dus niet: om ze op de afvalstortplaats te verbranden – zoals dat in de lineaire bouw gaat.

Eigenlijk gaat het bij circulair bouwen gaat over een levenscyclusbenadering. Materialen zijn reeds gebruikt, hernieuwbaar of gerecycled en niet-giftig. Doordat je materialen steeds opnieuw gebruikt, daalt niet alleen de impact van grondstofwinning; ook de hoeveelheid afval die vrijkomt tijdens bouw, renovatie en sloop daalt drastisch. Een win-winsituatie – in ieder geval op papier.

De praktijk is weerbarstiger: die zit namelijk vol onverwachte situaties, dilemma’s en antwoorden die eigenlijk vooral nieuwe vragen oproepen. Want waar haal je dat gebruikt, hernieuwbaar, niet-giftige materiaal vandaan? En hoe ga je om met zoiets complex als herbestemming? Zoals in elk innovatieproces komt het aan op een mix van kennisvergaring, samenwerking, transparantie en, vooral, een flinke dosis lef. Zeker als je een danceclub verbouwt tot werkplek.

Hoe wij dat aangepakt hebben? Dat laten we onze experts graag uitleggen:

>> lees meer over de circulaire bouw in BlueCity