Rond BlueCity

In gesprek met onze partner ENGIE: “Durven falen hoort bij innoveren.”

64669945_2345469135520175_7380534744192122880_o

In 2020 viert BlueCity haar vijfde verjaardag en om dat te vieren nemen we een trip down memory lane met ENGIE: een van de partners die al vanaf het prille begin aan onze zijde staat. Pionieren in het zwembad doen we immers niet alleen – in samenwerking met onze partners maken we pas écht grote impact. Hoe dat in zijn werk gaat? We vertellen je graag meer. 

ENGIE is een services- en energiebedrijf dat de leiding neemt in duurzame verandering. Samen met haar klanten, partners en circa 6000 medewerkers, neemt ze consumenten, instellingen en bedrijven aan de hand om de energietransitie waar te kunnen maken. Wij spraken met Simone van Tongeren, team lead New Business Factory bij ENGIE, en voelde haar aan de tand over circulaire innovaties, de samenwerking met BlueCity en het creëren van een ecosysteem. 

Circulaire oplossingen

Flex desks

De circulaire kantoorvleugel

“Vanaf het moment dat het pand werd gekocht door BlueCity is ENGIE erbij geweest,” begint van Tongeren, “mijn collega Henk van Wijngaarden bood vrijwel direct zijn hulp aan en sindsdien zijn we eigenlijk niet meer uit beeld geweest.” Het markeerde het begin van een solide partnership die tot de dag van vandaag staat. “Voornamelijk de persoonlijke betrokkenheid heeft ervoor gezorgd dat het partnership zo waardevol is voor beide partijen.” zegt van Tongeren. 

De samenwerking tussen BlueCity en ENGIE neemt verschillende vormen aan. Zo is ENGIE niet alleen een van BlueCity’s uitvoerende bouwpartners (bijvoorbeeld in de transformatie van discotheek naar kantoorvleugel), maar worden de krachten ook gebundeld om waarde te creëren in de rest van de keten. “Vanuit dat idee is het Living Lab Bouwstof ontwikkeld,” vertelt van Tongeren, “dit is een traject met als doel het ontwikkelen van circulaire, concrete oplossingen voor het facilitair management.”

Living Lab Bouwstof

Presentatie Living Lab Bouwstof

Die concrete oplossingen zijn hard nodig, beaamt van Tongeren. “We merken dat er steeds meer vraag is naar circulaire dienstverlening en door een traject als Living Lab Bouwstof kunnen we aan die vraag voldoen.” Zo werd er tijdens het traject door ENGIE, ABB en Technische Unie circulaire noodverlichting ontwikkeld en door Legrand een zogenaamde busbar die zorgt voor elektrische infrastructuur in gebouwen. “We zijn nu ongeveer een jaar verder en ik verwacht dat de busbar (een spanningsrail in een gebouw waarvandaan op een eenvoudige manier stroompunten kunnen worden afgetakt, door gebruik te maken van aftakkasten, red.) binnen nu en niet al te lange tijd op de markt kan worden gebracht.” zegt van Tongeren blij. 

Naast de mooie resultaten van het Living Lab Bouwstof, zijn er ook grote stappen gezet binnen ENGIE zelf. “Je merkt dat er veel energie zit rondom het thema circulariteit,” zegt van Tongeren, “niet alleen zijn we veel beter gaan snappen wat circulair werken nou eigenlijk écht is, maar we hebben intern ook een grote groep van 70 mensen die zo veel mogelijk circulaire oplossingen aandragen.”

Hink-stap-sprong

Verbouwing in de kelders

Dat sluit goed aan bij ENGIE’s ambitie om de leiding te nemen in duurzame verandering. “Doordat ENGIE zowel een energieleverancier is als een technische dienstverlener, beschikken we over een positie waarin we zelfs met ogenschijnlijk kleine dingen veel impact kunnen maken” vertelt van Tongeren. Neem bijvoorbeeld iets simpels als een stekkerdoos. “Wij kopen er miljoenen van per jaar,” zegt van Tongeren, “dus mocht daar een duurzamere variant van komen dan hou ik me daarvoor aanbevolen!”

Een new and improved versie van de stekkerdoos – wie weet is het een mooi project voor een volgende Living Lab Bouwstof of Circular Challenge. “BlueCity leent zich namelijk goed voor het neerzetten en testen van nieuwe concepten in een commerciële omgeving,” merkt van Tongeren op, “dat noemen we ook wel de hink-stap-sprong strategie. Tegelijkertijd is het ook een plek waar we onze ambities en innovaties kunnen showcasen aan andere partijen.”

Vallen en weer opstaan

Brainstorm tijdens Living Lab Bouwstof

Bijvoorbeeld innovaties op het gebied van de energietransitie. “BlueCity is een hele experimentele omgeving,” zegt van Tongeren, “enerzijds werken we samen aan de ontwikkeling van een pand waar bepaalde bouweisen aan vast zitten, en anderzijds willen we het pand gebruiken om de energietransitie in de hele keten te versnellen.” Dat resulteert soms in lastige situaties. Een voorbeeld daarvan is toen er werd geprobeerd Physee (ramen met ingebouwde zonnepanelen, red.) toe te passen in het pand; goed voor de transitie maar uiteindelijk niet mogelijk omdat de constructie het niet zou houden. “Soms voelt het alsof we samen in een spagaat zitten.” concludeert van Tongeren lachend.

In zo’n experimentele omgeving gaat ook wel eens wat mis, maar volgens van Tongeren moet daar ook ruimte voor zijn. “Durven falen hoort nou eenmaal bij innoveren.” stelt ze, “Natuurlijk lopen er wel eens projecten vast, maar het is juist de veerkrachtigheid die overheerst in BlueCity die zo inspirerend is. Dat zorgt ervoor dat we projecten steeds weer samen oppakken. Ik zou me geen betere mensen kunnen voorstellen om het pad richting de circulaire economie mee te bewandelen.” 

Samen bouwen aan een ecosysteem

Presentatie Living Lab Bouwstof

De reden daartoe is misschien wel te vinden in de gedeelde mentaliteit dat we samen verder komen dan alleen. “Mijn doel is om écht grote impact te maken en dat lukt alleen als we kennis met elkaar delen.” zegt van Tongeren, “Jammer genoeg zie je dat deze mindset nog niet de norm is in veel sectoren, en dat maakt het ingewikkeld om grote stappen vooruit te zetten.”  

Daar liggen wat haar betreft dan ook kansen. “Als ik terugkijk op de afgelopen jaren dan ben ik vooral blij met alle kennis die is voortgevloeid uit onze partnership met BlueCity.” stelt van Tongeren. “Ik hoop dat we in de komende jaren vaker kennisdeling in de keten kunnen gaan faciliteren, zo bouwen we samen aan een sterk ecosysteem.”

Nieuwe circulaire business creëren?

Sámen veranderen we de economie radicaal – van lineair naar circulair. Op zijn Rotterdams, door te doen, samen met ondernemers, intrapreneurs, innovators en high potentials. Hier ligt het begin van business development, circulair ondernemen en innovatie voor jouw organisatie. Meer weten? Lees meer over de Circular Challenge en CIRCO Tracks.

 

Tekst: Manon Dijkhuizen. Foto’s: archiefbeeld, pre-corona genomen.